Monday, September 9, 2024
Home » Σε ιστορικά υψηλά Wall Street, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία

Σε ιστορικά υψηλά Wall Street, Γερμανία, Γαλλία, Ιαπωνία

0 comments

Η επενδυτική φρενίτιδα καλά κρατεί στις περισσότερες μεγάλες αγορές, με τα εταιρικά αποτελέσματα να κυριαρχούν στη δημιουργία αισιοδοξίας σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τα μέσα του έτους και μετά. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 και ο δείκτης της υψηλής τεχνολογίας Nasdaq Composite στη Wall Street, αλλά και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες DAX στη Γερμανία, CAC 40 στη Γαλλία και Nikkei 225 στην Ιαπωνία έχουν όλοι σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Τεχνολογία. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, η μεγάλη αισιοδοξία και οι επενδύσεις στις εταιρείες τεχνολογίας και ειδικά στην τεχνητή νοημοσύνη σε συνδυασμό με τα μεγάλα κέρδη άλλων κλάδων όπως ο πετρελαϊκός και το λιανικό εμπόριο έχουν προκαλέσει άνοδο ρεκόρ στις τιμές των μετοχών. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι μετοχές της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ Nvidia έχουν καταγράψει μόνο φέτος ράλι πάνω από 80%. Την ίδια στιγμή αυξάνεται η αισιοδοξία για ομαλή προσγείωση της οικονομίας αφού οι κεντρικές τράπεζες με την αυστηρή νομισματική πολιτική τους φαίνεται να παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Πρόκειται για πληθωρισμό που έχει πλήξει περισσότερο τα νοικοκυριά στα μεσαία και χαμηλά στρώματα και όχι τις εισηγμένες, οι οποίες έχουν εκμεταλλευτεί τις υψηλές τιμές για να γεμίσουν ακόμη περισσότερο τα ταμεία τους, να κάνουν χρυσές επαναγορές μετοχών με τα μεγάλα κέρδη και να κόψουν παχυλά μερίσματα.

Στοιχεία από τους «Financial Times» δείχνουν ότι μετά την υποχώρηση κατά 10% το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2023, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά περισσότερο από 25%. Πλέον εταιρείες όπως οι Goldman Sachs και UBS αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για φέτος αναφορικά με τον S&P 500 που είναι ο δείκτης αναφοράς για τα αμερικανικά χρηματιστήρια και όχι μόνο. Επίσης η Bank of America αύξησε κι αυτή την πρόβλεψή της για ανοδική πορεία του δείκτη έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Αύξηση κερδών. Αναλυτές της Société Générale προβλέπουν πλέον αύξηση κερδών κατά 40% για το πρώτο φετινό εξάμηνο αναφορικά με τις εταιρείες του Nasdaq 100, αλλά και ισχυρά κέρδη σε εισηγμένες στην Ευρώπη. Ειδικά για τις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι πανευρωπαϊκοί δείκτες χρηματιστηρίων θα εξακολουθήσουν να κινούνται ανοδικά σηματοδοτώντας περαιτέρω άνοδο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 10% από τα σημερινά επίπεδα δεικτών και μετοχών.

Παράγοντες των αγορών υποστηρίζουν ότι οι μέτοχοι παραμένουν αισιόδοξοι παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες και τις γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ελπίδες αυτές φέρονται να ενισχύονται από τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Ολα αυτά συνηγορούν στο ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ήπια προσγείωση φέτος.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More