Friday, September 20, 2024
Home » Στις 23 Σεπτεμβρίου οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ

Στις 23 Σεπτεμβρίου οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ

0 comments

Tα οφέλη από την εισαγωγή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών με ταυτόχρονη διαγραφή τους από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), αναλύει με εγκύκλιο προς τους μετόχους το διοικητικό συμβούλιο και τους καλεί να υπερψηφίσουν τα δύο ψηφίσματα που θα τεθούν προς έγκριση κατά την έκτακτη γενική συνέλευση στις 13 Σεπτεμβρίου.

Yπό την αίρεση της έγκρισης από τηναπαιτούμενη πλειοψηφία των μετόχων στην ΕΓΣ και από την Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του ΧΑ, αναμένεται ότι η εισαγωγή θα τεθεί σε ισχύ στις 10:15 π.μ. (ώρα Κύπρου) / 10:15 π.μ. (ώρα Ελλάδας) / 8:15 π.μ. (ώρα Ιρλανδίας) στις 23 Σεπτεμβρίου 2024. Η ακύρωση των μετοχών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή έχουν τη δυνατότητα να αποφέρουν μια σειρά από οφέλη για την εταιρία και τους μετόχους, τα οποία συνοψίζονται στα εξής σημεία:

Πιο επικεντρωμένο σύστημα αγοράς: Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι το ΧΑ είναι η καταλληλότερη αγορά για την εταιρία, καθώς ήδη επικεντρώνεται σε περιφερειακές τράπεζες και σε άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και την κυπριακή αγορά, παράγοντες που δρουν συμπληρωματικά για την εταιρία.Παρόλο που το ΧΑ είναι μια μικρότερη αγορά από το LSE, δύναται να βελτιώσει την προβολή της εταιρίας στην αγορά από μια δυνητικά πιο σχετική επενδυτική βάση που εστιάζει σε εταιρείες συμβατές με το προφίλ της εταιρίας.Ειδικότερα, η εισαγωγή δύναται να παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια από ελληνικά εγχώρια επενδυτικά ταμεία, επενδυτικά ταμεία που επικεντρώνονται στον τραπεζικό τομέα της Νότιας Ευρώπης και της περιφέρειας, επενδυτικά ταμεία με επενδυτική πολιτική να επενδύουν στο ΧΑ, καθώς και ιδιώτες επενδυτές με καλύτερη γνώση της εταιρίας.

Ένταξη σε δείκτες: Παρόλο που η εισαγωγή και η διαγραφή αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα η εταιρία να πάψει να είναι επιλέξιμη για ορισμένους δείκτες μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου, το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι, με την πάροδο του χρόνου, θα πληροί τα κριτήρια για να γίνει επιλέξιμη για ένταξη σε άλλους δείκτες μετοχών.


Σύγκριση ομότιμων τραπεζών:
Ορισμένες περιφερειακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι ήδη εισηγμένες στο ΧΑ. Το διοικητικό συμβούλιο τις θεωρεί ως ομότιμες τράπεζες της Εταιρίας και η εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ θα διευκολύνει, κατά την άποψη του, μια πιο άμεση σύγκριση των επιδόσεων και άλλων μετρήσεων αξιολόγησης της εταιρίας έναντι αυτής της ομάδας τραπεζών. Δεδομένων των πρόσφατων χρηματοοικονομικών επιδόσεων του συγκροτήματος, το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα επιτρέψει την ευκολότερη αναγνώριση και σύγκριση των επιδόσεων και των δυνατοτήτων της εταιρίας από τους επενδυτές.

Μακροπρόθεσμοι θεσμικοί μέτοχοι: Οι συναλλαγές στο πιο επικεντρωμένο σύστημα της αγοράς του ΧΑ, η πιθανή ένταξη σε δείκτες και η αυξημένηδυνατότητα για σύγκριση ομότιμων τραπεζών, έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν στην εταιρία μακροπρόθεσμους θεσμικούς μετόχους που έχουν ήδη επενδύσει σε εταιρείες εισηγμένες στο ΧΑ.

Διευκρινίσεις προς μετόχους

Στην επιστολή προς τους μετόχους σημειώνεται ότι «παρόλο που το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή και η διαγραφή θα ωφελήσουν την εταιρία και τους μετόχους, δεν μπορεί να εγγυηθεί ή να διαβεβαιώσει ότι η εισαγωγή θα παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά, βελτιωμένη ρευστότητα κατά τη διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών, ή θα παρέχει επιλεξιμότητα για ένταξη σε επιπρόσθετους δείκτες. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εισαγωγή στο ΧΑ και η σύγκριση με μια ομάδα ομότιμων τραπεζών εισηγμένων τοπικά στο ΧΑ θα αυξήσει την αναγνωρισιμότητα της εταιρίας στους επενδυτές».

Μετά την εισαγωγή και τη διαγραφή, θα συνεχίσει να υπόκειται στα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης που ισχύουν σύμφωνα τους κανόνες και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, καθώς και ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΧΑΚ και της οδηγίας για την Εσωτερική Διακυβέρνηση των Πιστωτικών Ιδρυμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Σημειώνεται επίσης ότι «το διοικητικό συμβούλιο διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των όγκων συναλλαγών, των διοικητικών εξόδων και των συνεχών απαιτήσεων συμμόρφωσης με τους κανονισμούς που σχετίζονται με την εισαγωγή και αποφάσισε ότι, μετά την υλοποίηση της εισαγωγής, δεν θα υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από τη διατήρηση της εισαγωγής στο LSE».

Το διοικητικό συμβούλιο, υπογραμμίζει ακόμη, «δεν πιστεύει ότι η διαγραφή θα επηρεάσει αρνητικά τους μετόχους, καθώς οι συνήθεις μετοχές θα συνεχίσουν να είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ και στο ΧΑ».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More