Tuesday, September 17, 2024
Home » ΡΑΕΚ: Μετά τη σούβλα του Δεκαπενταύγουστου η απόφαση για το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ

ΡΑΕΚ: Μετά τη σούβλα του Δεκαπενταύγουστου η απόφαση για το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ

0 comments

Αν και αρχικά η ΡΑΕΚ είχε ενημερώσει την Κυβέρνηση, τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ και τον ΑΔΜΗΕ ότι χθες 9 Αυγούστου θα εξέδιδε την απόφασή της επί της ένστασης του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τελικά η ρυθμιστική αρχή ενέργειας δεν έλαβε απόφαση, καθώς η αξιολόγηση των νέων στοιχείων για το οικονομικό μοντέλο που χρησιμοποιεί ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Φιλελεύθερος πληροφορείται ότι η ΡΑΕΚ απέστειλε χθες στονΑΔΜΗΕ σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων επί του οικονομικού μοντέλου, με έμφαση στη θέση του φορέα υλοποίησης ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ στις 2 Ιουλίου να μεταθέσει για το 2030 (έτος αναμενόμενης λειτουργίας της διασύνδεσης) την έναρξη της ανάκτησης εξόδων μέσω των λογαριασμών ρεύματος πλήττει τη βιωσιμότητα του έργου και δημιουργεί τρύπα 100 εκατ. ευρώ. Ο ΑΔΜΗΕ ζητά η ανάκτηση δαπανών του να ξεκινήσει από 1/1/2025, όπως αποφάσισε και η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ελλάδας για τους εκεί καταναλωτές.

Αντιλαμβανόμαστε πως η ΡΑΕΚ θα επανέλθει για τη λήψη της απόφασης όταν λάβει τις απαντήσεις από τον ΑΔΜΗΕ. Δεδομένων και των αργιών της ερχόμενης εβδομάδας λόγω Δεκαπενταύγουστου, προφανώς οι όποιες εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται το ενωρίτερο την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή ίσως υποχρεώνει τον ΑΔΜΗΕ να ζητήσει κάποια παράταση από τη Nexans ως προς την κατάθεση του Full Notice to Proceed μέχρι τέλος Αυγούστου, όπως ζητά η γαλλική εταιρεία, διαφορετικά, όπως προειδοποιεί, θα ακυρώσει τη σύμβαση και θα προχωρήσει με άλλες παραγγελίες.

Τα 100 εκατ. του κράτους

Από τις -ανεπίσημες- πληροφορίες που υπάρχουν συνάγεται πως το αίτημα του ΑΔΜΗΕ να μεταβιβαστεί στους καταναλωτές Κύπρου και Ελλάδας η υποχρέωση αποπληρωμής ενός ποσού 100 εκατ. ευρώ, που αρχικά θα παραχωρούσε η Κυπριακή Δημοκρατία στον φορέα υλοποίησης ως χορηγία, θα γίνει αποδεκτό. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε το κόστος που θα επωμιστούν σε βάθος χρόνου οι καταναλωτές (κατά 63% στην Κύπρο και κατά 37% στην Ελλάδα) θα ανέλθει στα 1.28 δισ. Η Κυβέρνηση της Κύπρου έχει εκδηλώσει πρόθεση να επενδύσει στον φορέα υλοποίησης τα 100 εκατ. που προορίζονταν για χορηγία, όμως η τελική επενδυτική απόφαση αναμένεται να ληφθεί προς το τέλος του χρόνου.

Ο κίνδυνος από την Τουρκία

Ένα μεγάλο αγκάθι στις διαβουλεύσεις που γίνονται για να ξεπεραστεί το εμπόδιο που σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ έχει μπει στον δρόμο της διασύνδεσης με την απόφαση της ΡΑΕΚ στις 2/7/24 αφορά τον γεωπολιτικό κίνδυνο για την υλοποίηση της διασύνδεσης.

Στη ρυθμιστική απόφαση 22/2023 η ΡΑΕΚ αφήνει ανοικτό ένα παράθυρο για να πληρωθούν στον φορέα υλοποίησης από τους καταναλωτές στην Κύπρο όλες οι δαπάνες που θα γίνουν, σε περίπτωση που το έργο διακοπεί λόγω σοβαρού κινδύνου ή άλλης εμπλοκής, για την οποία αποδεδειγμένα δεν θα ευθύνεται η εταιρεία.

Στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται συγκεκριμένα πως «ενδέχεται» να επιτραπεί να ανακτηθούν από τον φορέα υλοποίησης οι δαπάνες του, αν επιβεβαιωθεί ότι η διακοπή του έργου έγινε χωρίς δική του ευθύνη. Ο ΑΔΜΗΕ επιμένει όπως το «ενδέχεται» αφαιρεθεί και καταστεί ξεκάθαρο στο ρυθμιστικό πλαίσιο ότι ο φορέας υλοποίησης δεν θα χάσει τα λεφτά του αν π.χ. υπάρξει εμπλοκή της Τουρκίας κατά την πόντιση του καλωδίου σε κάποια θαλάσσια περιοχή. Ανάλογη απαίτηση είχε θέσει και στην ελληνική ρυθμιστική αρχή, η οποία την έκανε αποδεκτή μετά από δέσμευση της ελληνικής Κυβέρνησης ότι, λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας του, το έργο πρέπει να προχωρήσει και ο φορέας υλοποίησης δεν θα επιβαρυνθεί σε περίπτωση γεωπολιτικού κωλύματος.

Τέτοια δέσμευση πληροφορούμαστε ότι δεν έχει δοθεί από μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, συνεπώς οι πιθανότητες η ΡΑΕΚ να επιμείνει μέχρι τέλους να μην δεχθεί να μετακυλίσει με δική της ευθύνη στους καταναλωτές ΚΑΙ το γεωπολιτικό ρίσκο είναι για την ώρα πολλές.

Δευτέρα νέα τηλεδιάσκεψη

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, ενόψει της αρχικής δέσμευσης της ΡΑΕΚ ότι η απόφασή της θα εκδιδόταν μέχρι τις 9 Αυγούστου, διευθετήθηκε να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 του μήνα τηλεδιάσκεψη από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, με συμμετοχή της ΡΑΕΚ, της ΡΑΕΕΥ Ελλάδος, του ΑΔΜΗΕ, των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών και -μάλλον- και της Nexans.

Δεδομένης της παράτασης της εκκρεμότητας, αναμένεται ότι οι εκπρόσωποι της κυπριακής πλευράς θα έχουν άλλη μια δύσκολη τηλεδιάσκεψη, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να προειδοποιεί πως θα ακυρώσει τη χορηγία των 657 εκατ. ευρώ αν δεν τροποποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕΚ και αν δεν αρχίσει τάχιστα η αποπληρωμή του ΑΔΜΗΕ.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More