Friday, September 20, 2024
Home » Στα 2,5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις για το 2023

Στα 2,5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις για το 2023

0 comments

Τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασε η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2023 για προγράμματα στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ πανευρωπαϊκά (1,14%). Η στήριξη της ΕΤΕπ συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά, με τις υπογραφές για δύο νέα μεγάλα επενδυτικά έργα να πέφτουν την περασμένη Παρασκευή.

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση του φράγματος στον ποταμό Πλατύ στην Κρήτη, που θα εξασφαλίσει την ύδρευση του Ρεθύμνου και την άρδευση 45.000 στρεμμάτων στη Μεσσαρά Ηρακλείου, καθώς και την πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. Το έργο θα λάβει συνολική χρηματοδότηση 160 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΤΕπ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), με κάθε φορέα να βάζει 80 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Το δεύτερο έργο αφορά την χρηματοδότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) με δάνειο 143 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D) σε δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα.

Τον κομβικό ρόλο που έχει παίξει η ΕΤΕπ στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι θετικό πως τόσο η χώρα, όσο και οι ελληνικές επιχειρήσεις, μπορούν πλέον να βρίσκουν χρηματοδότηση από άλλες πηγές, πέραν της ΕΤΕπ.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More