Monday, September 9, 2024
Home » Στο 206% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023

Στο 206% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023

0 comments

Στο 206% του ΑΕΠ το ιδιωτικό χρέος στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2023

Στο 206% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το ιδιωτικό χρέος (χρέος νοικοκυριών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών) στην Κύπρο στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους χρηματοοικονομικούς λογαριασμός που δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, το ενεργητικό των νοικοκυριών σε χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 57 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 57% αφορά μετρητά, καταθέσεις και δάνεια, 2% αφορά χρεόγραφα, 22% μετοχές και 19% λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα συνάντηση με Ολγκίν θα έχει την Παρασκευή ο Τ/κ…

Σχέδιο επιβράβευσης νεαρών αθλητών και αθλητριών από την Τράπεζα Κύπρου…

Ντενκτάς και Όζερσαι σχολιάζουν τα μέτρα της ΚΔ για τους…

Το χρέος τους ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 στα 19,9 δισ. ευρώ με τον σχετικό δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 68% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), παρουσιάζοντας οριακή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των νοικοκυριών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 48%.

Το αντίστοιχο ενεργητικό των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών ανήλθε στα 66,5 δισ. ευρώ με αναλογία 19% σε μετρητά και καταθέσεις, 4% σε δάνεια, 0,5% σε χρεόγραφα, 46% σε μετοχές και 31% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Το χρέος του τομέα στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε στα 40,2 δισ. ευρώ με το δείκτη χρέους να βρίσκεται στο 138% του ΑΕΠ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της αύξησης του ΑΕΠ. Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 ο δείκτης χρέους των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών παρουσιάζει αισθητή μείωση που αγγίζει το 73%.

Εξάλλου, το ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών[ όσον αφορά αμιγώς χρηματοοικονομικά μέσα ανήλθε στα 4,8 δισ. ευρώ και είναι κατανεμημένο ως εξής: 8% σε μετρητά και καταθέσεις, 2% σε δάνεια, 28% σε χρεόγραφα, 43% σε μετοχές και 18% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Αντίστοιχα, οι επενδυτικοί οργανισμοί διαθέτουν ενεργητικό σε χρηματοοικονομικά μέσα 6,0 δισ. ευρώ επενδυμένο 5% σε μετρητά και καταθέσεις, 16% σε δάνεια και χρεόγραφα, 76% σε μετοχές και 3% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Οι επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά μέσα των συνταξιοδοτικών ταμείων ανήλθαν στα 4,1 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως μετρητά και καταθέσεις σε ποσοστό 18%, 15% σε δάνεια, 7% σε χρεόγραφα, 50% σε μετοχές και 10% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία.

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More