Friday, September 20, 2024
Home » Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του Ε65

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του Ε65

0 comments

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος – Ε65, με το έργο που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ ΑΕ να χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας και της περιφέρειας. Μετά την επιθεώρηση της πορείας των εργασιών από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σημειώνεται πως έχει ολοκληρωθεί το 97%-98% του Ε65, το έργο παραχώρησης του οποίου αφορά την κατασκευή του ομώνυμου αυτοκινητοδρόμου, από ημικόμβο με τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ (στο 203ο χλμ.) έως τον ανισόπεδο κόμβο με Εγνατία Οδό (πλησίον των Γρεβενών), καθώς και στη συντήρηση, λειτουργία και διαχείριση του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από τη Σκάρφεια μέχρι τις Ράχες Φθιώτιδας.

Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 έχει μήκος 181,5 χλμ. και συνολικό προϋπολογισμό 1,3 δισ. ευρώ αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα εθνικά έργα. Διαθέτει την αναγκαία χωρητικότητα ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση συν ΛΕΑ και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη συνδέοντας την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα.

Σήμερα σε λειτουργία βρίσκονται τα 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος από τη σύνδεση του Ε65 με τον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ, έως και τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου στην περιοχή Λιανοκλαδίου, καθώς και το σύνολο των περίπου 80 χλμ. του τμήματος από τον Α/Κ Ξυνιάδας (32,5ο χλμ.) έως και τον Α/Κ Τρικάλων (112ο χλμ.).

Υπό κατασκευή από την ΤΕΡΝΑ ΑΕ βρίσκονται τα υπολειπόμενα 18,3 χλμ. του νότιου τμήματος καθώς και το βόρειο τμήμα, συνολικού μήκους 70,5 χλμ., από Α/Κ Τρίκαλων έως και σύνδεση με Εγνατία Οδό δυτικά των Γρεβενών.

Επιρροή στις μεταφορές

Αξίζει να σημειωθεί πως με την ολοκλήρωσή του ο αυτοκινητόδρομος Ε65 θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και ειδικά των περιοχών της Θεσσαλίας καθώς και της Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει μάλιστα και του εγχειρήματος της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής αυτής σε μια βιώσιμη ανάπτυξη. Με αυτά τα 181,5 χλμ. σύγχρονου ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη – με το λιμάνι του Βόλου, ενώ θα μειωθεί κατά περίπου δύο ώρες το συνολικό ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στην αναπτυξιακή ώθηση που θα προσφέρει ο Ε65 σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας που με την ολοκλήρωσή του θα είναι πιο γρήγορα και εύκολα προσβάσιμοι.

Ειδικότερα, η ολοκλήρωση του Ε65 αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις των ταξιδιών. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι συνολικά το ταξίδι από Λαμία έως και Εγνατία Οδό μέσω του Ε65 θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά σήμερα και η μετάβαση στα Γρεβενά και στο Μέτσοβο θα είναι υπόθεση 4 ωρών. Αντίστοιχα, ένα ταξίδι από την Αθήνα στην Καστοριά ή στην Κοζάνη θα γίνεται πραγματικότητα σε περίπου 4 ώρες και 30 λεπτά.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More