Friday, September 20, 2024
Home » Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σύμβαση παραχώρησης

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σύμβαση παραχώρησης

0 comments

Τη σύμβαση παραχώρησης αναφορικά με το δικαίωμα χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός, καθώς και των τριών καθέτων προς αυτόν οδικών αξόνων, για χρονικό διάστημα 35 ετών, με αντισυμβαλλομένους το ελληνικό Δημόσιο και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ), υπέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ως αρχικός μέτοχος και μέλος της εταιρείας «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση Ανώνυμη Εταιρεία».

Τι περιλαμβάνει. Η εταιρεία με την επωνυμία «Νέα Εγνατία Οδός Παραχώρηση Ανώνυμη Εταιρεία» (ο παραχωρησιούχος), η οποία συστάθηκε για τους σκοπούς της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ (75%) και EGIS PROJECTS SAS (25%), μέσω της σύμβασης αναλαμβάνει:

Α. Το δικαίωμα χρηματοδότησης, λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης:

I. Του αυτοκινητοδρόμου Εγνατία Οδός, ο οποίος αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού «κεντρικού οδικού δικτύου», έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία, μήκους 658 χιλιομέτρων, εκτεινόμενος από την Ηγουμενίτσα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας μέχρι τους Κήπους στην Περιφερειακή Ενότητα του Εβρου, ως προς τον οποίο ο παραχωρησιούχος αναλαμβάνει επιπλέον την υποχρέωση Ανάταξης.

II. Του οδικού άξονα Σιάτιστα – Ιεροπηγή/Κρυσταλλοπηγή που οδηγεί στην Αλβανία, ο οποίος αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού «εκτεταμένου οδικού δικτύου» και διαθέτει 8 ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό, συνδέει μέσω του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος την Αλβανία με την ηπειρωτική Ελλάδα και τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, διαθέτει συνολικό μήκος 69,3 χιλιόμετρα και τεχνικά χαρακτηριστικά όμοια με εκείνα του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού.

III. Του οδικού άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι, μήκους 60 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού «κεντρικού οδικού δικτύου», με 3 ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό, ο οποίος συνδέει την Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων.

IV. Του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, μήκους 95,5 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού «κεντρικού οδικού δικτύου», με 17 ανισόπεδους κόμβους, πέραν του κόμβου με την Εγνατία Οδό, συνδέει, μέσω της Εγνατίας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, τη Δυτική Βουλγαρία με την ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας, και έχει κατασκευαστεί με προδιαγραφές παρόμοιες με εκείνες της Εγνατίας Οδού.

V. Των παρόδιων αυτών εκτάσεων, από κοινού με όλα τα περιουσιακά δικαιώματα, υλικά και άυλα, που σχετίζονται με τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού και των ανωτέρω τριών καθέτων οδικών αξόνων.

Β. Το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου μελέτης, χρηματοδότησης και εκτέλεσης σύμφωνα με τους όρους που ορίζονται στη Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών και εντός του χρονικού πλαισίου που καθορίζεται σε αυτήν, του έργου της αναβάθμισης με προδιαγραφές αυτοκινητοδρόμου αφενός του τμήματος Χαλάστρα – Πολύκαστρο του κάθετου άξονα Χαλάστρα – Εύζωνοι και αφετέρου του τμήματος Χριστός – Κ. Αμπέλα του κάθετου άξονα Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνας, συνολικού μήκους 54 χλμ. περίπου, όπως περιγράφονται στη Σύμβαση Παραχώρησης Υπηρεσιών.

Επενδυτικό πλάνο άνω των €10 δισ. Αναφερόμενος στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης δήλωσε: «Η επικράτηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε έναν τόσο εμβληματικό διεθνή διαγωνισμό καταδεικνύει τη συνέπεια με την οποία υλοποιούμε εδώ και χρόνια την επιχειρηματική μας στρατηγική, συμβάλλοντας όχι μόνο στην ανάπτυξη του Ομίλου μας, αλλά στη συνολική ευημερία της Ελλάδας. Πραγματοποιώντας ιδιωτικές επενδύσεις με πολλαπλασιαστική αξία για την εγχώρια οικονομία αντί της απλής ανάληψης δημοσίων έργων, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω σοβαρών κι ανταγωνιστικών προσφορών που διασφαλίζουν τόσο τα συμφέροντα των μετόχων της εταιρείας όσο και ιδιαιτέρως ικανοποιητικούς όρους για το Ελληνικό Δημόσιο, εισφέρει στα δημόσια ταμεία πάνω από 6 δισ. ευρώ σήμερα (Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στο Ελληνικό, Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, Εγνατία Οδός, Αττική Οδός κ.ά.), κάνοντας πράξη ένα επενδυτικό πλάνο άνω των 10 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει 20.000 νέες θέσεις εργασίας».

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More