Ο πληθωρισμός στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών, στο 67,07%. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από τις εκτιμήσεις αναλυτών στο Bloomberg, που έκαναν λόγο για 66%. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, παρακολουθεί στενά την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή μετά την παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων. Οπως προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες, η μεγαλύτερη αύξηση κατά περίπου 95% καταγράφεται στην κατηγορία ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια, και ακολουθούν η εκπαίδευση με 91,09%, η υγεία με 81,2%, οι μεταφορές με 78% και τα τρόφιμα και ποτά με 71,2%.
Πρόστιμο
στην M&C Saatchi
Πρόστιμο 1,5 εκατ. στερλινών για «σοβαρές παρατυπίες», όπως αναφέρεται, σχετικά με λογιστικούς ελέγχους της M&C Saatchi, επέβαλε στην KPMG η αρμόδια εποπτική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Reporting Council), αναφέρουν οι «Financial Times». Η αρχή Financial Reporting Council επέβαλε το πρόστιμο στην εταιρεία επειδή όπως ανακοίνωσε η τελευταία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ελέγχου κατά την επανεξέταση των λογαριασμών της M&C Saatchi για τη χρονιά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Φρένο στο ρωσικό αλουμίνιο
Μια πιθανή απαγόρευση εισαγωγής του ρωσικού αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πέραν της πίεσης που θα ασκήσει στις τιμές του μετάλλου, θα πυροδοτήσει αγώνα δρόμου ανάμεσα σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς για τις ποσότητες αλουμινίου της αγοράς. Ευρωπαίοι και οι αμερικανοί αγοραστές θα ανταγωνιστούν σε μια τέτοια περίπτωση προκαλώντας αυξήσεις τιμών που θυμίζουν το 2018, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη ρωσική Rusal, αναφέρει το Reuters.
Ανάκαμψη
της κινεζικής οικονομίας
Η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας ανέκαμψε το 2023 μετά το άνοιγμα της οικονομίας που ακολούθησε την πανδημία Covid-19, ενώ το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται ότι έχει αυξηθεί κατά 5% σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει το Πεκίνο, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ προχώρησε στην παραπάνω ανακοίνωση ύστερα από την ετήσια αξιολόγηση της πορείας της κινεζικής οικονομίας. Ουσιαστικό ρόλο στην ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας είχε η εσωτερική ζήτηση προϊόντων, ειδικότερα, η ιδιωτική κατανάλωση, ενώ θετική επίδραση άσκησε και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.