Friday, September 20, 2024
Home » Σοβαρή εξέλιξη: Κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΦΑ στην εισαγωγή φυσικού αερίου – Επιστολή Υπ. Ενέργειας στη ΡΑΕΚ

Σοβαρή εξέλιξη: Κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΦΑ στην εισαγωγή φυσικού αερίου – Επιστολή Υπ. Ενέργειας στη ΡΑΕΚ

0 comments

Σημαντική αποκάλυψη υπήρξε στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος της εισαγωγής φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, στην Επιτροπή Ενέργειας.

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Αβέρωφ Νεοφύτου, η ΡΑΕΚ ενημέρωσε ότι πριν από τέσσερις ημέρες έλαβε επιστολή από το Υπουργείο Ενέργειας, με την οποία καλείται να εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης της αναδυόμενης αγοράς στο φυσικό αέριο. Εν ολίγοις, αυτό σημαίνει πρόθεση της Κυβέρνησης να καταργήσει το μονοπώλιο που διαθέτει εκ του νόμου η ΔΕΦΑ για εισαγωγή φυσικού αερίου ή/και της μεταφοράς-διανομής του στους καταναλωτές (ΑΗΚ και ιδιώτες μελλοντικούς παραγωγούς ηλεκτρισμού από συμβατικά καύσιμα).

Δεν αναφέρθηκε στη Βουλή η θέση ή η πρόθεση της ΡΑΕΚ ως προς την εισήγηση του Υπουργείου Ενέργειας.

Σε περίπτωση κατάργησης της παρέκκλισης που έδωσε η ΕΕ στην Κύπρο για λειτουργία μονοπωλιακού καθεστώτος στην κρατική ΔΕΦΑ, οποιοσδήποτε παραγωγός ηλεκτρισμού θα μπορεί να κάνει τις δικές του διευθετήσεις για εισαγωγή φυσικού αερίου. Αν και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως διευκολύνονται οι παραγωγοί για την αγορά και εισαγωγή αερίου, ενδέχεται η εξέλιξη αυτή -αν υιοθετηθεί από τη ΡΑΕΚ- να αλλάξει τους όρους τους παιγνιδιού, καθώς η ΑΗΚ, ως ο μεγαλύτερος σήμερα καταναλωτής πετρελαίου θα μπορεί να παραμείνει μεγαλύτερος καταναλωτής και στο φυσικό αέριο, με συνέπεια να δύναται να εισάξει φθηνότερο καύσιμο από μικρότερους παραγωγούς – ανταγωνιστές.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο κατακερματισμός των παραγγελιών φυσικού αερίου από παραγωγούς ηλεκτρισμού, πιθανότατα να άρει τις γραφειοκρατικές και διαδικαστικές δυσκολίες που εμποδίζουν γαι χρόνια την αξιοποίηση ενός φθηνότερου και λιγότερου ρυπογόνου καυσίμου, αλλά από την άλληίσως αυξήσει το κόστος εισαγωγής του, λόγω των πολύ μικρών ποσοτήτων που απαιτούνται στην κυπριακή αγορά, ιδιαίτερα αν οι παραγγελίες αυτές θα γίνονται τμηματικά και όχι συνολικά, από τη ΔΕΦΑ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More