Monday, November 25, 2024
Home » Σκληρό πόκερ στην αγορά πετρελαίου

Σκληρό πόκερ στην αγορά πετρελαίου

0 comments

Πόλεμος για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των ΗΠΑ και τουOPEC+ με επικεφαλής τηΣαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, όπως είναι η Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν επιταχύνει σημαντικά την παραγωγή μαύρου χρυσού και ειδικά του σχιστολιθικού πετρελαίου, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει η χώρα με τη μακράν μεγαλύτερη ημερήσια παραγωγή στον κόσμο, η οποία έχει φτάσει κατά μέσο όρο τα 13 εκατ. βαρέλια.

Από τις ποσότητες αυτές οι ΗΠΑ έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξάγουν σε ημερήσια βάση σχεδόν 4 εκατ. βαρέλια, αλλάζοντας τα δεδομένα στην αγορά και συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση των τιμών που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες – παρά το γεγονός ότι συντελούνται ταυτόχρονα δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας. Μπορεί η Σαουδική Αραβία να παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες ημερήσιες εξαγωγές στον κόσμο – περίπου 6 εκατ. βαρέλια από συνολική παραγωγή περίπου 9 εκατ. βαρελιών σήμερα – αλλά η δυναμική είσοδος των Αμερικανών στο παιχνίδι έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Πιέσεις

Για αυτόν τον λόγο σε μια προσπάθεια να κρατήσει τεχνητά πιο ψηλά τις τιμές, ο OPEC+ έχει επιδιώξει να μειώσει διαδοχικά τις ποσότητες πετρελαίου που ρίχνουν στην αγορά τα μέλη του, κατά 1,3 εκατ. βαρέλια αρχικά και κατά 2,2 εκατ. βαρέλια στη συνέχεια. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή μαύρου χρυσού σε ημερήσια βάση κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 100 εκατ. βαρέλια.

Ο OPEC όμως έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά του, εσωτερικά προβλήματα, την ώρα που το Ριάντ πιέζει για να επιβληθούν ποσοστώσεις στην παραγωγή και να στηριχτούν οι τιμές. Με συμμάχους τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν είναι επίσημα μέλη του Οργανισμού (OPEC+) η Σαουδική Αραβία δεν έχει πάντα να επιτελέσει εύκολο έργο στις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Ανγκόλα ανακοίνωσε την απόφασή της να εγκαταλείψει τον Οργανισμό από το νέο έτος. Πρόκειται για απόφαση η οποία αποτελεί πλήγμα για τον OPEC υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να συγκεντρώσει υποστήριξη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής. Η Ανγκόλα ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της χώρας.

Προσφορά

Ολα αυτά δεν φαίνεται να επηρεάζουν ιδιαίτερα, προς το παρόν τουλάχιστον, τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς την παραγωγή. Η αύξηση αυτή στις εξορύξεις και ιδιαίτερα στις εξαγωγές έχει γίνει αισθητή σε όλον τον κόσμο και θεωρείται ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τη στρατηγική ομίλου OPEC+ να περιορίσει την προσφορά. Παρά τα προβλήματα που είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν από τη μεγάλη υποχώρηση των τιμών, κυρίως λόγω της πανδημίας, οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου εν όψει του 2024 δείχνουν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις ώστε να πάρουν μερίδιο από το καρτέλ συνεχίζοντας την τάση που ξεκίνησε μέσα στο 2023.

Οι ισορροπίες πάντως παραμένουν ευαίσθητες. Η Σαουδική Αραβία δεν αποκλείεται να αποφασίσει στην πορεία να πιέσει περισσότερο τους παραγωγούς στις ΗΠΑ και να ξεκινήσει εντονότερο πόλεμο προμηθειών στην αγορά, προσφέροντας καλύτερες τιμές σε πελάτες. Η Σαουδική Αραβία και άλλοι σύμμαχοί της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχουν κατά κανόνα το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παράγουν φθηνότερα πετρέλαιο από παραγωγούς όπως αυτοί στις ΗΠΑ ή σε θαλάσσιες περιοχές όπου τα κόστη είναι πιο μεγάλα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More