Thursday, October 17, 2024
Home » Στέλλα Μιχαηλίδου – Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων: Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός κερδίζονται με σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό

Στέλλα Μιχαηλίδου – Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων: Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός κερδίζονται με σκληρή δουλειά και επαγγελματισμό

0 comments

Η πρώτη γυναίκα Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου δηλώνει στο Forbes ότι εξαλείφεται σταδιακά η διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στους επαγγελματικούς χώρους

Τα ηνία του Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κρατά τα τελευταία χρόνια η Έφορος Στέλλα Μιχαηλίδου, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα Έφορος στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με μακροχρόνια πείρα στον ιδιωτικό τομέα, τονίζει μέσω της συνέντευξής της στο Forbes πως, ανεξαρτήτως φύλου, χρειάζεται πάντα επαγγελματισμός, ο οποίος συμβάλλει στην εξασφάλιση αξιοπιστίας και στο σεβασμού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΪΖΑΝΟΥ

Την ίδια ώρα, αναφέρει πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών που έχουν ανοδική επαγγελματική καριέρα, επισημαίνοντας πως έχει σε γενικές γραμμές εξαλειφθεί η διάκριση που γινόταν στον εργασιακό χώρο κατά το παρελθόν.

Παρεμβαίνει εκ νέου στο θέμα των οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων, τα οποία, παρά τα διάφορα κρατικά σχέδια, αυξάνονται, τονίζοντας πως πρέπει να τερματιστεί η ανοχή στη μη αποπληρωμή/αύξηση των οφειλών προς το κράτος.

Όπως υποστηρίζει, η ανοχή ενέχει στοιχεία παράτυπης κρατικής ενίσχυσης. Σύμφωνα με την Έφορο, μέχρι στιγμής δεν ζήτησε καμία ενημέρωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, η κ. Μιχαηλίδου υπογραμμίζει πως θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ο τρόπος χρηματοδότησης των νέων ηλεκτροπαραγών μονάδων της ΑΗΚ στη Δεκέλεια εμπίπτει στους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Καταλυτικός είναι ο ρόλος του Γραφείου σας σε πολλά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Είναι η πρώτη φορά που διορίστηκε σε αυτή τη σημαντική θέση γυναίκα; Συναντήσατε, ως γυναίκα, οποιεσδήποτε δυσκολίες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας;

Πρώτη φορά γυναίκα και πρώτη φορά Έφορος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα σε μία Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λειτουργεί από το 2004, συμπληρωματικά με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρωτίστως και πάντα χρειάζεται επαγγελματισμός! Ως γυναίκα, καλύτερα ως γυναίκα επαγγελματίας, εισπράττω ότι έχω κατορθώσει να κερδίσω την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση, χωρίς δυσκολία, γιατί πάντα προσπαθώ να ανταποκρίνομαι με επαγγελματισμό.

Και διαπιστώνω ότι είναι αυτός ο επαγγελματισμός που κερδίζει και διατηρεί την αξιοπιστία και τον σεβασμό. Προσπαθώ πάντα άοκνα, μαζί με την ομάδα μου, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και με ελάχιστους πόρους, με επιμονή και αφοσίωση, με προγραμματισμό και μεθοδικότητα, προσηλωμένη στη ανάδειξη του ρόλου και της συνεισφοράς του Γραφείου μας.

Στις απαιτητικές αρμοδιότητες της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ως η σχετική νομοθεσία μας, ο επαγγελματισμός είναι αδιαμφισβήτητα το αντίδοτο και στις γενικότερες δυσκολίες που δημιουργούνται μέσα από της απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και μέσα από το ευρύ φάσμα των εξιδεικευμένων θεμάτων που χειρίζεται το Γραφείο.

Επειδή εργαστήκατε επί μακρόν στον ιδιωτικό τομέα, θα θέλαμε να ξέρουμε κατά πόσο βρήκατε διαφορές μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ως προς την αντιμετώπιση των γυναικών που έχουν ανοδική επαγγελματική καριέρα και διεκδικούν θέσεις στην ιεραρχία μιας επιχείρησης ή μιας υπηρεσίας.

Δεν είναι θέμα Ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα αλλά είναι θέμα κουλτούρας που υπάρχει σε κάθε Ιδιωτικό η Δημόσιο χώρο. Είναι θέμα του έργου που επιτέλεσε το κάθε άτομο σε αυτό τον χώρο και τι αποτελέσματα και δεξιότητες επέδειξε για να ανελιχθεί. Είναι επίσης θέμα θέλησης του ιδίου του ατόμου.

Δεν παρατηρώ να υπάρχει σήμερα ιδιαίτερη διάκριση, τουλάχιστον μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών οργανισμών και του Δημόσιου και με ευχαρίστηση επισημαίνω ότι η διάκριση που υπήρχε στο παρελθόν στο εργασιακό περιβάλλον εξαλείφεται με την πάροδο του χρόνου. Εναπόκειται στον κάθε άντρα ή γυναίκα να αποδείξει στη βάση των προσωπικών στόχων εάν κατέχει η όχι τη δυναμική εκείνη για ανοδική επαγγελματική καριέρα και να υπερπηδήσει τις δυσκολίες και αντιξοότητες που παρουσιάζονται.

ΟΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Από ό,τι γνωρίζουμε, είστε σχεδόν καθημερινά σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Ποια είναι η αντιμετώπιση που έχετε από τους Ευρωπαίους για αυτά τα ζητήματα, εάν αναλογιστεί κανείς πως στο παρελθόν υπήρξαν πολλές υποδείξεις για ζητήματα κρατικών ενισχύσεων.

Eίτε μέσω επικοινωνιών των λειτουργών του γραφείου μου με λειτουργούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συζήτηση υποθέσεων, είτε των δικών μου συναντήσεων με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την επίρρωση και εμβάθυνση της συνεργασίας αυτής, θεωρώ ότι ως Γραφείο έχουμε καταφέρει να κτίσουμε μια αξιόπιστη γέφυρα επικοινωνίας.

Αυτό επιβεβαιώνεται και κατά τη συμμετοχή του Γραφείου μου στις Συμβουλευτικές Επιτροπές, όπου συζητούμε προσχέδια νέων ή τροποποίηση υφιστάμενων νομοθετημάτων και μέσω της συμμετοχής μας σε ομάδες εργασίας που άπτονται της μελλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και είναι εδώ που ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μεν αυστηρός αλλά και υποστηρικτικός προς όλα τα Κράτη Μέλη, παρά την γραφειοκρατία και λεπτομερή εξέταση των θεμάτων, γεγονός που κάποτε αποθαρρύνει τις αρμόδιες αρχές να αποταθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του χρόνου που απαιτείται για την εξέταση τους.

Υποδείξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ζητήματα κρατικών Ενισχύσεων δεν γίνονται μόνο για την Κύπρο αλλά για όλα τα Κράτη Μέλη και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν συχνά περιπτώσεις όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «opens indepth investigation» και για άλλες, όπως σε πρόσφατη περίπτωση της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «orders recovery of incompatible state aid», ύψους €14Μ…

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Σε περίπτωση που εντοπίσετε ζήτημα ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων, τι πράττετε; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε; Καλείτε την αρμόδια αρχή να αλλάξει τα σχέδια; Σε ποιες περιπτώσεις ενημερώνεται η Κομισιόν για τα κωλύματα που εντοπίζει το Γραφείο σας;

Εξαρτάται από το στάδιο και τον τρόπο που εντοπίζεται το ζήτημα Κρατικών Ενισχύσεων από το Γραφείο και φυσικά τι αφορά αυτό, οπότε ανάλογος είναι και ο χειρισμός.

Στις πλείστες περιπτώσεις, οι Αρμόδιες Αρχές απευθύνονται στο Γραφείο μας, οπόταν ενδεχομένως να ακολουθήσει μια απλή επιστολή ότι δεν ενέχονται στοιχεία Κρατικών Ενισχύσεων, είτε επιστολή όπου ζητούμε περαιτέρω πληροφορίες αλλά ακόμα και γνωμάτευση με σχετικές αυστηρές επισημάνσεις αλλά και σχετική καθοδήγηση όταν ενέχονται στοιχεία Κρατικών Ενισχύσεων, μέχρι και απαίτηση για ανάκτηση της παράνομης κρατικής ενίσχυσης.

Πάντα καθοδηγούμε τις Αρμόδιες Αρχές στη ετοιμασία των σχεδίων τους, ιδιαίτερα στη νομική βάση των Απαλλαχτικών Κανονισμών οι οποίοι εγκρίνονται από την Έφορο. Όμως, όταν κάποιο θέμα δεν έχει νομοθετική βάση ή έχει ως Νομοθετική βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές, άμεσα και αμετάκλητα αποστέλλεται στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για νομική ασφάλεια, αφού προηγηθούν τηλεδιασκέψεις και σχετική αλληλογραφία.

Είναι σημαντικό να γίνεται εκ των προτέρων αξιολόγηση των υποθέσεων για να μην παραχωρούνται παράνομες Κρατικές Ενισχύσεις και είναι αυτό που το Γραφείο πρέπει να διασφαλίζει για να περιορίζονται καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από άλλα επηρεαζόμενα μέρη γιατί τότε αρχίζει εις βάθος διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Πριν από μερικές εβδομάδες είχατε αναφέρει στη Βουλή πως το Σχέδιο Αποπληρωμής των Οφειλών των ποδοσφαιρικών σωματείων ενδέχεται να έχει ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Πιστεύετε πως κανονικά το σχέδιο θα έπρεπε να σταλθεί στην Κομισιόν προτού τεθεί σε εφαρμογή;

Στην προκειμένη περίπτωση, τονίστηκε με δύο επιστολές μας ότι εντοπίζονται στοιχεία Κρατικών Ενισχύσεων και προτάθηκαν από το Γραφείο μας τρόποι για διευθέτηση /εξόφληση των χρεών στα πλαίσια των Κανόνων των Κρατικών Ενισχύσεων.

