Monday, September 16, 2024
Home » Στην Αθήνα η ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

Στην Αθήνα η ελίτ της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας

0 comments

Στην Αθήνα χτυπά η καρδιά της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, καθώς οι κορυφαίοι μάνατζερ του κλάδου βρίσκονται ήδη από χθες στην πρωτεύουσα της χώρας μας, συμμετέχοντας στη Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR). Μάλιστα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις επενδύσεις να βρίσκονται – μεταξύ άλλων – στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Το γεγονός ότι 25 CEO, οι οποίοι βρίσκονται στο «τιμόνι» της φαρμακοβιομηχανίας και κομβικών φορέων – όπως είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Κατασκευαστών και Ενώσεων (IFPMA), που διοργανώνει τις ετήσιες αυτές συναντήσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ –, έβγαλαν ταυτόχρονα εισιτήριο για Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε πρωτοβουλία του Αλμπερτ Μπουρλά. Αλλωστε, ο ισχυρός άνδρας της Pfizer είναι παράλληλα και πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με τις ίδιες πηγές να θέλουν τον ίδιο να παίζει αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό του τελικού προορισμού.

Ετσι, για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη η επίσκεψη στο Μαξίμου της ελίτ της φαρμακοβιομηχανίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τη σκυτάλη από ομολόγους του όπως είναι ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ευκαιρία

Οπως αναφέρουν πηγές στα «ΝΕΑ» η συνάντηση αυτή αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία για την ελληνική κυβέρνηση, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο του επιχειρείν με στόχο να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην καινοτόμο βιοφαρμακευτική βιομηχανία. Το κυβερνητικό σχέδιο που άρχισε να δρομολογείται ήδη από τα χρόνια της πανδημίας, έχει σε κάθε περίπτωση απτά αποτελέσματα και αποτυπώνει τις προσδοκίες. Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer έχει καταστήσει έδρα ενός διεθνούς κέντρου ψηφιακής τεχνολογίας τη Θεσσαλονίκη, ενώ η πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim επενδύει πάνω από 100 εκατ. ευρώ, την περίοδο 2019- 2025, για να επεκτείνει τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου της στο Κορωπί.

Παράλληλα όμως και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει ανακοινώσει επενδύσεις εντός των συνόρων που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ, η οποία σημειωτέον εξάγει στην Ευρώπη και το 10% επί του συνόλου των γενοσήμων φαρμάκων που διακινούνται.

Αυτονομία

Εν τω μεταξύ, η συνάντηση αυτή γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο και ενόσω εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για την ανάγκη η Γηραιά Ηπειρο να χαράξει μία επενδυτική πολιτική που θα διασφαλίσει μια στρατηγική αυτονομία ως προς την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας. Κομβικό σημείο είναι εντούτοις και η δρομολογούμενη αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην ΕΕ, που μεταξύ άλλων αγγίζει και τη χρονική διάρκεια της πατέντας των φαρμάκων.

Παράλληλα όμως στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται – εκτός απροόπτου – να τεθεί και το θέμα των κλινικών μελετών, που φέρουν προστιθέμενη αξία τόσο για την υγεία όσο και την οικονομία.

Η ατζέντα πάντως, όπως είναι διαμορφωμένη, είναι πολυθεματική, με τη λίστα να συμπεριλαμβάνει και άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι το μείζον πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Είναι άλλωστε αξιοσημείωτο ότι η Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR) που ξεκίνησε τις εργασίες της χθες με θέμα τις «Παγκόσμιες Προκλήσεις της Πολιτικής για την Υγεία και την Καινοτομία (Global health and innovation policy challenges)», εστιάζει σε επίμαχα θέματα δημόσιας Υγείας με στόχο τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζονται και οι ευκαιρίες που προσφέρει η τεχνολογία, όπως είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην πρώιμη διάγνωση, την έρευνα, αλλά και στο θεραπευτικό πεδίο.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More