Monday, September 16, 2024
Home » Στήριξη οικογενειών και παιδιών

Στήριξη οικογενειών και παιδιών

0 comments

Η ενίσχυση των οικογενειών και η στήριξη των παιδιών με δράσεις και πολιτικές μέσα από ένα συνδυασμό υπηρεσιών και παροχών ιεραρχούνται από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ως βασικές προτεραιότητες και από τους κυριότερους στόχους για το 2025.

Ήδη ο προγραμματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη και κινείται σε τρεις άξονες:

1. Την παροχή κινήτρων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, αλλά και της στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος των αναγκών που προκύπτουν λόγω των αυξημένων προκλήσεων της εποχής,

2. Την ενίσχυση των πολιτικών συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής κυρίως μέσω Σχεδίων και Υπηρεσιών στοχεύοντας στη διευκόλυνση των οικογενειών στις αυξημένες ανάγκες φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες, με διπλό στόχο, ο οποίος συμβάλλει από τη μια στην ένταξη ή παραμονή του εργασιακά ενεργού πληθυσμού στην αγορά εργασίας, και από την άλλη, στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας στους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και

3. Την προστασία των παιδιών και ιδιαίτερα των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους, με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας να επικεντρώνεται ήδη σε ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για τα παιδιά υπό τη νομική φροντίδα του κράτους με την επιτυχή ολοκλήρωση πιλοτικού προγράμματος Κέντρου Ημέρας, το οποίο απέδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα και θα ενισχυθεί, καθώς και τη δημιουργία εξειδικευμένων κατοικιών προστασίας παιδιών για ιδιαίτερες ανάγκες, όπως για παράδειγμα για ανήλικες έγκυες και έφηβες μητέρες και μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δεύτερου Σπιτιού του Παιδιού για παιδιά τα οποία υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση. Παράλληλα, ολοκληρώνονται σύντομα και τα δύο Νομοσχέδια για την αναδοχή και την υιοθεσία, τα οποία εκσυγχρονίζονται και παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στα παιδιά, αλλά και περισσότερες διευκολύνσεις σε ανάδοχους και θετούς γονείς.

Οι οικογενειοκεντρικές πολιτικές και οι πολιτικές προστασίας των παιδιών, βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή κοινωνική ατζέντα και έχουν περιληφθεί στη Διακήρυξη για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τις προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας, την οποία συνυπόγραψε πρόσφατα η χώρα μας στην La Hulpe του Βελγίου. Η Κύπρος εφαρμόζει μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας πολιτικές στήριξης των οικογενειών οι οποίες θεωρούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως καλές πρακτικές, μία εκ των οποίων και το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, το οποίο κλήθηκα να αναλύσω κατά τη Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου της Βελγικής Προεδρίας στη La Hulpe.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, τον Ιούνιο του 2023 επέκτεινε τους δικαιούχους του συγκεκριμένου Σχεδίου το οποίοεπιδοτεί μέχρι και το 80% των διδάκτρων των βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος Τέκνου, ενώ φέτος έχει επεκτείνει και την ηλικιακή ομάδα των δικαιούχων παιδιών μέχρι την ηλικία των 4 χρόνων και 6 μηνών με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ισχύουν και για την ηλικιακή ομάδα των 4 χρόνων. Οι δύο αυτές αποφάσεις, συμβάλλουν στον ευρωπαϊκό στόχο της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας από τη βρεφική ηλικία, έτσι ώστε όλα τα παιδιά να έχουν ίσες ευκαιρίες σωστής ανάπτυξης και ποιοτικής φροντίδας.

Προς την κατεύθυνση της υλοποίησης του ευρωπαϊκού στόχου, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ετοιμάζουν την πρώτη Εθνική Στρατηγική και Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προσχολική Εκπαίδευση και Φροντίδα και έχουν ολοκληρώσει το έργο «Επέκταση και Ανάπτυξη Προσχολικής Εκπαίδευσης και Φροντίδας στην Κύπρο», το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε ότι αφορά στην ποιότητα, στην προσβασιμότητα και στην οικονομική προσιτότητα.

Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό, του οποίου τα πρώτα παραδοτέα αξιοποιήθηκαν ήδη από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, πριν ακόμα την ολοκλήρωσή του για τον εντοπισμό περιοχών με μεγαλύτερη ανάγκη για τη δημιουργία υπηρεσιών φροντίδας. Σε επίπεδο παροχών, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ένταξη των φοιτητών των πολύτεκνων οικογενειών στο Επίδομα Τέκνου με την καταβολή του 50% του επιδόματος.

Επιπλέον, η Κυβέρνηση αποφάσισε την παραχώρηση 5% αύξησης σε όλους τους δικαιούχους του Επιδόματος Τέκνου, οι οποίοι επωφελούνται ταυτόχρονα και της αύξησης της ΑΤΑ.

Οι δύο αυτές κυβερνητικές αποφάσεις, που έχουν αναδρομική ισχύ από την 1/1/2024 περιλήφθηκαν σε τροποποιητικό Νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελευταία της συνεδρίαση.

Προς ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών το 2023 παραχωρήθηκε οριζόντια αύξηση στο επίδομα πολύτεκνης μάνας σε όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες. Η ενίσχυση των οικογενειών, δεν είναι μόνο επιδοματική. Παράλληλη έμφαση δίδεται και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, με στόχο την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των οικογενειών και κυρίως στο πλαίσιο διευρυμένου ωραρίου, ώστε να διευκολύνει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, εξυπηρετώντας τη συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δημιουργηθούν 30 νέα ή θα επεκταθούν υφιστάμενα Κέντρα Φροντίδας Παιδιών και Πολυδύναμα Κέντρα Παιδιών, τα οποία θα λειτουργούν μέχρι το απόγευμα, ενώ και στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών, παραχωρούνται επιπλέον κίνητρα στους πάροχους για τη λειτουργία τους και κατά τις απογευματινές ώρες.

Οι υποστηρικτικές στην οικογένεια υπηρεσίες, δεν περιορίζονται στη φροντίδα παιδιών, αλλά επεκτείνονται και στη στήριξη ατόμων τρίτης ηλικίας, αλλά και ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των οποίων επωμίζονται μέλη των οικογενειών τους. Σε συντονισμό και συνεργασία πάντοτε με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά κυρίως και με τους άμεσα επηρεαζόμενους, πορευόμαστε προς ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των πολιτικών στήριξης των οικογενειών.

* Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More