Table of Contents
Νέο αναβαθμισμένο ρόλο για το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης επιφυλάσσει ο όμιλος Grimaldi όπως τον περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Εμάνουελ Γκριμάλντι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χθες υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ ΑΕ).
Η σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες «Grimaldi Euromed SpA» και «Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ» με το τίμημα να ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA, Εμάνουελ Γκριμάλντι, «μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σχεδιάζουμε να καταστήσουμε το λιμάνι του Ηρακλείου ένα πραγματικά πράσινο λιμάνι αλλά και ένα σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη λιμενική βιομηχανία της Μεσογείου,» και πρόσθεσε ότι «αναμένεται ανάπτυξη νέων εμπορικών ροών, για επιβάτες και εμπορεύματα, με την ενίσχυση της κρουαζιέρας και της μεταφοράς νέων οχημάτων. Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του λιμανιού, καθώς είμαστε εδώ και καιρό ο κύριος πελάτης του, μέσω της θυγατρικής μας εταιρείας Minoan Lines, με έδρα το Ηράκλειο».
Η σύμβαση
Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπεγράφη μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗ ΑΕ και η κύρωσή της από τη Βουλή.
Η υπογραφή της σύμβασης σηματοδοτεί την εκκίνηση για τη μετάβαση του λιμένα Ηρακλείου σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Η ΟΛΗ ΑΕ αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο και το ΤΑΙΠΕΔ, που διατηρεί το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού, έναν στρατηγικό εταίρο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ταμείου. Το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, θα εξακολουθήσει άλλωστε να συνδράμει τον επενδυτή και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης του αναπτυξιακού προγράμματός του (masterplan). Η αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου από το ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, μαζί με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) αλλά και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.
Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι το πρώτο στη χώρα που έλαβε εξωτερική επαλήθευση από την TUV AUSTRIA για τις επιδόσεις του σε κριτήρια ESG βάσει του HRADF ESG RATING TOOL που έχει αναπτύξει το ΤΑΙΠΕΔ.
Δηλώσεις
Ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει ο ίδιος στην Κρήτη, χαίρομαι για τη σημερινή εξέλιξη. Θεωρώ ότι το λιμάνι του Ηρακλείου, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, με τη σημερινή συμφωνία ανεβαίνει κατηγορία».
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, επισήμανε: «Σήμερα, ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή η κίνηση υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για τη στρατηγική διαχείριση των λιμένων, προς όφελος της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και – κυρίως – προς όφελος του έλληνα πολίτη».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέλω να πω ότι χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, διότι θεωρούμε ότι το εμπόριο, και κυρίως η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, θα είναι πλέον πολύ πιο ασφαλής, πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο σύγχρονη».
Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, τόνισε: «Στον διαγωνισμό λάβαμε υπόψη τη σημασία που έχει για την πόλη του Ηρακλείου το Ενετικό Λιμάνι το οποίο αποτελεί πολιτιστικό και ιστορικό σημείο αναφοράς. Για τον λόγο αυτόν μεριμνήσαμε σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να παραμείνει υπό κρατική διαχείριση με τη σύσταση νέου φορέα για την προστασία και ανάδειξή του».
Ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, δήλωσε: «Η συστηματική προσπάθεια για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποδίδει και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τη συμφωνία για το λιμάνι Ηρακλείου, όσο και από τις συμφωνίες για άλλα λιμάνια της χώρας που προηγήθηκαν, με κριτήρια πάντα (περιφερειακή ανάπτυξη, προστασία περιβάλλοντος) που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον».