Monday, December 23, 2024
Home » Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει να βρείτε δουλειά εκτός χώρας

Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει να βρείτε δουλειά εκτός χώρας

0 comments

Μίνι οδηγό για τους εργαζόμενους που θέλουν να εργαστούν εκτός της χώρας τους, αποτελεί το άρθρο «Πώς μπορεί η ΕΕ να σας βοηθήσει να βρείτε δουλειά» που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της στις 29 Αυγούστου και προσφέρει μεταξύ άλλων πληροφορίες πως μπορεί να προωθηθεί το βιογραφικό του υποψήφιου εργαζόμενου. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει «ένα βασικό πλεονέκτημα της ιθαγένειας της ΕΕ είναι η αρχή της Ευρώπης για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων . Οι κανόνες της ΕΕ σας διευκολύνουν να εργαστείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ και να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας κοινωνικής ασφάλισης μόλις βρεθείτε εκεί. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αναζήτηση άδειας εργασίας σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, είτε ζείτε στη χώρα στην οποία εργάζεστε είτε όχι. Είτε εργάζεστε τοπικά είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, απολαμβάνετε το δικαίωμα σε ίση μεταχείριση με τους υπηκόους όσον αφορά την πρόσβαση σε θέσεις εργασίας , τις συνθήκες εργασίας και όλα τα άλλα κοινωνικά και φορολογικά πλεονεκτήματα. Η νομοθεσία της ΕΕ σας προστατεύει επίσης στη δουλειά σας, καθιστώντας παράνομη τη διάκριση λόγω φύλου, εθνικότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή αναπηρίας σας».

Στο άρθρο σημειώνεται επίσης «πρακτικά, η ΕΕ μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας το τέλειο βιογραφικό. Χάρη στη δωρεάν διαδικτυακή πλατφόρμα Europass , μπορείτε να συντάξετε προσαρμοσμένα βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές που σας επιτρέπουν να κοινοποιήσετε τα προσόντα και τις δεξιότητές σας σε εργοδότες σε μια από τις 31 γλώσσες. Στη συνέχεια, μπορείτε να εισαγάγετε το βιογραφικό σας στη βάση δεδομένων για άτομα που αναζητούν εργασία στην Ευρώπη, EURES , για να αποκτήσετε πρόσβαση στην αγορά εργασίας τόσο στο σπίτι όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ. Το EURES βοηθά να ταιριάξουν άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες στην Ευρώπη και προσφέρει πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στη χώρα που επιλέξατε, καθώς και γλωσσική εκπαίδευση, μαθήματα ένταξης και άλλη υποστήριξη μετά την πρόσληψη».

Υπάρχουν πληροφορίες και για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων. «Εάν είστε επαγγελματίας εργαζόμενος (δηλαδή ιατρός, δικηγόρος, δάσκαλος, νοσοκόμος, φαρμακοποιός), είναι σημαντικό να ελέγξετε εάν πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τα επαγγελματικά σας προσόντα στη χώρα της ΕΕ στην οποία σκοπεύετε να μετακομίσετε. Συμβουλευτείτε τη βάση δεδομένων επαγγελματικών προσόντων της ΕΕ, η οποία θα σας βοηθήσει να βρείτε την κατάλληλη εθνική αρχή που θα σας καθοδηγήσει στις απαραίτητες διοικητικές διατυπώσεις για την αναγνώριση των προσόντων σας. Υπάρχει επίσης μια ευρωπαϊκή επαγγελματική κάρτα για περιορισμένο αριθμό επαγγελμάτων που μπορούν να αναγνωρίσουν τα προσόντα σας σε άλλη χώρα της ΕΕ στο διαδίκτυο».

Μόλις ξεκινήσετε μια νέα θέση εργασίας, διευκρινίζεται στο άρθρο, «είναι καθησυχαστικό να γνωρίζετε ότι τα επιδόματά σας κοινωνικής ασφάλισης προστατεύονται από τη νομοθεσία της ΕΕ . Αν και κάθε χώρα της ΕΕ έχει το δικό της σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι γενικοί κανόνες της ΕΕ σημαίνουν ότι θα πληρώνετε εισφορές μόνο σε μία χώρα. έχετε τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπηκόους όπου καλύπτεστε και όταν διεκδικείτε ένα επίδομα, θα ληφθούν υπόψη οι προηγούμενες περίοδοι ασφάλισης, εργασίας ή διαμονής σας σε άλλες χώρες. Αξίζει να ελέγξετε εκ των προτέρων ποιοι είναι οι όροι για τη διεκδίκηση παροχών στη χώρα όπου εργάζεστε. Ο χρόνος που πρέπει να περιμένετε για να διεκδικήσετε επίδομα ανεργίας διαφέρει, για παράδειγμα, από χώρα σε χώρα».

Επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων

Και τι γίνεται αν χρειαστεί να αποκτήσετε εκ νέου δεξιότητες; Σε αυτό το ερώτημα οι συντάκτες του άρθρου εξηγούν «στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της ατζέντας δεξιοτήτων, η ΕΕ καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες για επανεκπαίδευση ή αναβάθμιση δεξιοτήτων. Μεταξύ πολλών άλλων πρωτοβουλιών, έχει, για παράδειγμα, εγκαινιάσει το Pact for Skills , το οποίο έχει 1.000 μέλη και 14 μεγάλης κλίμακας συνεργασίες σε στρατηγικούς τομείς και δεσμεύεται να βοηθήσει στην αναβάθμιση δεξιοτήτων έως και 6 εκατομμυρίων ατόμων. Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Εργασίας προσφέρει πληροφορίες και πόρους για τις ψηφιακές δεξιότητες, όπως ένα εργαλείο αυτοαξιολόγησης. Και πιο πρόσφατα, η ΕΕ δημιούργησε ένα EU Talent Pool and Talent Partnerships με επιλεγμένους τρίτους εταίρους για να βοηθήσει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των υποψηφίων για εργασία στην Ευρώπη με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Πηγή: philenews.com

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00