Tuesday, September 17, 2024
Home » Σειρά παίρνει η αναβάθμιση του ΧΑ

Σειρά παίρνει η αναβάθμιση του ΧΑ

0 comments

Μετά την επίτευξη του στόχου για την επενδυτική βαθμίδα που πέτυχε η Ελλάδα, σειρά έχει η αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, δηλαδή των μετοχών και των ομολόγων στις αναπτυγμένες αγορές από τις αναπτυσσόμενες. Ο νέος γύρος αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας τον Μάρτιο από DBRS και Moody’s μπορεί να δώσει νέα ώθηση. Ωστόσο, τα κριτήρα των οίκων MSCI και FTSE που αξιολογούν τις αγορές μετοχών και ομολόγων χρησιμοποιούν τρεις βασικές ομάδες κριτηρίων. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει ποσοτικά κριτήρια, όπως κεφαλαιοποίηση, διασπορά, βάθος αγοράς (τζίρος), κερδοφορία κ.ά. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως μεγάλες επιχειρήσεις, ποιοτικές επιχειρήσεις, αυστηρά κριτήρια ESG και εταιρικής διακυβέρνησης κ.ά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι έξι τελευταίοι άξονες για την αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, με έμφαση τον οικονομικό εγγραμματισμό, την ενίσχυση της αποταμίευσης, την ενδυνάμωση των τραπεζών, των κώδικα δεοντολογίας των servicers, τα αυστηρά πρόστιμα, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, συγχωνεύσεις – εξαγορές κ.ά. Η τρίτη κατηγορία, όμως, είναι η πιο δύκολη. Αυτή προβλέπει ερωτηματολόγια που απευθύνουν οι ίδιοι οι οίκοι σε αναλυτές και επενδυτές και ζητούν την άποψή τους για το εάν η ελληνική αγορά ή άλλες θεωρούνται – κατά τη γνώμη τους – ανεπτυγμένες. Για τον λόγο αυτόν έχουν ξεκινήσει ενταντικές συναντήσεις ελλήνων τραπεζιτών και κυβερνητικών στελεχών με επενδυτές και ξένους αναλυτές.

Καλή στιγμή για άντληση κεφαλαίων

Τη διάθεση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη ελληνικού ρίσκου, όπως αυτή εκδηλώνεται από τη ζήτηση για εγχώρια ομόλογα μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική κατηγορία, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Συνολικά μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα άντλησαν 1,8 δισ. ευρώ μέσω ομολόγων, κινητοποιώντας μάλιστα πολλαπλάσια κεφάλαια που ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώ στα βιβλία προσφορών που άνοιξαν για τη διάθεση των νέων τίτλων. Με τον τρόπο αυτόν πλησίασαν ακόμη περισσότερο στον τελικό στόχο για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας, που πρέπει να αναρριχηθεί, στο πλαίσιο της υποχρέωσης MREL (ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις), πάνω από το 27% έως την Πρωτοχρονιά του 2026. Συγκεκριμένα, κάλυψαν το 1/3 περίπου της απόστασης που υπήρχε στο τέλος του 2023. Παράλληλα, μείωσαν το κόστος χρηματοδότησής τους, καθώς τα επιτόκια υποχώρησαν σημαντικά σε σύγκριση με τις εκδόσεις της περσινής χρονιάς, οι οποίες είχαν επηρεαστεί από το υψηλό κόστος χρήματος στη ζώνη του ευρώ. Κι αυτό διότι η έξοδος του ελληνικού Δημοσίου από την κατηγορία των σκουπιδιών και η προοπτική ανάλογης αναβάθμισης των πιστωτικών ιδρυμάτων σύντομα από τους οίκους αξιολόγησης, ενδεχομένως μέσα στην τρέχουσα χρονιά, οδήγησε στην αποκλιμάκωσή τους.

Μείωση εμπορικού ελλείμματος

Σημαντική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (εξαγωγές – εισαγωγές) δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το σύνολο του 2023. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε στα 31,05 δισεκατομμύρια ευρώ για την περσινή χρονιά, ενώ το 2022 ανήλθε στα 38,79 δισεκατομμύρια. Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ωστόσο, η μείωση αυτή δεν οφείλεται στην καλύτερη απόδοση των εξαγωγών, η συνολική αξία των οποίων είδε πτώση 8,7% σε σχέση με το 2022. Αντιθέτως, η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των τιμών των πετρελαιοειδών που καταγράφηκε εντός του 2023, καθώς απορροφήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι κραδασμοί που προκάλεσε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας ο πόλεμος στην Ουκρανία. Χωρίς τον υπολογισμό των πετρελαιοειδών, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος υπολογίζεται στο 5,5% για το 2023.

Επαναγορά μετοχών

Υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές της Alibaba στις προσυνεδριακές συναλλαγές χθες καθώς η εταιρεία «έχασε» τις προσδοκίες της αγοράς για τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου. Η τάση δεν άλλαξε ακόμα και όταν ανακοινώθηκε από την εταιρεία ότι αυξάνει το μέγεθος του προγράμματος επαναγοράς των μετοχών της κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν κατά μία μονάδα πάνω από το 5%, υψηλότερα στις προσυνεδριακές συναλλαγές, αλλά η πορεία τους ανεστράφη για να διαπραγματευτούν 5% χαμηλότερα.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More