Μπορεί η επιφυλακτικότητα στις διεθνείς αγορές να αυξάνεται, απόρροια και των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που περιορίζουν τις προσδοκίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας όμως έκλεισε ανοδικά σημειώνοντας οριακά κέρδη (+0,25%) σε νέα υψηλά σχεδόν 10 ετών. Ειδικότερα ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 117 μηνών, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε νέα υψηλά 109 μηνών και ο τραπεζικός δείκτης σε νέα υψηλά 92 μηνών.
Η αγορά έκλεισε ανοδικά για έκτη συνεχή συνεδρίαση, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικά κέρδη 3,58%, ενώ αν και ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως τα υπεραγορασμένα τεχνικά επίπεδα της εγχώριας αγοράς δικαιολογούν και μία αδυναμία, η όποια προσφορά δείχνει προς στιγμήν να απορροφάται εύκολα.
Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις, το γεγονός ότι παρά τα κέρδη της εγχώριας η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου βρίσκεται ακόμη στο 39% του ΑΕΠ του 2024 έναντι 80% του μέσου όρου στην ευρωζώνη, παράλληλα με το γεγονός ότι τα περιθώρια ανόδου βάσει των τιμών – στόχων των ισχυρών μετοχών του ΧΑ ξεπερνούν το 20%, οι ελληνικές μετοχές δείχνουν να διαθέτουν μεσοπρόθεσμα περιθώρια ανόδου.
Συναλλαγές
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 121,27 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 45 μετοχές, 71 πτωτικά και 13 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Λεβεντέρης (π) (+6,74%) και Mermeren (+6,28%), ενώ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι τίτλοι των Εθνικής (+2,57%) με τζίρο 22,72 εκατ. ευρώ, ΟΛΠ (+1,63%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+1,57%), Πειραιώς (+1,45%), Lamda Development (+1,20%) και Quest (+1,07%).
Εν τω μεταξύ, ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να αντλήσει από τις αγορές φέτος 10 δισ. ευρώ, με την πρώτη έκδοση να αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα και τη δεύτερη το δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, ειδικά εάν η Moody’s δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα κατά την αξιολόγησή της στις 15 Μαρτίου. Η Bank of America αναμένει πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο μέσα στον Ιανουάριο, με στόχο την άντληση 3 δισ. ευρώ, σε μία χρονιά που ξεκινά με τα ελληνικά ομόλογα ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, έπειτα και από την είσοδό τους και σε δείκτες επενδυτικής διαβάθμισης (Bloomberg Barclays Euro Sovereign, iBoxx Euro Sovereign – με εκτιμώμενες εισροές 7 δισ. ευρώ), ενώ τον Μάρτιο θα βγει στις αγορές με 15ετές ομόλογο με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ. Την έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Αθήνα στις επόμενες εβδομάδες αναμένει και η JP Morgan, μία έκδοση που αναμένεται να πάει πολύ καλά καθώς τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί πλέον και σε ορισμένους δείκτες επενδυτικής βαθμίδας, συστήνοντας έτσι τις θετικές ροές κεφαλαίων προς τους ελληνικούς τίτλους.
Αξιολογήσεις
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αξιολογήσεων από τους οίκους για την ελληνική οικονομία, η Scope αξιολογεί την Ελλάδα στις 26 Ιανουαρίου, στις 12 Ιουλίου και στις 6 Δεκεμβρίου του 2024, η DBRS στις 8 Μαρτίου και στις 6 Σεπτεμβρίου, η Moody’s στις 15 Μαρτίου και στις 13 Σεπτεμβρίου, η Standard and Poor’s στις 19 Απριλίου και στις 18 Οκτωβρίου και η Fitch στις 31 Μαΐου και στις 22 Νοεμβρίου του 2024. Παράλληλα και η Societe Generale, εκτιμά πως η Αθήνα θα προχωρήσει τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο σε νέες εκδόσεις 5ετών ή 10ετών ομολόγων.