Tuesday, September 17, 2024
Home » Στον ρυθμό των νέων εισαγωγών και των PLACEMENTS το Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό των νέων εισαγωγών και των PLACEMENTS το Χρηματιστήριο

0 comments

Με την αξία των συναλλαγών να περιορίζεται χθες στα 76,69 εκατ. ευρώ, απόρροια και της αργίας των αγορών στις ΗΠΑ (ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ), αλλά και της επιφυλακτικότητας όσον αφορά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου στις ευρωπαϊκές αγορές, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με οριακή μεταβολή (+0,06%), με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάντως ανοδικά για όγδοη συνεχή συνεδρίαση σημειώνοντας σωρευτικά κέρδη 4,01%.

Το Χρηματιστήριο εισέρχεται σταδιακά σε μια περίοδο που αναμένεται να αντληθούν σημαντικά κεφάλαια από την εγχώρια αγορά, αλλά και να εισρεύσουν επίσης άλλα από το εξωτερικό, όπως εξάλλου συνέβη προσφάτως κατά την περίοδο διάθεσης τραπεζικών μετοχών κυριότητας ΤΧΣ. Χθες είχαμε την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την εκκίνηση των διαδικασιών για τη δημόσια εγγραφή-ορόσημο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να προχωρήσει και η διάθεση του 27% της Πειραιώς (αν και υπάρχει σενάριο και για τη διάθεση μικρότερου ποσοστού, 18% περίπου), καθώς και η διάθεση ποσοστού της Εθνικής (το ΤΧΣ ελέγχει ακόμη το 18,39% της τράπεζας) που θα μπορούσε να εξεταστεί ύστερα από 6 μήνες από το τέλος του πρόσφατου placement της τράπεζας.

Επίσης αναμένονται και οι νέες εισαγωγές εταιρειών ακινήτων όπως της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, της Intracom Properties λόγω της συγχώνευσης με την ΚΛΜ, αλλά και της Lamda Malls, της νέας θυγατρικής της Lamda Development, στην οποία ανοίκουν ανήκουν τα The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens,καθώς και τα Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, τα οποία είναι υπό κατασκευή στο Ελληνικό.

Να σημειωθεί πως η δημόσια προσφορά για το πενταετές ομόλογο ύψους ως 200 εκατ. ευρώ της Autohellas θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17-19 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης και στις 24 Ιανουαρίου οι ομολογίες θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ.

Σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) με αυξημένες τιμές-στόχους στο βασικό σενάριο, στα 2,08 ευρώ (από 2,06 ευρώ) για την Alpha Bank, στα 8,14 ευρώ (από 7,56 ευρώ) για την Εθνική, στα 4,58 ευρώ (από 4,16 ευρώ) για την Πειραιώς και στα 2,33 ευρώ (από 2,01 ευρώ) για τη Eurobank, εξέδωσε η Morgan Stanley.

Ανάπτυξη

Οι θετικές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών βρίσκουν στήριξη μεταξύ άλλων στον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (+2,3% το 2024 έναντι 0,5% στην ευρωζώνη), στη μέση ετήσια αύξηση των χορηγήσεων κατά 6% για την περίοδο 2023-2025, της ομαλοποίησης των κόκκινων δανείων προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και της αναμενόμενης απόδοσης των ιδίων ενσώματων κεφαλαίων (ROTE) στο 12,1% (έναντι 11,9% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και της απόδοσης του υπενδεδυμένου κεφαλαίου (ROA) στο 1,2% (έναντι 0,6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) για το 2025.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος 35%-50% έως το 2025, ενώ η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα μπορούσε να περιορίσει σε μέσα επίπεδα τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 4% και 8% για το 2024 και το 2025 αντίστοιχα. Από πλευράς αποτιμήσεων διαπραγματεύονται σε μέσα επίπεδα στο Χρηματιστήριο, με δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/ΤBV) στις 0,7 φορές και δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στις 5,7 φορές, με έκπτωση (discount) 10% σε σχέση με τον μέσο όρο του κλάδου στην ΕΕ.

Ανοδικά κινήθηκαν χθες 52 μετοχές, 59 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Mermeren (+8,14%) και Space Hellas (+7,89%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι τίτλοι των Viohalco (+3,65%), Elvalhalcor (+2,78%), Μυτιληναίος (+2,35%), Σαράντης (+1,73%), Autohellas (+1,67%), Ελλάκτωρ (+1,39%) και ΟΠΑΠ (+1,28%).

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More