Με την αξία των συναλλαγών σε «εορταστικό κλίμα» να υποχωρεί στα 65,84 εκατ. ευρώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με οριακή άνοδο (+0,18%), αλλά και με κέρδη 39% από την αρχή του έτους. Ανοδικά κινήθηκαν 59 μετοχές, 43 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Λεβεντέρης (π) (+18,33%) και Κλουκίνας – Λάππας (+10,83%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι της Εθνικής (+1,94%), της Πειραιώς (+1,76%) και της Σαράντης (+1,20%). Οριακή μεταβολή (-0,09%) μετά και τη νέα συμφωνία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά για το Υπεράκτιο Αιολικό ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.
Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε χθες 487,5 εκατ. ευρώ από εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με οριακά υψηλότερη απόδοση στο 3,87%, από 3,84% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση του Νοεμβρίου. Τοράλι πάντως στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων συνεχίστηκε χθες με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς για την ευρωζώνη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών στο 1,90%, ενώ σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνει και η ιταλική 10ετία στο 3,46%, το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2022, όπως και η ελληνική 10ετία που υποχώρησε κάτω του 3%, στο 2,92%. Το spread (διαφορά της απόδοσης) μεταξύ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό, που λειτουργεί και ως δείκτης μέτρησης του ασφαλίστρου κινδύνου (risk Premium) της χώρας, υποχωρεί κατά σχεδόν 100 μονάδες βάσης φέτος, ενώ η Ελλάδα δανείζεται σήμερα για 10 χρόνια σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κατά 53 μονάδες βάσης φθηνότερα της Ιταλίας, 18 μονάδες φθηνότερα της Μάλτας (3,10% χθες η 10ετία), οριακά φθηνότερα επίσης της Κύπρου (στο 2,94% χθες η 10ετία), μόλις 10 μονάδες βάσης ακριβότερα της Ισπανίας (στο 2,82% χθες η 10ετία) και 33 μονάδες βάσης ακριβότερα της Πορτογαλίας (στο 2,59% η 10ετία) και μόλις 50 μονάδες βάσης ακριβότερα της Γαλλίας (2,42% χθες η 10ετία).
Αναλυτές εκτιμούν πως αν και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει αποτυπωθεί στην ελληνική αγορά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όμως του δημόσιου χρέους, υποστηρίζουν τα κρατικά ομόλογα, ενώ και τα εταιρικά ομόλογα αναμένεται να ανακάμψουν το 2024 στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, με το υψηλό επιτοκιακό τους έσοδο σε ισχυρό νόμισμα να αναδεικνύει την ελκυστικότητά τους. Οι τράπεζες πάλι, στο πλαίσιο της εναρμόνισης με τους στόχους MREL αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέες εκδόσεις προσφέροντας ικανοποιητικό επιτόκιο.
Η ταχύτερηαποκλιμάκωση των επιτοκίων που ευνοεί τις τοποθετήσεις στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα, καθώς και τη διατήρηση την ανοδικής κίνησης των ελληνικών μετοχών, απόρροια και της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρώπη, αποτελείτο βασικό επενδυτικό σενάριο για το 2024 της Χρυσοχοΐδης ΑΧΕΠΕΥ.
Οπως εκτιμά, το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία το 2024αφορά την ταχύτερη απορρόφησητων κοινοτικών ροών παράλληλα με τον περιορισμό των προσφυγών, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και την αποτροπή καθυστερήσεων στις απαραίτητες διοικητικές αποφάσεις ώστε η χώρα να εκμεταλλευτεί αυτή τη μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης. Εκτιμά ότι το 2024 θα είναι μία καλή χρονιά για τα εταιρικά ομόλογα που είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ενώ οι τοπ μετοχικές επιλογές της αφορούν τους τίτλους των Coca-Cola HBC με τιμή-στόχο τα 30 ευρώ, ΟΤΕ με τιμή-στόχο τα 16,14 ευρώ,ΟΠΑΠ με τιμή-στόχο τα 18,5 ευρώ, Τιτάν με τιμή-στόχο τα 24 ευρώ, Autohellas με τιμή-στόχο τα 18 ευρώ, Epsilon Net με τιμή-στόχο τα 11 ευρώ, την Profile με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ και τη Μοτοδυναμική με τιμή-στόχο τα 4,80 ευρώ. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει, όπως αναφέρει, και η περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου.