Tuesday, September 17, 2024
Home » Στο «κόκκινο» η ανησυχία για ναυτικούς και πλοία

Στο «κόκκινο» η ανησυχία για ναυτικούς και πλοία

0 comments

Με τους Χούθι να εντείνουν τη δραστηριότητά τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημάδεψαν με πυραύλους δύο ακόμα πλοία που συνδέονται με ελληνικά συμφέροντα (τέσσερα συνολικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο),η ανησυχία για την ασφάλεια πλοίων και πληρωμάτων εντείνεται. Οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν το προηγούμενοΣάββατο την ευθύνη για την επίθεση στο δεξαμενόπλοιο M/T «Pollux», το οποίο σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Equasis ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων.

«Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης εναντίον ενός βρετανικού (σ.σ.: έτσι το χαρακτηρίζουν οι αντάρτες) πετρελαιοφόρου («Pollux») στην Ερυθρά Θάλασσα με μεγάλο αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρέα, προσθέτοντας ότι τα πλήγματα «ήταν ακριβή και άμεσα».

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) ανέφερε το Σάββατο ότι τουλάχιστον τρεις από τους πυραύλους εκτοξεύθηκαν προς το M/T «Pollux», το οποίο, όπως είπε, ήταν πλοίο με σημαία Παναμά, ιδιοκτησίας Δανίας (ανήκε παλαιότερα σε ναυτιλιακή εταιρεία δανικών συμφερόντων). Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ανέφερε η ανακοίνωση. Το M/T «Pollux» φόρτωσε πετρέλαιο από τη ρωσική πόλη Νοβοροσίσκ, λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, στις 24 Ιανουαρίου και επρόκειτο να εκφορτωθεί στο Παραντίπ της Ινδίας στις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων LSEG.

Δύο ημέρες πριν, οι Χούθι είχαν επιβεβαιώσει ότι στόχευσαν το πλοίο μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου «Lycavitos», σημαίας Μπαρμπάντος, το οποίο ανήκει σε εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Λονδίνο αλλά έχει γραφεία και στην Αθήνα.

Οι δύο αυτές επιθέσεις ήρθαν σαν συνέχεια δύο ακόμα κατά των «Star Iris» και «Star Νasia», της Star Bulk Carriers με έδρα την Αθήνα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ναυτικών, στις 52 επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία από τον προηγούμενο Νοέμβριο, πέραν της περίπτωσης του «Galaxy Leader» το πλήρωμα του οποίου κρατείται από τις 19 Νοεμβρίου 2023.

Νέοι όροι

Ωστόσο η κατάσταση δεν παύει να είναι επικίνδυνη για τους ναυτικούς και για τον λόγο αυτόν η Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές, η συνδικαλιστική ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους ναυτικούς και η Κοινή Ομάδα Διαπραγμάτευσης (International Bargaining Forum – IBF) των συνδικάτων και των εργοδοτικών οργανώσεων (πλοιοκτήτες ανά τον κόσμο) συμφώνησαν ότι θα προσθέσουν έναν όρο που αφορά το δικαίωμα του ναυτικού να εγκαταλείψει το πλοίο που μπαίνει στα επικίνδυνα ύδατα.

Σύμφωνα με τους όρους, οι ναυτικοί πρέπει να ειδοποιούνται επτά ημέρες πριν από την είσοδό τους στην περιοχή υψηλού κινδύνου. Μπορούν να αρνηθούν να εργαστούν στην περιοχή, με τη ναυτιλιακή εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να επανατοποθετήσει τον ναυτικό σε άλλο πλοίο με τον ίδιο μισθό και την ίδια θέση ή να παράσχει αποζημίωση με έξοδα της εταιρείας μαζί με αποζημίωση ίση με δύο βασικούς μισθούς μηνών.

Επίδομα

Προηγουμένως, η ομάδα είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο για την εφαρμογή του ορισμού της περιοχής υψηλού κινδύνου. Οι ναυτικοί που εργάζονταν στην περιοχή στην οποία συμφώνησαν θα λάμβαναν επίδομα όσο βρίσκονταν στην περιοχή ίσο με τους μισθούς τους και διπλή αποζημίωση σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας.

Προηγουμένως, η ομάδα είχε συμφωνήσει τον Δεκέμβριο για την εφαρμογή του ορισμού της περιοχής υψηλού κινδύνου. Οι πλοιοκτήτες θέλουν να αποφεύγουν τα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, όπως αναφέρουν παράγοντες της ναυτιλίας. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις είναι «δέσμιοι» των συμφωνιών που έχουν με τους ναυλωτές. Οι ναυλωτές είναι αυτοί που ορισμένες φορές πιέζουν τους ιδιοκτήτες χύδην φορτηγών πλοίων να περάσουν τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Star Bulk, τα δύο πλοία της οποίας («Star Iris», «Star Nasia») δέχθηκαν επίθεση από τους Χούθι, διασχίζοντας την Ερυθρά Θάλασσα έπειτα από αίτημα των ναυλωτών.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More