Thursday, November 14, 2024
Home » Στα δικαστήρια Pfizer – Moderna για τις πατέντες του mRNA

Στα δικαστήρια Pfizer – Moderna για τις πατέντες του mRNA

0 comments

Ξεκίνησε στο Λονδίνο η πρώτη δίκη για τη διαμάχη της Pfizer και της Moderna για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των εμβολίων mRNA κατά του COVID, μια διένεξη με διακύβευμα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αμερικανική Pfizer και η γερμανική BioNTech με την οποία συνεργάζεται υπέβαλαν το 2022 αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απαιτώντας να ανακληθούν οι πατέντες που έχουν αποδοθεί στη Moderna. Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας αντεπιτέθηκε λίγες ημέρες αργότερα υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκαν δικές της πατέντες. Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι Pfizer και BioNTech αντέγραψαν βελτιώσεις της τεχνολογίας mRNA που η ίδια είχε κατοχυρώσει πριν ξεσπάσει η πανδημία COVID-19 στα τέλη του 2019. Η εταιρεία αξιώνει τώρα αποζημιώσεις. Από την άλλη πλευρά, οι Pfizer και BioNTech ζητούν ακύρωση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Moderna με το επιχείρημα ότι η τεχνολογία mRNA της εταιρείας βασίστηκε σε έρευνες άλλων. Ενδεικτικό του ύψους των αποζημιώσεων που μπορεί να επιδικαστούν, σημειώνει το Reuters, είναι το γεγονός ότι η Pfizer είχε πέρυσι έσοδα 11,2 δισ. δολαρίων από το εμβόλιό της κατά του COVID-19, ενώ τα αντίστοιχα έσοδα της Moderna ανήλθαν στα 6,7 δισ. δολάρια

Εμπρακτη στήριξη από την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών

Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού συμμετείχε σε εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο Μουζάκι, για την παρουσίαση του σχεδίου αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας ευχαρίστησαν την Ενωση για την άμεση ανταπόκριση στην εθνική προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, με τη συμβολή της να ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ. Το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτήσει η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι η αποκατάσταση και αναβάθμιση όλων των σχολικών μονάδων που επλήγησαν. Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επιδίωξή μας είναι ως ελληνικός εφοπλισμός να συμβάλλουμε, όχι μόνο στην επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά – όπου αυτό είναι δυνατό – να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες. Είμαστε και θα είμαστε κοντά σας». Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού επισκέφθηκε το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, καθώς και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλαμά.

Ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας

Αλλαγές έρχονται από το 2025 στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης στην πληρωμή των προστίμων. Από το επόμενο έτος το πρόστιμο που θα επιβάλλεται δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας. Οσο νωρίτερα γίνει η πληρωμή μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Πάντως για την ώρα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να καταθέσει τις επόμενες ημέρες τη διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.

Η κρίση αύξησε τις ανισότητες

Στο 20% των φορολογουμένων που δηλώνουν τα υψηλότερα εισοδήματα (άνω των 24.000 ευρώ) στην Εφορία πέφτει το 81% των άμεσων φόρων, με τις εισοδηματικές ανισότητες να διευρύνονται την τελευταία δεκαετία υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Ανάλυση του ΙΟΒΕ με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα του 2021, καταδεικνύει τη μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των ανισοτήτων τη δεκαετία 2012-2021. Το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα μεταξύ 2012 και 2021 μειώθηκε κατά 7,2%, με το ΙΟΒΕ να διαπιστώνει αυξημένα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας σε σχέση με το 2012 αφού το κατώτατο 20% έλαβε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος (έναντι 1,4% το 2012), ενώ το ανώτατο 20% έλαβε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος (έναντι 52,6% το 2012) της Ελλάδας. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση στους πληρωτέους φόρους, με το 60% του πληθυσμού να πληρώνει μόλις το 4,3% των συνολικών φόρων εισοδήματος και το 20% του πληθυσμού να πληρώνει το 81% των συνολικών φόρων (58,7% το 2012). Με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας (5.712 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 5.712 ευρώ για νοικοκυριό με δύο ενηλίκους και 11.995 ευρώ για νοικοκυριό με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 14 ετών).

Τελευταίοι στην τεχνολογία

Τελευταία στην ΕΕ είναι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστιθέμενη αξία που προέρχεται από τους τομείς της πληροφορικής και της τεχνολογίας των επικοινωνιών (ICT), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2021. Η προστιθέμενη αξία από τους τομείς αυτούς ανέρχεται σε μόλις 3,5% του συνόλου της προστιθέμενης αξίας που παράγεται από την ελληνική οικονομία, ενώ πρώτη στον συγκεκριμένο δείκτη είναι η Μάλτα με 10,3%. Παράλληλα, η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο αριθμό θέσεων εργασίας στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες αποτελούσαν το 2021 το 1,7% του συνόλου της αγοράς εργασίας, την ώρα που στην (πρωταθλήτρια) Ιρλανδία το ποσοστό ανέρχεται σε 6,1%. Τα στοιχεία αυτά οφείλουν να αφυπνίσουν εργοδότες και κυβέρνηση, καθώς ο ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας των νέων τεχνολογιών θεωρείται κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας συνολικά.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More