Στην Τράπεζα Πειραιώς περνά η σκυτάλη της διαδικασίας διάθεσης των μετοχών που κατέχει το κράτος, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αποτελεί την ημερομηνία «κλειδί» για το placement της Πειραιώς. Οπως είχε προγραμματιστεί, το έναυσμα για σχετικές διαδικασίες θα δοθεί αύριο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2023 και την παρουσίαση του επιχειρησιακού πλάνου της ερχόμενης τριετίας από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, το οποίο αναμένεται – μεταξύ άλλων – να προβλέπει θετικούς ρυθμούς αύξησης των δανειακών χαρτοφυλακίων έως και το 2026.
Το μοντέλο
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της αγοράς, το ΤΧΣ – που συμμετέχει στην Τράπεζα Πειραιώς με 27% – θα ακολουθήσει το μοντέλο αποεπένδυσης της Εθνικής Τράπεζας, δηλαδή θα «σπάσει» το ποσοστό σε δύο κομμάτια, ενώ σε ό,τι αφορά τον στόχο του 1 δισ. από το placement, αυτός φαίνεται να έχει «κλειδώσει», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς είχαν προγραμματιστεί να παρουσιαστούν στις 23 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι σχετικές ανακοινώσεις μετατέθηκαν νωρίτερα, με την επίσπευση να καταδεικνύει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Αρχικά, και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» στο ενημερωτικό δελτίο για το placement, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό που θα μπορεί να συμμετάσχει με βάση την τιμή που θα καθοριστεί από τη διεθνή προσφορά.
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1,44 δισ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΤΧΣ με αφορμή την αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες και πιο συγκεκριμένα την Εθνική, την Alpha Bank και την Eurobank.
Η αρχή έγινε με τη Eurobank, η οποία ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα από την οποία το ΤΧΣ αποεπένδυσε, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναγοράς του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από την ίδια την τράπεζα έναντι 93,7 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε η Alpha Bank με μια προσφορά-πακέτο από την UniCredit, η οποία απέκτησε το 9% του ΤΧΣ για 293,4 εκατ. ευρώ. Ετσι ολοκληρώθηκε η πρώτη – με συμμετοχή νέου επενδυτή – πλήρης ιδιωτικοποίηση στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, και η Alpha Bank έγινε η μόνη ελληνική τράπεζα με τη συμμετοχή στρατηγικού εταίρου στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, τον Νοέμβριο του 2023 έκλεισε η μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τα τελευταία χρόνια στη χώρα μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης μετοχών, με συνολικό τίμημα 1,067 δισ. ευρώ και τελική τιμή ανά μετοχή 5,30 ευρώ. Βέβαια, έπειτα από το επιτυχημένο placement του ΤΧΣ για το 22% των μετοχών της ΕΤΕ, η συμμετοχή του Δημοσίου έχει μειωθεί στο 18% και οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής για το πότε θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο για το υπόλοιπο ποσοστό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επαναγοράς από την Εθνική Τράπεζα ενός μέρους των τίτλων που κατέχει το ΤΧΣ ως μέτρο ανταμοιβής των μετόχων της και το υπόλοιπο να διατεθεί στις αγορές μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας, παρόμοιας με αυτή που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.