Monday, September 9, 2024
Home » Στο τραπέζι νέο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»

Στο τραπέζι νέο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»

0 comments

Στα σκαριά βρίσκεται νέο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για νοικοκυριά καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από τη μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία που είχε συνεχίζει να βρίσκεται στο ενδιαφέρον εκείνων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, επεξεργάζεται έναν ακόμα νέο κύκλο του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει εντος του 2024. Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο νέος κύκλος να αφορά και νοικοκυριά με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως σε ό,τι αφοράα τα νοικοκυριά, σε ισχύ βρίσκεται έως τις 15 Μαΐου 2024 το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» που προσφέρει επιδότηση από 50% εως και 75% συνολικού προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ

Υπερκάληψη τρεις φορές για 500 εκατ.

Σε νέο δανεισμό από τις αγορές προέβη η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία άντλησε 500 εκατομμύρια ευρώ μέσω έκδοσης εξαετούς ομολόγου Tier 1, δηλαδή υψηλής εξασφάλισης (senior preferred), του οποίου η εξόφληση έχει προτεραιότητα. Η ζήτηση για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς ήταν μεγάλη, με το βιβλίο προσφορών να υπερκαλύπτεται κατά σχεδόν τρεις φορές και τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 1,45 δισ. ευρώ. Χάρη στη μεγάλη ζήτηση, το επιτόκιο του τίτλου διαμορφώθηκε στο 5% στο κλείσιμο, ενώ οι αρχικές σκέψεις τιμολόγησης (initial price thoughts, IPT) το «έβλεπαν» στο 5,25%.

Οι αγοραστές του ομολόγου θα έχουν δικαίωμα ανάκλησης στα 5 έτη (6NC5), ενώ εκτιμάται ότι ο τίτλος θα λάβει πιστοληπτική αξιολόγηση Βa2 από τη Moody’s και BB- από τη Fitch.

Κούρεμα

στα φορο-πρόστιμα

Ανατροπές στα φορο-πρόστιμα με κλιμακωτές εκπτώσεις έως 50% για οφειλές που προκύπτουν ύστερα από φορολογικό έλεγχο και δεν αμφισβητούνται από τον φορολογούμενο φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που κατατέθηκε στη Βουλή. Οσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή τόσο μεγαλύτερη μείωση προστίμων μπορεί να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα το πρόστιμο μειώνεται:

n Εως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

n Εως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).

n Εως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου πριν από τη προσφυγή στο δικαστήριο.

n Εως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες. To υπόλοιπο ποσό μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι στην Αθήνα

Λίγες ώρες πριν βρεθεί στους Δελφούς στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Delphi Forum, ο Πάολο Τζεντιλόνι επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τον Κωστή Χατζηδάκη στο γραφείο του.

Η συζήτησή τους επικεντρώθηκε στο νέο πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων, την πορεία υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς επίσης και σε θέματα φορολογικής πολιτικής.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει πιο δυνατή οικονομία συγκριτικά με τον μέσο όρο της οικονομίας της ΕΕ.

Είναι μία από τις οικονομίες που τα πάνε καλύτερα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Εκτίμηση για ανάπτυξη 2,5% το 2024

Ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 2,5% για το 2024 «βλέπει» η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της για τους οικονομικούς δείκτες και τις τάσεις του πρώτου τετραμήνου του έτους, υπό την προϋπόθεση να ακολουθηθεί η ίδια τάση τα επόμενα τρία τρίμηνα.

Για το πρώτο τετράμηνο, η ΕΤΕ υπολογίζει πως το ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1,7% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία και τονίζει πως οι προοπτικές της ζήτησης είναι βελτιωμένες στους περισσότερους επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ η διάθεση για επενδύσεις και προσλήψεις εργαζομένων έχει επίσης αυξηθεί. Οπως σημειώνει η έκθεση, η εμπιστοσύνη σε υπηρεσίες, κατασκευές και βιομηχανία σημείωσε σημαντική πρόοδο, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος του πρώτου τριμήνου του 2024 να αυξάνεται στο 106,9 από 105,6 το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More