Sunday, September 8, 2024
Home » Στήριγμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Cyprus Equity Fund

Στήριγμα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Cyprus Equity Fund

0 comments

Από το φθινόπωρο βάζει μπρος τις μηχανές και ξεκινά τις πρώτες του επενδύσεις το Cyprus Equity Fund. Βασικός συμπαραστάτης της προσπάθειας του Ταμείου Χρηματοδότησης Κεφαλαίου η Τράπεζα Κύπρου, η οποία συμμετέχει στο συγκεκριμένο εγχείρημα ως ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται το ταμείο.

Αναλυτικότερα, σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε η έναρξη της συγκεκριμένης προσπάθειας, η οποία στοχεύει κυρίως στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίνοντας τους έτσι ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια ανάπτυξης και επέκτασης τους. Το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου θα έχει συνολικό προϋπολογισμό €37,5 εκατ. Η εταιρεία 33 East επιλέγηκε ως ο διαχειριστής του Ταμείου, ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα είναι ο πρώτος θεσμικός επενδυτής στη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία θα διαχειρίζεται το Ταμείο.

Η Κυβέρνηση συνέστησε το Ταμείο Χρηματοδότησης Κεφαλαίου (Cyprus Equity Fund) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (θυγατρική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων), προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό στον τομέα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, τόνισε ότι το υπουργείο, δίνει ιδιαίτερα σημασία στον τομέα της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας που είναι σημαντικοί μοχλοί κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης μιας χώρα. Παράλληλα, καλωσόρισε την Τράπεζα Κύπρου, λέγοντας ότι η συμμετοχή της «καταδεικνύει τη σημασία του Ταμείου και τις προσδοκίες που έχουμε όλοι όσον αφορά την επιτυχή διαχείριση του».

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν €37,5 εκατ εκ των οποίων τα €27,5 από κρατικά κονδύλια, κυρίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μέσω επιστροφής χρημάτων από παλαιότερα χρηματοδοτικά προγράμματα και άλλα δέκα εκατομμύρια από τον ιδιωτικό τομέα. Η εταιρεία 33 East επιλέγηκε ως ο διαχειριστής του Ταμείου, έπειτα από διαγωνισμό που έτρεξε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.

Από την πλευρά της,η Ελίζα Λιβαδιώτου, Εκτελεστική Διευθύντρια της Οικονομικής Διεύθυνσης της Τράπεζας Κύπρου ανέφερε ότι «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αποτελούμε και επίσημα μέρος αυτής της προσπάθειας της κυβέρνησης που στόχο έχει την έμπρακτη στήριξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας». Η απόφαση μας, κατέληξε, «να επενδύσουμε €2 εκατ. στο Cyprus Equity Fund ως ιδρυτικός χρηματοδότης στο Επενδυτικό Ταμείο 33East ούτε τυχαία είναι, ούτε γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους. Είναι μια συνειδητή απόφαση την οποία θα στηρίξουμε και έμπρακτα καθώς είμαστε πεπεισμένοι πως τέτοιες δράσεις είναι καθοριστικές για τη μακροχρόνια, βιωσιμότητα και ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

Ο Δημήτρης Ζόππος, εκ των συνεταίρων στο ταμείο 33 East, είπε πως μέχρι στιγμής το ταμείο έχει φτάσει στο 50% των ιδιωτικών κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρώσει, καθώς, όπως είπε έχουν λάβει δεσμεύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Όπως είπε, βάσει των κανονισμών της ΕΤΕπ, πρέπει να συλλεγούν τα €6,5 από τα συνολικά €10 εκατ. ιδιωτικών κεφαλαίων, προκειμένου να αρχίσουν οι επενδύσεις σε κυπριακές νεοφυείς επιχειρήσεις. «Το Φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτες επενδύσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι τομείς που θα επικεντρωθεί το ταμείο είναι αυτοί που καταγράφουν ραγδαία ανάπτυξη.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More