Tuesday, September 17, 2024
Home » Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών το Χρηματιστήριο

Σε αναζήτηση νέων ισορροπιών το Χρηματιστήριο

0 comments

Με την εγχώρια αγορά να συσσωρεύει δυνάμεις αναζητώντας νέα επίπεδα ισορροπίας, συνεχίστηκε χθες η διορθωτική κίνηση των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (-073%). Χρηματιστηριακά γραφεία παρατηρούν πως μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης διάθεσης μετοχών των τραπεζών κυριότητας του ΤΧΣ, η εγχώρια αγορά, απουσία και νέων βραχυχρόνιων καταλυτών και μετά την ισχυρή ανοδική κίνηση του προηγούμενου διαστήματος, δείχνει διάθεση για μία ανάσα, παρουσιάζοντας σημάδια κόπωσης, την ώρα μάλιστα που αυξάνεται και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών μετά και την αύξηση της έντασης στο πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, τα εταιρικά κέρδη και τα μερίσματα κινούνται σε υψηλά 15ετίας, οι επιχειρηματικές διεργασίες συνεχίζονται και παρά τον σκεπτικισμό των επενδυτών για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων η ώρα αυτή δείχνει να πλησιάζει.

Για την UBS π.χ. μετά την ελβετική SNB που έχει ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσης στις 21 Μαρτίου, η σουηδική Riksbank θα είναι η επόμενη στη σειρά κεντρική τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια στις 8 Μαΐου. Η ΕΚΤ θα ακολουθήσει με μία μείωση κατά 0,25% στις 6 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη παρόμοια μείωση και από τη Fed (στις 12 Ιουνίου). Η UBS στο βασικό της σενάριο εκτιμά πως η BoE στη Βρετανία θα περιμένει μέχρι τον Αύγουστο και η Norges στη Νορβηγία μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν και θεωρεί πως έχει πλέον αυξηθεί η πιθανότητα η πρώτη να μειώσει τα επιτόκια τελικά στον Ιούνιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο.

Προβλέψεις

Σύμφωνα με την Julius Baer, με βάση τα στοιχεία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο δείκτης-σηματωρός των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 σημειώνει κατά μέσο όρο κέρδη 14,2%, 12 μήνες μετά την πρώτη μείωση των επιτοκίων, καθώς συνολικά οι κύκλοι μείωσης των επιτοκίων που δεν πυροδοτούνται ή ακολουθούνται από ύφεση, τείνουν να οδηγούν σε ισχυρές αποδόσεις τις μετοχές.

Δεδομένου όμως πως οι αγορές βρίσκονται κοντά στα ιστορικά υψηλά και θα μπορούσαν εύλογα να διορθώσουν, η συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο συστήνει στους επενδυτές να προχωρήσουν σε αγορές κατά την πτώση των μετοχών. Φέτος βέβαια, έχουμε και τις εκλογές των ΗΠΑ όπου μία νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε όπως εκτίμησε η UBS να επηρεάσει αρνητικά τις ευρωπαϊκές μετοχές. Μια προεδρία Μπάιντεν θα αντιπροσώπευε σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια και δυνητικά μια πιο προβλέψιμη οικονομική πολιτική, ενώ μια προεδρία Τραμπ δυνητικά δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα έως ότου τουλάχιστον η σκόνη καθίσει, ανέφερε η ελβετική τράπεζα, με την Capital Economics να υπολογίζει το κόστος για την ευρωζώνη από τους πιθανούς δασμούς από μια δεύτερη θητεία Τραμπ στο 0,5% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογιστεί πρόσθετο κόστος από μία διεύρυνση των εμπορικών πολέμων και με την Κίνα.

Συναλλαγές

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 127,18 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 34 μετοχές, 75 πτωτικά και 16 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Q&R (+13,71%) και Ξυλεμπορία(π) (+11,24%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Βιοτέρ (-9,47%) και ΒΙΣ (-9,24%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,92%), της Elvalhalcor (+1,27%) και της Eurobank (+0,65%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Motor Oil (-2,17%), της ΕΥΔΑΠ (-1,90%), της Jumbo (-1,65%), της Quest Συμμετοχών (-1,39%). Παράλληλα, χθες διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,75%, από 3,83%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 996 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,59 φορές. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More