Friday, September 20, 2024
Home » Σταματούν οι διελεύσεις από Ερυθρά Θάλασσα και διώρυγα Σουέζ

Σταματούν οι διελεύσεις από Ερυθρά Θάλασσα και διώρυγα Σουέζ

0 comments

Οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών δηλώνουν ότι τα πλοία τους δεν θα διέρχονται πλέον από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ μετά τις επιθέσεις των Χούθι, σε πολλά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα ανοικτά της Υεμένης.

Μετά την AP Moller Maersk, και τη γερμανική Hapag Lloyd, η μεγαλύτερη στον κόσμο ναυτιλιακή εταιρεία, ηMSC, και η γαλλικήCMA CGM δήλωσαν το προηγούμενο Σάββατο ότι διέκοψαν τα ταξίδια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ και άρχισαν να εκτρέπουν τα πλοία τους νότια γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Ανοδος ναύλων

Οι αποφάσεις των τεσσάρων μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών αναμένεται να συμπαρασύρουν και άλλες με αποτέλεσμα την έντονη διαταραχή στη αγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Υπολογίζεται ότι το 30% του θαλάσσιου εμπορίου εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Η επιλογή των ναυτιλιακών να ακολουθούν τον περίπλου της Αφρικής σημαίνει πολύ περισσότερες ημέρες ταξίδι και καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμπορευμάτων ενώ στον βαθμό που η «κρίση» αυτή διαρκέσει θα επιφέρει και άνοδο των ναύλων. Πρόκειται για μία απόφαση που έρχεται μετά τις αυξανόμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη σε πλοία με πυραύλους και ρουκέτες.

H MSC με μία ανακοίνωσή της, μετά την επίθεση που δέχθηκε στις 15 Δεκεμβρίου το πλοίο της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «MSC Palatium III», κατέστησε σαφές ότι τα πλοία της δεν θα διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ προς ανατολάς και προς δυσμάς και θα επαναδρομολογηθούν από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Η διακοπή αυτή θα επηρεάσει κατά αρκετές ημέρες τα δρομολόγια των πλοίων που έχουν κάνει κράτηση για διέλευση από το Σουέζ. Ζητάμε την κατανόησή σας υπό αυτές τις σοβαρές συνθήκες, πρόσθεσε η MSC, απευθυνόμενη στους πελάτες της.

Την ίδια ώρα και η CMA CGM ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή σε όλα τα containerships της, στην περιοχή, που έχουν προγραμματιστεί να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα, να φτάσουν σε ασφαλείς περιοχές και να διακόψουν το ταξίδι τους σε μη ασφαλή ύδατα με άμεση ισχύ μέχρι νεωτέρας. Οπως συμπλήρωσε, τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει αυξημένα μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πλοίων της και των πληρωμάτων τους που πλέουν σε αυτά τα ύδατα. Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω και η ανησυχία για την ασφάλεια αυξάνεται. Καθώς μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές αρτηρίες του κόσμου κλείνει ξαφνικά, η Αμερική και οι σύμμαχοί της αυξάνουν τη ναυτική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή και μπορεί ακόμη και να επιτεθούν στους Χούθι, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ελεύθερη διέλευση, αναφέρει ο «Economist».

Να σημειωθεί ότι οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη και για δύο επιθέσεις την Παρασκευή σε πλοία της MSC, ενώ είχαν προηγηθεί παρόμοιες επιθέσεις σε πλοία της Hapag-Lloyd και της AP Moller Maersk.

ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More