Monday, September 9, 2024
Home » Στην Περιβαλλοντική Αρχή το νέο εργοστάσιο αλουμινίου στο Δάλι

Στην Περιβαλλοντική Αρχή το νέο εργοστάσιο αλουμινίου στο Δάλι

0 comments

Ενώπιον της Περιβαλλοντικής Αρχής τίθεται σήμερα η αίτηση για αλλαγή χρήσης εργοστασίου παραγωγής πλαστικού σε πρότυπη μονάδα διέλασης αλουμινίου στη βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον θα παραβρεθεί ο δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας, Σταύρος Χατζηγιάννης, συνοδευόμενος από εκπρόσωπο των επηρεαζόμενων κατοίκων.

Η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον υποβλήθηκε στις 27/3/2024 για λογαριασμό εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό και στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων και ελαστικών στεγάνωσης για κατασκευές από αλουμίνιο από το 1991.

Το έργο αφορά την αλλαγή χρήσης σε υφιστάμενη αδειοδοτημένη βιομηχανική μονάδα κατηγορίας Α στην τοποθεσία «Φουρνιά». Συγκεκριμένα, αφορά την αλλαγή χρήσης μέρους του αδειοδοτημένου εργοστασίου παραγωγής δοχείων συσκευασίας από πολυμερικά πλαστικά, σε εγκατάσταση η οποία θα ασχολείται με τον σχεδιασμό και την επιφανειακή επεξεργασία αλουμινίου για την παραγωγή προφίλ, με διέλαση και ηλεκτροστατική βαφή, στον Δήμο Ιδαλίου.

Στην περιβαλλοντική μελέτη σημειώνεται ότι στο μέλλον, στην παραγωγική διαδικασία αλουμινίου θα προστεθεί και η ανοδίωση (φάση Β΄). Επιπλέον, στον χώρο του προτεινόμενου έργου θα γίνεται, παράλληλα, και διέλαση πλαστικού με στόχο την παραγωγή μονωτικών ελαστικών και πλαστικών για τα κουφώματα αλουμινίου. Η μονάδα θα διαθέτει και φωτοβολταϊκό σύστημα οροφής, καλύπτοντας πέραν του 70% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές.

Μιλώντας στον «Φ», ο δήμαρχος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου, Σταύρος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι ως νέος δήμαρχος της περιοχής πιστεύει «στο αναφαίρετο δικαίωμα στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και στην ποιότητα του εδάφους», σημειώνοντας ότι «αυτό είναι εκ των ουκ άνευ και οπωσδήποτε δεν είναι κάτι που τίθεται υπό διαπραγμάτευση». Είναι γεγονός, πρόσθεσε, «ότι έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή βεβαρημένη ατμοσφαιρικά, κυρίως λόγω των ασφαλτικών εργοστασίων».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη όταν το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ζήτησε τις απόψεις από τον Δήμο Ιδαλίου, η ολομέλεια πριν μερικά χρόνια αποφάσισε όπως εισηγηθεί τα ακόλουθα, «τα οποία ευελπιστούμε και προσδοκούμε να πετύχουμε» το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα: • Τον αποχαρακτηρισμό της βιομηχανικής από Α σε Β (ολόκληρης). • Να σταματήσει η αδειοδότηση άλλων μονάδων κατηγορίας Α. • Για τις υφιστάμενες ΣΕΒΕΖΟ να καθοριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για να μετακινηθούν. • Οι α) μονάδες ανακύκλωσης και β) διαχείρισης αυτοκινήτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, να μην χωροθετούνται σε ζώνες κατηγορίας Α αλλά σε ειδικές ζώνες λόγω οπτικής οχληρίας και κινδύνου φωτιάς.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο εργοστάσιο για το οποίο έχει ήδη πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση, ο νέος δήμαρχος σημειώνει ότι πρόκειται για ένα εργοστάσιο πλαστικών που ζήτησε αλλαγή χρήσης για διέλαση και επιφανειακή επεξεργασία αλουμινίου. Πρόσθεσε πως τόσο η υφιστάμενη χρήση (παραγωγή πλαστικών) όσο και η καινούρια χρήση (διέλαση αλουμινίου και επιφανειακή επεξεργασία αλουμινίου) επιτρέπονται από το νέο Τοπικό Σχέδιο. Σίγουρα, προσθέτει, δεν επιτρέπονται χυτήρια μετάλλων και με βάση τα δεδομένα, η προτεινόμενη χρήση δεν συμπεριλαμβάνει χυτήριο.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί δυο δημόσιες διαβουλεύσεις. Μια προκαταρκτική και μια δεύτερη μετά την μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και μετά την ανάθεση πρόσθετης έρευνας που διενήργησε ειδικός χημικός/ περιβαλλοντολόγος εκ μέρους του Δήμου Ιδαλίου, όπου, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη μεγαλύτερες ποσότητες σε ό,τι αφορά στα υγρά απόβλητα.

Για τη δεύτερη δημόσια διαβούλευση, αναφέρει ο κ. Χατζηγιάννης, έπαιξαν ρόλο και οι ενστάσεις που υπέβαλε τόσο ο δήμος όσο και οργανωμένα σύνολα κατοίκων της περιοχής, κυρίως σχετικά με τις ποσότητες υγρών αποβλήτων. Εξηγεί ότι στη δεύτερη δημόσια διαβούλευση, έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος και ακούστηκαν με προσοχή τόσο οι μελετητές όσο και οι κάτοικοι της περιοχής.

Περαιτέρω, ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρει ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος επεξεργάστηκε όλα τα στοιχεία και το προσεχές διάστημα θα οργανωθεί μία συνάντηση, όπου ως δήμος έχει κληθεί για να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στις γραπτές και προφορικές εντάσεις.

«Ως νεοσύστατος Δήμος Νότιας Λευκωσίας – Ιδαλίου θέλουμε ασφαλώς να διασφαλίσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και πρέπει να έχουμε απαντήσεις και για την παραμικρή λεπτομέρεια. Σε περίπτωση λειτουργίας, θέλουμε ως νεοσύστατος δήμος, να αποκτήσουμε πρόσβαση στους αισθητήρες και τα καταγραφικά που μετρούν την ποιότητα του αέρα και γιατί όχι να μην τοποθετήσουμε ως δήμος τους δικούς μας αισθητήρες στην περιοχή του εργοστασίου. Θέλουμε, επιπλέον, να έχουμε πρόσβαση στις εκθέσεις που δημοσιεύονται αναφορικά με την ποσότητα και τη στοιχειομετρία των υγρών αποβλήτων», καταλήγει ο δρ. Σταύρος Χατζηγιάννης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More