Εκπαιδευτικός περίπατος στα Κατύδατα/ Σκουριώτισσα
«Εκ/μετάλλευση του παρελθόντος: Από τις σκωρίες στον καπιταλισμό»bαhçές histories* of Cyprus x Έκθεση Κύπρος Νήσος
Στo πρώτο μέρος της σειράς συμμετοχικών δράσεων για ενήλικες το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου και η ομάδα bαhçές histories* of Cyprus σας προσκαλούν να εξερευνήσετε την ιστορία της εξόρυξης μεταλλευμάτων στην περιοχή γύρω από το χωριό Κατύδατα, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου.
Σε αυτόν τον περίπατο, θα συναντηθούμε στο χωριό Κατύδατα και θα περπατήσουμε μαζί μέχρι τη Σκουριώτισσα, έναν από τα παλαιότερα σημαντικότερα μεταλλεία στην Κύπρο. Στη διαδρομή θα συζητήσουμε πώς οι Ρωμαίοι εκμεταλλεύτηκαν τα κοιτάσματα πυρίτη χαλκού που βρήκαν στους βόρειους πρόποδες του Τροόδους, αφήνοντας πίσω τους μερικούς από τους μεγαλύτερους σωρούς αρχαίας σκωρίας στην Ευρώπη. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε την ιστορία της αμερικανικής εταιρείας Cyprus Mines Corporation (CMC). Με τις επιχειρήσεις της στο νησί η εταιρεία συνέτεινε στο να ενταχθεί η Κύπρος στο διεθνές δίκτυο βιομηχανικού καπιταλισμού στις αρχές του εικοστού αιώνα, ενώ παρείχε σε πολλούς Κυπρίους πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση, σχολεία, ικανοποιητικούς μισθούς, ακόμη και σε σιδηρόδρομο!
Με τον εκπαιδευτικό περίπατο των bαhçέςhistories* ofCyprus θα φέρουμε το τοπίο σε διάλογο με τις ιστορικές πηγές που αφορούν τα μεταλλεία στην Κύπρο για να αφηγηθούμε την ιστορία της εξόρυξης στα Κατύδατα και γύρω από αυτά.
Η συμμετοχή δεν προϋποθέτει καμία προηγούμενη γνώση της ιστορίας της Κύπρου. Ο περίπατος θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και στα τούρκικα για όσους/ες την χρειάζονται. Η συμμέτοχή είναι δωρεάν αλλά η κράτηση απαραίτητη.
Για κρατήσεις στα τηλέφωνα 22128175 και +90 543 546 7740, ή μέσω προσωπικού μηνύματος στο Facebook και Instagram τουbαhçές histories* ofCyprus
Ώρα: 11:00-13:00
Συντονιστική ομάδα: Aliosha Bielenberg, Nur Cetiner, Μαρία Γεωργίου
Χώρος συνάντησης: Κοινοτικό Συμβούλιο στα Κατύδατα, στην είσοδο του χωριού, ερχόμενοι/ες από τον δρόμο Λευκωσίας/Ευρύχου (τηλ 99127565)
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf)
Πηγή: philenews.com