Tuesday, October 8, 2024
Home » Στον αέρα παραµένουν τα έργα στον Ακάµα

Στον αέρα παραµένουν τα έργα στον Ακάµα

0 comments

Τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί για την Αναθεώρηση Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα δεν τηρήθηκαν, παρ’ ότι έχουν παρέλθει έξι έως και εννιά μήνες από τη λήψη δύο σχετικών αποφάσεων της κυβέρνησης. Η πρώτη, με θέμα «Αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα», λήφθηκε στις 20/12/2023 και η δεύτερη, με θέμα «Ρύθμιση και προγραμματισμός των αλλαγών που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα» λήφθηκε στις 19/3/2024.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria και ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου (BirdLife Cyprus), ως ανεξάρτητα μέλη της ad-hoc επιτροπής για την Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ) και της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΕΠΕ), ζητούν ενημέρωση αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα προώθησης των απαραίτητων ενεργειών και τήρησης των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, με βάση τις δύο σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και υλοποίησης των νομικά δεσμευτικών όρων της Συμπληρωματικής Έκθεσης ΕΟΑ για τη Φάση Α του Οδικού Δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, η οποία εκδόθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος στις 11/3/2024.

Περαιτέρω, ζητούν χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης της προτεινόμενης λύσης, υποβολής σε ΕΟΑ και αντιμετώπισης των σοβαρών γεωλογικών και οικολογικών προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει και αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη που έχει αφαιρεθεί από το τρέχον κατασκευαστικό συμβόλαιο.

Επιπλέον, ζητούν χρονοδιάγραμμα επανεξέτασης της προτεινόμενης λύσης, υποβολής σε ΕΟΑ και αντιμετώπισης των σοβαρών υδρολογικών και οικολογικών προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει και αφορούν τα υδραυλικά έργα (γεφύρια και οχετοί), σε ένα σημείο στην εκβολή της Τοξεύτρας και σε τρία σημεία στο φαράγγι του Άβακα, κατά μήκος του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας.

Παράλληλα, επιθυμούν ενημέρωση για την προκήρυξη ή/και ανάθεση σύμβασης από το Τμήμα Δασών για την τροποποίηση και οριστικοποίηση των κατασκευαστικών σχεδίων των έργων, τα οποία περιλαμβάνονται στη φάση Α΄ της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα.

Ακόμη ζητούν χρονοδιάγραμμα υποβολής στην Περιβαλλοντική Αρχή των τροποποιημένων τελικών σχεδίων, μετά την ολοκλήρωση των τροποποιήσεων των σχεδίων των έργων που περιλαμβάνονται στη φάση Α΄ της βελτίωσης του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα.

Επιπρόσθετα, επιδιώκουν χρονοδιάγραμμα θέσπισης του αναγκαίου νομικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, μέσω της έκδοσης Διατάγματος Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής για την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) Χερσόνησος Ακάμα, Διατάγματος Προστασίας και Διαχείρισης των Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων για την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Χερσόνησος Ακάμα, καθώς και Ειδικών Κανονισμών για το ΕΔΠ Ακάμα.

Επίσης, ζητούν τελικό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα επαναξιολόγησης όλων των υπόλοιπων έργων και υποβολής τους σε ΕΟΑ, καθώς και έναρξης των εργασιών του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες και τις νενομισμένες διαδικασίες.

Καθυστερεί η επαναξιολόγηση της φάσης Α΄ για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου

Μέλη της ad-hoc επιτροπής για την ΕΟΑ και της ΕΕΠΕ, με κοινή επιστολή τους στην υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι παρά την έκδοση από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Συμπληρωματικής Έκθεσης ΕΟΑ για τη φάση Α΄ του Οδικού Δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, στις 11/3/2024, καθώς και την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της προώθησης των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της φάση Α΄ για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, στις 19/3/2024, μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η συνολική επαναξιολόγηση της φάση Α΄ για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα. Ειδικότερα, εξακολουθούν να υφίστανται δύο σημαντικές εκκρεμότητες.

Η πρώτη αφορά την επανεξέταση της προτεινόμενης λύσης, υποβολή σε ΕΟΑ και αντιμετώπιση των σοβαρών γεωλογικών και οικολογικών προβλημάτων που έχουν προκύψει, τα οποία αφορούν το μεγαλύτερο τμήμα του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη που έχει αφαιρεθεί από το τρέχον κατασκευαστικό συμβόλαιο.

