Τρεις συνεχείς εβδομάδες με κέρδη συμπλήρωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, που παρά τη διόρθωση της περασμένης Παρασκευής παρέμεινε πάνω από τη ζώνη των 1.400 μονάδων και σε υψηλά 13 ετών. Το προηγούμενο πενθήμερο τον τόνο στην αγορά έδωσε αναμφίβολα η εισαγωγή στο ταμπλό των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας (ΔΑΑ), οι οποίες σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο στις πρώτες συνεδριάσεις διαπραγμάτευσής τους.
Σε εβδομαδιαία βάση ο γενικός δείκτης του ΧΑ έκλεισε με άνοδο 1,16%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,16%. Με τον τρόπο αυτόν οι δύο δείκτες διεύρυναν τα κέρδη τους από την αρχή του έτους σε 8,34% και 15,4% αντίστοιχα.
Πρόκειται για επιδόσεις που σύμφωνα με αναλυτές αποδίδονται στην εισροή νέων κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά από διεθνή funds. Τούτο καταδεικνύει η πολλαπλή υπερκάλυψη της δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές του ΔΑΑ, η οποία δεν ανέκοψε την ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η θετική κίνηση αντανακλά την αισιοδοξία για τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών και τις προοπτικές ανάληψης νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Την ίδια στιγμή η επενδυτική ψυχολογία στις διεθνείς αγορές λειτουργεί υποστηρικτικά, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Οι τάσεις αυτές ενισχύονται λόγω και των ενθαρρυντικών μακροοικονομικών δεδομένων. Στο δ’ τρίμηνο της περυσινής χρονιάς ο ρυθμός ανάπτυξης παγκοσμίως ήταν ισχυρότερος από ό,τι αρχικά προβλεπόταν, καθώς στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη η εξέλιξη της οικονομικής δραστηριότητας αποδείχθηκε καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, ενώ και στην Κίνα κινήθηκε περίπου σύμφωνα με τις προβλέψεις. Παράλληλα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού γενικά συνεχίζεται. Πλέον τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας στρέφονται στις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών στο μέτωπο των επιτοκίων.
Εισροές κεφαλαίων
Τη διάθεση των ξένων επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου δείχνουν και τα στοιχεία για τις εισροές κεφαλαίων τον Ιανουάριο. Αναλυτικότερα, τον πρώτο μήνα της νέας χρονιάς δημιουργήθηκαν 5.882 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2.073 νέους λογαριασμούς τον Δεκέμβριο, ενώ οι συλλογικοί λογαριασμοί πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών) κατέχουν 2,37 δισ. ευρώ (2,79% της συνολικής αξίας χαρτοφυλακίου).
Την ίδια περίοδο οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους 67,06 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με τους ημεδαπούς δικαιούχους, οι εκροές των οποίων ανήλθαν σε 67,06 εκατ. ευρώ. Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου διαμορφώθηκε στο 64,65% για τους πρώτους και στο 35,35% για τους δεύτερους.
Οι ξένοι πραγματοποίησαν το 50,8% των συνολικών συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις) τον Ιανουάριο σε σχέση με το 55,1% του προηγούμενου μήνα, ενώ οι Ελληνες το 49,2% των συναλλαγών έναντι 44,9% τον Δεκέμβριο του 2023.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να ανακοινώσει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2023 και τους επιχειρησιακούς στόχους της ερχόμενης τριετίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας διάθεσης έως και του 27% των μετοχών της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το κλίμα στην αγορά, όπως διαπιστώνουν οι σύμβουλοι τόσο της τράπεζας όσο και του ΤΧΣ, είναι θετικό. Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν ότι το placement θα στεφθεί με επιτυχία. Μένει να φανεί τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για το ποσοστό που θα διατεθεί.