Friday, November 22, 2024
Home » Στο «ραντάρ» των αγορών οι κεντρικές τράπεζες

Στο «ραντάρ» των αγορών οι κεντρικές τράπεζες

0 comments

Οι κεντρικές τράπεζες θα βρεθούν για τα καλά στο «ραντάρ» των αγορών όλη αυτή την εβδομάδα, αφού δέκα από αυτές καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει για όλες σχεδόν ο πληθωρισμός, που τις έχει φέρει σε σταυροδρόμι ύστερα από πολλούς μήνες συνεχών αυξήσεων στο κόστος του δανεισμού.

Την αρχή κάνει σήμερα Τρίτη η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ενώ στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί την Τετάρτη στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όπου και ο Τζερόμ Πάουελ θα πρέπει να δώσει σήμα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια του δολαρίου. Επίσης την ίδια μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η νομισματική πολιτική από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της κρίσης στον κλάδο των ακινήτων και της χαμηλής κατανάλωσης. Απόφαση αναμένεται ακόμη και από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας.

Μια ημέρα πιο μετά αναμένεται σειρά από αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Τράπεζα της Αγγλίας, την Ελβετία και τη Νορβηγία, αλλά και το Μεξικό και την Ταϊβάν. Την ίδια ημέρα επίσης συνεδριάζει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε περιβάλλον πολύ υψηλού πληθωρισμού.

Η Fed, που μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελούν μεγάλα βαρόμετρα για τις αγορές, αναμένεται πλέον ότι θα αναγκαστεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από όσο περίμεναν μέχρι τώρα οι αγορές σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα των «Financial Times».

Fed

Υστερα από μήνες προσμονής για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τώρα φαίνεται ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην εν λόγω έρευνα θεωρούν ότι η Fed θα προχωρήσει σε δύο περικοπές φέτος καθώς εξακολουθεί να προβληματίζεται από τις επίμονα υψηλές τιμές. Παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι μια πρώτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή ακόμη και να μεταφερθεί τον Σεπτέμβριο. Στην τελευταία περίπτωση αυτό θα έκανε πιο δύσκολο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να κάνει την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Αλλοι παράγοντες της αγοράς περιμένουν από τη Fed τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος. Την Τετάρτη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διά στόματος Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να παρουσιάσει νέες προβλέψεις και να δώσει περαιτέρω σήμα στις αγορές για το τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια. Σήμερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια από τη Fed διαμορφώνεται στο εύρος από 5,25% έως 5,5%. Στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν υψηλότερο πληθωρισμό από τον αναμενόμενο. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο σε 3,2% από 3,1% τον Ιανουάριο.

Η τρέχουσα θα είναι σημαντική εβδομάδα για τον πληθωρισμό στη Βρετανία. Νέα στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη και μια ημέρα μετά η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) θα κληθεί να χαράξει νομισματική πολιτική. Οι προβλέψεις των αγορών αναφέρουν ότι η BoE πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% και όλοι θα περιμένουν να δουν κάποιο σήμα για τη συνέχεια.

Τουρκία

Για την Τουρκία οι προβλέψεις είναι πιο δύσκολες αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει συνηθίσει τις αγορές σε περισσότερες εκπλήξεις. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη στην Τουρκία, η προηγούμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας να σταματήσει τη νομισματική σύσφιγξη τίθεται υπό αμφισβήτηση την ώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ζητούν υπομονή, λέγοντας ότι οι τιμές θα μειωθούν φέτος, σχολίαζε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 4 Μαρτίου έδειξαν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας διαμορφώθηκε σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο στο 67,07%, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς. Αυτό έγινε, μεταξύ άλλων, μέσω σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More