Friday, September 20, 2024
Home » Στην εκτελεστική επιτροπή της ΙΒΒΥ International ένας Κύπριος για πρώτη φορά

Στην εκτελεστική επιτροπή της ΙΒΒΥ International ένας Κύπριος για πρώτη φορά

0 comments

Ο εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Δημητρίου και υποστηρικτής/σύμβουλος αναλυτικών προγραμμάτων για την λογοτεχνία δημοτικής εκπαίδευσης έχει εκλεγεί στην εκτελεστική επιτροπή της ΙΒΒΥ International.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος από την Κύπρο εκλέγεται στην εκτελεστική επιτροπή της ΙΒΒΥ International (ΙΒΒΥ Executive Committee), κάτι που αποτελεί τεράστια τιμή για τον ΚΠΣΝΒ αλλά και την Κύπρο την ίδια.

Ο Χαράλαμπος Δημητρίου, για τη διετή του θητεία 2024-26, είναι, μεταξύ άλλων, ο υπεύθυνος επαφής των χωρών της Ευρώπης (Europe Regional Liaison) και ορίστηκε ως μέλος επιτροπών της ΙΒΒΥ για βραβεία προώθησης φιλαναγνωσίας που απονέμει η ΙΒΒΥ, το IBBY-iRead Outstanding Reading Promoter Award και το IBBY-Asahi Reading Promotion Award.

Η σημαντικότητα της εκλογής του κ. Δημητρίου έγκειται και στο ότι, η το ΚΣΠΝΒ – Cyprus IBBY (που κλείνει φέτος 50 χρόνια δράσης) τόσο και η ΙΒΒΥ International είναι μη-κερδοσκοπικοί οργανισμοί που αποτελούνται από εθελοντές. Τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν τα ονόματα και οι ρόλοι της νέας επιτροπής στην ιστοσελίδα της ΙΒΒΥ International, πέρα από την ανακοίνωση που έγινε στα ΜΚΔ τη μέρα των εκλογών.

Με ανακοίνωσή του Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου αναφέρει:

«Ο ΚΣΠΝΒ (Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού Νεανικού Βιβλίου, IBBY Cyprus), το Κυπριακό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίου για τη Νεότητα – IBBY Ιnternational, ήταν παρών και ενεργός στο 39o Παγκόσμιο Συνέδριο στην Τεργέστη της Ιταλίας. Παρών για να δηλώσει την ενεργό παρουσία του 50 χρόνια από την ίδρυσή του και να διατυπώσει άποψη μέσα από τη σκέψη και τη δράση του για το πως τα καλά παιδικά βιβλία μπορούν να λειτουργήσουν κάτω από όρους διάδρασης, κριτικής ανάγνωσης και γραφής ως παράγοντες που οδηγούν στην αλλαγή του κόσμου και στη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων που τα παιδιά αντιμετωπίζουν σήμερα. Εκ μέρους του ΚΣΠΝΒ παρουσίασαν στο συνέδριο η Πρόεδρος του Έλενα Περικλέους και τα μέλη του ΔΣ Δέσποινα Ηρακλέους, το βιβλίο της οποίας Μελουζίνα συμπεριλαμβάνεται στο IBBY Honor List, o Χαράλαμπος Δημητρίου και o Δρ Πέτρος Πανάου. Παρουσίαση έγινε και από τη συγγραφέα, μέλος του συνδέσμου Δήμητρα Χαραλάμπους.

Ο τίτλος του Συνεδρίου, Join the Reovolution, υπογραμμίζει την ανατρεπτική δύναμη της καλής λογοτεχνίας η οποία ενδυναμώνει τον αναγνώστη, καλλιεργεί την κριτική του σκέψη, ενισχύει την κοινωνική του φαντασία, επενδύει στη δημιουργικότητά του. Οι στόχοι όλων μας κινούνται στην εξής απλή και επαναστατική κατεύθυνση: να ενισχύσουμε τη δημιουργία και την έκδοση καλών βιβλίων και να στηρίξουμε την προσπάθεια να φτάσουν αυτά τα βιβλία στα χέρια των παιδιών, μέσα από βιωματικές δράσεις κριτικής ανάγνωσης. Τότε οι απρόβλεπτες συνέπειες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αφού αλλάζει το άτομο και ο κόσμος. Γίνεται το άτομο πιο ευαίσθητο, με αξιακό προσανατολισμό και ο κόσμος μας πιο αλληλέγγυος και συμπεριληπτικός

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση της ΙΒΒΥ INTERNATIONAL καθώς και η εκλογή της νέας εκτελεστικής επιτροπής (executive committee). Στην εκλογική διαδικασία το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΣΠΝΒ, ο εκπαιδευτικός και υποστηρικτής/σύμβουλος αναλυτικών προγραμμάτων για την λογοτεχνία δημοτικής εκπ/σης, Χαράλαμπος Δημητρίου, είχε υποβάλει υποψηφιότητα για εκλογή. Θέση τιμητική και ιδιαίτερα δύσκολη στην διεκδίκησή της σε ένα διεθνές περιβάλλον, με 85 εθνικά τμήματα να είναι καταγραμμένα ως μέλη, και την Κύπρο να αποτελεί, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα διεθνή φόρα, μια μικρή χώρα που διεκδικεί θέση και ρόλο. Παρόλα αυτά, η δράση του ΚΣΠΝΒ και η προσωπικότητα και δυναμισμός του Χαράλαμπου Δημητρίου, κατάφερε να πείσει το εκλογικό συνέδριο πως η παρουσία της Κύπρου μέσω του θα λειτουργούσε προσθετικά και συμπεριληπτικά.

Με περηφάνια λοιπόν ανακοινώνουμε πως ο ΚΣΠΝΒ και η Κύπρος μας θα εκπροσωπείται με τον Χαράλαμπο Δημητρίου στο IBBY International, υπογραμμίζοντας την παρουσία καθώς και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στο χώρο της παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας, υλοποιώντας παράλληλα στρατηγικές πολιτιστικής διπλωματίας σε συνεργασία με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Σημειώνουμε πως η δράση και η συμμετοχή υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του Υφυπουργείου Πολιτισμού- Τ.Σ.Π., το οποίο και ευχαριστούμε».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More