Monday, November 4, 2024
Home » Στα 3,6 δισ. ευρώ το ελληνικό «χαράτσι» προς τις φαρμακευτικές

Στα 3,6 δισ. ευρώ το ελληνικό «χαράτσι» προς τις φαρμακευτικές

0 comments

Tις μεγάλες δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπη η ελληνική αγορά του φαρμάκου, αλλά κυρίως οι Έλληνες ασθενείς σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόσβασή τους σε νέες και καινοτόμες εταιρείες, καταδεικνύουν τα στοιχεία που έρχονται από τηνEFPIA (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων) και την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων στον ιατρικό χώρο IQVIA, τα οποία παρουσίασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με τη μελέτη Patients W.A.I.T. Indicator (EFPIA-IQVIA) 2023, μόλις 79 στα 167 νέα φάρμακα ήρθαν στην Ελλάδα το διάστημα 2019-2022, έναντι 90 στα 168 το διάστημα 2018-2021.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον χρόνο που απαιτείται για τη διαθεσιμότητα, για τα φάρμακα αυτά χρειάζονται 587 ημέρες κατά μέσο όρο από την ευρωπαϊκή έγκρισή τους μέχρι να αποζημιωθούν στη χώρα μας. Ο χρόνος αυτός υπολείπεται κατά σχεδόν δύο μήνες (56 ημέρες) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά έχει βελτιωθεί κατά 74 ημέρες έναντι της προηγούμενης περιόδου.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα νέων φαρμάκων στην Ελλάδα στο διάστημα 2020-2023:

– 329 νέα φάρμακα έλαβαν έγκριση από τον EMA από 1/1/2020 έως 31/12/2023 εκ των οποίων τα 221 είναι νέα καινοτόμα φάρμακα.

– Από τα 221 νέα πρωτότυπα φάρμακα, μόνο 43 (19%) είναι σήμερα διαθέσιμα και αποζημιώνονται στην ελληνική αγορά. Τα υπόλοιπα 178 (81%) δεν αποζημιώνονται.

– Από τα 178 φάρμακα που δεν αποζημιώνονται ακόμα στη χώρα μας, μόλις τα 35 έχουν πάρει τιμή, ενώ τα υπόλοιπα 143 δεν έχουν πάρει ούτε τιμή.

– Μόνο 5 από τα 35 (14%) νέα καινοτόμα φάρμακα που έχουν πάρει τιμή είναι βέβαιο ότι θα είναι διαθέσιμα.

– Άλλα 46 από τα 143 (32%) νέα καινοτόμα φάρμακα μπορούν δυνητικά να γίνουν διαθέσιμα στο μέλλον.

– Το δεινό επιχειρηματικό κλίμα που διαμορφώνουν οι υπέρογκες επιστροφές έχει ως συνέπεια το 53% των νέων καινοτόμων φαρμάκων να μην καταστούν κατά πάσα πιθανότητα διαθέσιμα για τους Έλληνες ασθενείς στο άμεσο μέλλον, όπως κατέδειξε η μελέτη.

Γιατί δεν έρχονται τα νέα φάρμακα

Η βασικότερη αιτία για την υστέρηση στην ελληνική αγορά αναφορικά με την είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων έγκειται στα μεγάλα ποσοστά που καλούνται να επιστρέψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες κάθε χρόνο προς τον ΕΟΠΥΥ, με την μορφή των αυτόματων επιστροφών του clawback και των εκπτώσεων rebate.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που μείωσε τη συνολική (εξω- και ενδονοσοκομειακή) χρηματοδότηση του φαρμάκου το διάστημα 2013-2022. Πιο συγκεκριμένα, μείωσε τη δημόσια νοσοκομειακή χρηματοδότηση για το φάρμακο σημειώνοντας απόκλιση 116 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (ο οποίος είναι +89,6% και η Ελλάδα έχει υποχωρήσει κατά -26,6%). Αντίστοιχα στην εξωνοσοκομειακή δημόσια χρηματοδότηση η Ελλάδα έχει απόκλιση 56 ποσοστιαίων μονάδων, καθώς ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης κυμαίνεται στο +42,5%, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο -11,09%.

Οι πληροφορίες λένε πως οι συνολικές επιστροφές για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, που καλούνται να καλύψουν την υπέρβαση η οποία καταγράφεται τόσο στα φάρμακα που διατίθενται από τον ΕΟΠΥΥ, όσο και από τα δημόσια νοσοκομεία, θα αγγίξουν για τη χρονιά που πέρασε τα 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, ενώ τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς καταγράφεται μεικτή βελτίωση στις δαπάνες του φαρμάκου σε σύγκριση με τους κλειστούς δημόσιους προϋπολογισμούς.

Πρόκειται για επιβαρύνσεις που προκαλούν ασφυξία στην αγορά του φαρμάκου, με αποτέλεσμα εταιρείες του χώρου να επιλέγουν να μην φέρνουν νέα φάρμακα στην ελληνική αγορά ή να αποεπενδύουν από αυτή.

Προκειμένου να ελέγξει τις υπερβάσεις, το υπουργείο Υγείας έχει εντατικοποιήσει τους ελέγχους στη συνταγογράφηση μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης και των ακριβών θεραπειών που φτάνουν στη χώρα μας με παραγγελίες από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Επιπλέον έχει συγκροτηθεί ειδική επιτροπή επιστημόνων του ΕΟΠΥΥ για τα αιτήματα των γιατρών για χορήγηση των ακριβών φαρμάκων. Η Επιτροπή θα ελέγχει τα αιτήματα χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει πλήρως και ή θα θέτει προϋποθέσεις και περιορισμούς για την έγκρισή τους, ή θα εισηγείται τη μη αποζημίωσή τους μέχρι την ένταξή τους στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Την ίδια ώρα παρακολουθούνται οι γιατροί και για υπερσυνταγογράφηση.

Από την πλευρά του ο ΣΦΕΕ σημειώνει πως τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν με σαφήνεια ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κάτσουν η Πολιτεία και η φαρμακοβιομηχανία γύρω από το τραπέζι και να οικοδομήσουν κοινές λύσεις, ξεκινώντας από το σημαντικό έλλειμμα στη δημόσια χρηματοδότηση του φαρμάκου στη χώρα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της απόδοσης της επένδυσης μέσω ελέγχων και χρήσης ψηφιακών εργαλείων.

Capital.gr

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More