Monday, December 23, 2024
Home » Σταθερός στο 5,7% ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ – Υποχωρούν οι τιμές στα τρόφιμα

Σταθερός στο 5,7% ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ – Υποχωρούν οι τιμές στα τρόφιμα

0 comments

Αμετάβλητος στο 5,7% διατηρήθηκε ο συνολικός πληθωρισμόςτου Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη τον Φεβρουάριο του 2024.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στα τρία τέταρτα των χωρών τουΟΟΣΑ, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία. Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κάτω του 2,0% σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ και παρέμεινε αρνητικός στην Κόστα Ρίκα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%.

Ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο από 6,3% τον Ιανουάριο και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ. Ο πληθωρισμός των τροφίμων του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Ο πληθωρισμός της ενέργειας του ΟΟΣΑ αυξήθηκε αλλά παρέμεινε μετρίως αρνητικός στο μείον 0,5% τον Φεβρουάριο, παρά τον ισχυρό ενεργειακό πληθωρισμό στην Τουρκία και την Κολομβία. Ο βασικός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) συνέχισε να μειώνεται αλλά παρέμεινε υψηλός στο 6,4%, αντανακλώντας τις σταθερές τιμές των υπηρεσιών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν επίσης σταθερός στην G7 στο 2,9% τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2021 . Αυξήθηκε στην Ιαπωνία, αντανακλώντας μια επίδραση βάσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας είχαν μειωθεί σημαντικά τον Φεβρουάριο του 2023 με την εισαγωγή των ενεργειακών επιδοτήσεων. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατέγραψαν τις ισχυρότερες μειώσεις του μετρούμενου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο του 2024. Ο βασικός πληθωρισμός ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στον μετρούμενο πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες της G7.

Στη ευρωζώνη

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 2,8% τον Ιανουάριο. Η μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν περίπου διπλάσια από αυτή του ΟΟΣΑ, ενώ ο πυρήνας μειώθηκε με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν του ΟΟΣΑ. Τον Μάρτιο του 2024, η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat έδειξε άλλη μια πτώση στην ζώνη του ευρώ (στο 2,4%) και στον δομικό πληθωρισμό (στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο), με επιβράδυνση της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Στο G20, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 6,4% τον Ιανουάριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023. Αυτή η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του μετρικού πληθωρισμού στην Κίνα, ο οποίος έγινε θετικός για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023. Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στην Αργεντινή (Πίνακας 2). Ήταν γενικά σταθερό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

Πηγή: ot.gr

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00