Sunday, September 8, 2024
Home » Πώς θα τελειώσει η «φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης

Πώς θα τελειώσει η «φούσκα» της τεχνητής νοημοσύνης

0 comments

Ένα μαγαζί-γωνία σε εξαιρετικό σημείο μπορεί να είναι μια επιτυχημένη επιχείρηση – αλλά μόνο στη σωστή τιμή.

Παράδειγμα: ένα κατάστημα έχει κέρδη 100.000 δολάρια ετησίως για 1 εκατ. δολάρια επενδυμένου κεφαλαίου. Αυτή είναι μια απόδοση 10%, και μάλλον αξίζει να το αγοράσετε σε οποιαδήποτε τιμή κάτω από τα 1,2 εκατ. δολάρια. Ακόμη και αν το αγοράσετε για 1,2 εκατ. δολάρια, θα έχετε μια απόδοση 8,3% κάθε χρόνο.

Αν το αντίτιμο για την αγορά του ίδιου καταστήματος ήταν 10 εκατ. δολάρια, η απόδοσή που θα κερδίζατε θα ήταν μόλις 1%. Άθλια επένδυση.

Γι’ αυτό ο Warren Buffett λέει: “Καλή επένδυση είναι μια θαυμάσια επιχείρηση στη σωστή τιμή“. Δεν μπορεί να είναι ούτε μόνο μια θαυμάσια επιχείρηση ούτε μπορεί να είναι σε οποιαδήποτε τιμή.

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης, που αναμφίβολα θα αλλάξει άρδην το modus του επιχειρείν, έχει δημιουργήσει ένα νέο σύνολο θαυμάσιων επιχειρήσεων – πολλές εξ αυτών είναι ήδη εντυπωσιακά κερδοφόρες με μεγάλες προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης. Όμως, όπως ακριβώς συνέβη και στη φούσκα τωνdotcom, η αγορά προτρέχει του εαυτού της. Προτρέχει πολύ.

Μια νέα φούσκα τεχνητής νοημοσύνης έχει σχηματιστεί, τροφοδοτούμενη από δολάρια που διοχετεύονται με φρενήρη ρυθμό για να αποφευχθεί το FOMO (Fear Of Missing Out – σ.σ.: φόβος μην χάσεις το τι συμβαίνει). Το τέλος αυτής της ταινίας θα είναι ίδιο με του prequel: και θα έχει δάκρυα.

Όπως και με τη φούσκα των dotcom, η τεχνολογία θα αποδειχθεί σημαντική και θα έχει διάρκεια. Πολλές εταιρείες θα συνεχίσουν να είναι εξαιρετικά επιτυχημένες… αλλά πολλές μετοχές θα πρέπει πρώτα να καταρρεύσουν για να ανακάμψουν στα επίπεδα της πραγματικής τους αξίας.

Ας δούμε την Nvidia: την “ευνοούμενη” της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα προηγμένα τσιπ της ανοίγουν τη… λεωφόρο για το δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης. Άλλοι κατασκευαστές ημιαγωγών έχουν αργήσει να μπουν στην κούρσα, προσφέροντας στην Nvidia ένα οιονεί μονοπώλιο. H εταιρεία διαπραγματεύεται 77x τα κέρδη της και 66x τη λογιστική της αξία: με τους ίδιους πολλαπλασιαστές διαπραγματευόταν ο Nasdaq το 1999. Έχει γίνει μία από τις τρεις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο, μαζί με την Apple και τη Microsoft. Αδιαμφισβήτητα είναι η “σούπερ σταρ” των αγορών και η τρέχουσα τιμή της μετοχής της προμηνύει μια μελλοντική διόρθωση.

Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι η Amazon, ο ξεκάθαρος νικητής της φούσκας των dotcom, έπρεπε να κατρακυλήσει κατά 95% από το υψηλό της το 1999 προτού ανακάμψει και οδηγηθεί στο να είναι ο κολοσσός που γνωρίζουμε σήμερα. Ναι, 95%. Και της πήρε χρόνια για το rebound.

Υπάρχουν ωφελημένοι από τη φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης που διαπραγματεύονται με λογικούς πολλαπλασιαστές. Η Alphabet, για παράδειγμα, διαπραγματεύεται 29x τα κέρδη της και 8x τη λογιστική της αξία. Είναι μια ακριβή αποτίμηση, αλλά δικαιολογείται από την απόδοση 21% επί του επενδυμένου κεφαλαίου και την ηγετική της θέση με το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini. Και άλλες εταιρείες που είναι τιμολογημένες σε λογικά επίπεδα θα επωφεληθούν από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Oracle και η Applied Materials Inc.

Τα διδάγματα από τους προηγούμενους κύκλους της αγοράς είναι σημαντικά και για την τρέχουσα τεχνολογική “φούσκα”. Για να θυμηθούμε ένα παλιό παιχνίδι που προϋπήρχε των dotcoms και της τεχνητής νοημοσύνης, δεν θέλετε να είστε αυτός που δεν έχει καρέκλα όταν η μουσική σταματήσει.

Απόδοση – επιμέλεια: Μιχάλης Παπαντωνόπουλος

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More