Σε μάχη εξελίσσεται η εύρεση εργατικού δυναμικού και για τη φετινή θερινή σεζόν στον τουρισμό, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν ακόμα και σε πλειοδοσία για να βρουν εργαζομένους. Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία από τους κλάδους της εστίασης και των ξενοδοχείων, οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αναζήτηση άνω των 60.000 εργαζομένων σε όλο το φάσμα των τουριστικών υπηρεσιών, και μάλιστα την ίδια ώρα που, όπως λένε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι αιτήσεις επαναπρόσληψης που έχουν γίνει από εργαζομένους είναι μειωμένες κατά 34%.
Παράλληλα, 11.000 είναι φέτος οι μετακλήσεις εργαζομένων από τρίτες χώρες, από 9.000 που ήταν πέρυσι, με τις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις όμως να αποτελούν ένα ακόμα πρόβλημα καθώς, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ακόμα και αν υλοποιηθούν, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ανάγκες εξειδικευμένου προσωπικού που είναι αναγκαίο, ενώ η εμπειρία από πέρυσι δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Ελλείψεις
Οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες για μία ακόμη χρονιά, λένε οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και συνάντηση εκπροσώπων των ξενοδόχων με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, στη διάρκεια της οποίας τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έθεσαν υπόψη της υπουργού την ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό, τις μετακλήσεις εργαζομένων από άλλες χώρες αλλά και την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει ενόψει της επικείμενης έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου.
Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μειώνονται συνεχώς την ώρα που οι ανάγκες για προσλήψεις εκπαιδευμένου προσωπικού αυξάνονται κατακόρυφα. Στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έδειξαν ότι το 2023 μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκε, με επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος οι ανάγκες αφορούν κυρίως θέσεις για καμαριέρες, σερβιτόρους, υπαλλήλους υποδοχής, αλλά και τεχνικής υποστήριξης. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς έκανε λόγο ακόμα και για αθέμιτο ανταγωνισμό και για πλειοδοσία ανάμεσα στις επιχειρήσεις που δημιουργούν έναν κανιβαλισμό στην αγορά, ενώ είπε ότι παραμένουν κενές περίπου 40.000 θέσεις εργασίας στην εστίαση.
Τι ζητούν οι εργαζόμενοι
Από την πλευρά των εργαζομένων, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, οι εποχιακοί εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν για μήνες χωρίς εισόδημα, μιας και η χρονική ισχύς της επιδότησης παραμένει στους τρεις μήνες. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου σε δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην εκπαίδευση και κίνητρα στους εποχιακούς εργαζομένους που βρίσκονται ξεκρέμαστοι μετά τη λήξη της σεζόν. Μάλιστα η Ομοσπονδία έχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία επισημαίνει τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι οι λύσεις που θα πρέπει να δοθούν από την πολιτεία χρειάζεται να είναι λειτουργικές, με προτεραιότητα στην εκπαίδευση και κίνητρα στους εποχιακούς εργαζομένους.
Πάντως το φετινό καλοκαίρι εκτιμάται ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλες τις τουριστικές δραστηριότητες (καταλύματα και εστίαση) θα χρειαστούν πάνω από 260.000 εποχιακοί εργαζόμενοι.