Ταυτόχρονα, τονίσθηκε ότι θα πρέπει να απαιτηθεί η αυστηρή εφαρμογή και τήρηση των όρων του Σχεδίου, αλλά με πιο αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες, αφού το Σχέδιο υφίσταται από το 2007 χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με τρόπο που να διασφαλίζει είσπραξη του μέγιστου δυνατού ποσού. Μέσα από τις επιστολές μας τονίζεται ότι πρέπει να τερματιστεί η «ανοχή» στη μη αποπληρωμή/αύξηση των οφειλών προς το κράτος, αφού η ανοχή ενέχει στοιχεία Κρατικών Ενισχύσεων.

Για το συγκεκριμένο θέμα, η ΕΕ έχει επικοινωνήσει μαζί σας, ζητώντας κάποια ενημέρωση;

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε τέτοια επικοινωνία .

ΟΙ ΜΟΝΑΔ ΕΣ ΤΗΣ ΑΗΚ

Ένα σημαντικό θέμα για το οποίο γράφτηκε ότι το Γραφείο σας επισήμανε πιθανά προβλήματα ασυμβατότητας με τη σχετική νομοθεσία είναι η εγκατάσταση δύο νέων μονάδων στον σταθμό Δεκέλειας της ΑΗΚ. Πού εντοπίσατε πρόβλημα ως προς τη νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις σε αυτό το θέμα;

Ο τρόπος χρηματοδότησης των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Δεκέλειας εμπίπτει στους κανόνες των Κρατικών Ενισχύσεων, διότι το κόστος αυτής της επένδυσης θα επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω των τιμολογίων τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διερευνηθεί, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά πόσο υπάρχει τρόπος συμβατότητας της ενίσχυσης αυτής προς την ΑΗΚ με τους κανόνες των κρατικών Ενισχύσεων αλλά και την ειδική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας .

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές υποθέσεις κρατικών ενισχύσεων για τις οποίες αναμένεται η θέση της ΕΕ; Μπορούμε να γνωρίζουμε τις σημαντικότερες που είναι υπό εξέταση;

Εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια υπόθεση του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, άλλη υπόθεση που αφορά το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ακόμα ένα σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και ετοιμάζονται και από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Σχέδια που αφορούν την Ενέργεια.

Ως Γραφείο, είμαστε σε επικοινωνία με τις Αρμόδιες Αρχές για καθοδήγηση, παρακολούθηση και παράθεση των απαντήσεων τους, τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και λήψη γνωμάτευσης από ειδήμονες εξωτερικούς συνεργάτες αν αυτό κριθεί απαραίτητο .

ΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Είναι επαρκής η στελέχωση του γραφείου σας για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις που σας ανατίθενται; Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει για να γίνει πιο αποδοτικό το Γραφείο σας;

Από το 2004 που λειτουργεί το Γραφείο, η μοναδική μόνιμη θέση από τις δεκαοκτώ του οργανογράμματος έχει πληρωθεί τον 03/2024 . Συνεχίζουμε μέχρι να πληρωθούν όλες οι θέσεις του οργανογράμματος, δημιουργώντας και τις προοπτικές ανέλιξης του προσωπικού.

Το Γραφείο δεν στελεχώνεται ανάλογα με τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λόγω εκσυγχρονισμού και αποκέντρωσης, ούτε του ρυθμού αύξησης του όγκου εργασίας, ο οποίος πολλαπλασιάζεται.

Εδώ και τρία χρόνια, που έχω αναλάβει, στοχεύουμε να αναγνωριστεί το Γραφείο ανάλογα με τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του. Επιθυμούμε να καλλιεργήσουμε κουλτούρα των κρατικών Ενισχύσεων στο Κοινοβουλευτικό Σώμα και στις Αρμόδιες Αρχές, ενεργώντας προληπτικά.

Προγραμματίζουμε εκπαιδεύσεις των λειτουργών του Γραφείου για εξειδίκευση, ενημέρωση για πρόσφατους κανονισμούς και δικτύωση με λειτουργούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επενδύοντας πάντα στη ομάδα. Διενεργούμε εκπαιδεύσεις στις Αρμόδιες Αρχές, με παρουσιάσεις και εγκυκλίους με στόχο την αξιοποίηση των Απαλλαχτικών Κανονισμών για παραχώρηση Ενισχύσεων για καινοτόμα και άλλα έργα του ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προσβλέπουμε στον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας μας και την αναβάθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Στοχεύουμε στον έλεγχο των Κρατικών Ενισχύσεων μετά την εφαρμογή τους, με τη διενέργεια τυχαίων ελέγχων αλλά και υιοθέτηση του σχετικού άρθρου της Νομοθεσίας για ανακτήσεις.

Προγραμματίζουμε τη λειτουργία της Β’ φάσης του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων(ΚΜΚΕ) για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των κρατικών Ενισχύσεων όπως ακριβώς γίνεται από 01/2022 και με την λειτουργία της Α Φάσης του ΚΜΚΕ.

Στόχος, η αναβάθμιση του Γραφείου για συμβατές Κρατικές Ενισχύσεις.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ FORBES

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More