Σημειώνεται ότι, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης (ΤΓΕ) έχει διεξάγει επιτόπια επισκόπηση των δρόμων Άσπρος – Τοξεύτρα – Λάρα και Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη, κατά την οποία έχει διαφανεί ότι υπάρχουν αστάθειες σε τρία σημεία. Σύμφωνα με επιστολή του ΤΓΕ, ημερομηνίας 6/3/2024, στα σημεία αυτά επικρατούν τοπικές αστάθειες και επικινδυνότητα για ενεργοποίηση επιπρόσθετων βραχοπτώσεων: (α) Άσπρος Ποταμός, όπου η προτεινόμενη θεραπεία είναι η μηχανική ελεγχόμενη αποκόλληση βράχων ή/και η τοποθέτηση πλέγματος με αγκύρια, (β) παραλία Τοξεύτρας – φαράγγι Άβακα, όπου η προτεινόμενη θεραπεία είναι η μείωση της κλίσης του πρανούς και (γ) Σκαλί Τοξεύτρας, όπου η προτεινόμενη θεραπεία είναι η μηχανική ελεγχόμενη αποκόλληση βράχων.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι συγκεκριμένες επεμβάσεις και κυρίως αυτή μεταξύ της παραλίας Τοξεύτρας και του φαραγγιού Άβακας, κατά μήκος του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας – Λίπατη , δύναται να επιφέρουν σημαντικές, αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους στόχους διατήρησης και στην ακεραιότητα των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 ΕΖΔ και ΖΕΠ Χερσόνησος Ακάμα.

Η δεύτερη αφορά την επανεξέταση της προτεινόμενης λύσης, υποβολή σε ΕΟΑ και αντιμετώπιση των σοβαρών υδρολογικών/ υδρογεωμορφολογικών και οικολογικών προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει και αφορούν τα υδραυλικά έργα, σε ένα σημείο στην εκβολή της Τοξεύτρας και σε τρία σημεία στο φαράγγι του Άβακα, κατά μήκος του δρόμου Τοξεύτρα – Άβακας.

Σημειώνεται ότι, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) έχει ετοιμάσει και αποστείλει προς όλα τα αρμόδια Τμήματα, Επαρχιακές Διοικήσεις και Τοπικές Αρχές, καθώς και τα μέλη της ΕΕΠΕ, στις 17/3/2022 και 31/5/2022, αντίστοιχα, κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την κατασκευή και τον σχεδιασμό έργων που επηρεάζουν υδατορέματα, οι οποίες θα πρέπει να υιοθετούνται κατά τον σχεδιασμό, προκειμένου να επιτευχθεί η διατήρηση της συνέχειας των ποτάμιων διαδρόμων. Ο στόχος των συγκεκριμένων κατευθυντήριων γραμμών είναι η βελτίωση και διατήρηση της συνέχειας των υδατορεμάτων και η προστασία των ενδιαιτημάτων σημαντικών ειδών ιχθυοπανίδας.

Επανεξέταση έργων μέχρι τον Ιούνιο που πέρασε

Μια περιεκτική ανασκόπηση των κρίσιμων οροσήμων, όπως αυτά τέθηκαν με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, καταδεικνύει ότι δεν έγιναν τα βήματα όπως αυτά τέθηκαν με αποτέλεσμα τα ανεξάρτητα μέλη της ad-hoc επιτροπής για την ΕΟΑ και της ΕΕΠΕ, να εκφράζουν πλέον ανοικτά τις ανησυχίες τους, μέσω κοινής επιστολής τους προς την υπουργό Γεωργίας.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα «Αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα», λήφθηκε στις 20/12/2023 και μεταξύ άλλων προνοεί την επανεξέταση, μέχρι τον Ιούνιο 2024, των έργων που αφορούν το οδικό δίκτυο, καθώς και των έργων που αφορούν τους κόμβους υποδομών διαχείρισης και τις εισόδους και εξόδους του ΕΔΠ Ακάμα.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα «Ρύθμιση και προγραμματισμός των αλλαγών που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα», λήφθηκε στις 19/3/2024 και πέραν των πιο πάνω προνοεί την επαναφορά του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο από την υπουργό Γεωργίας μέχρι τον Ιούνιο 2024, «με τελικό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τα υπόλοιπα έργα του ΕΔΠ Ακάμα, που να ανταποκρίνεται στην εκτέλεση των έργων, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις».

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η επαναξιολόγηση της φάσης Α΄ για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, αλλά ούτε και η επαναξιολόγηση όλων των υπόλοιπων έργων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΔΠ Ακάμα.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More