Ανανεωμένο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών στη Γερμανία για τις μετοχές του στρατιωτικού τομέα, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, τον περασμένο Οκτώβριο. Φαίνεται ότι οι κεφαλαιαγορές προσαρμόζονται στη «νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» και όχι μόνο στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς αποτέλεσε ένα «κάλεσμα αφύπνισης» για τους Γερμανούς επενδυτές, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του στρατιωτικού προμηθευτή Renk, ο οποίος δήλωσε ότι πολλά κεφάλαια που είχαν παραμείνει επιφυλακτικά απέναντι στις αμυντικές μετοχές, ακόμη και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δείχνουν τώρα ενδιαφέρον για τον τομέα.
Η Renk εισήχθη στη Φρανκφούρτη αυτόν τον μήνα, αφού η εταιρεία αναγκάστηκε να ματαιώσει την προγραμματισμένη αρχική δημόσια προσφορά της πέρυσι, επειδή οι συνθήκες της αγοράς είχαν «θολώσει αισθητά» εν μέσω της αυξανόμενης συζήτησης στις ΗΠΑ σχετικά με την περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, δύο ημέρες μετά την ημερομηνία ακύρωσης της εισαγωγής της Renk τον Οκτώβριο, η Χαμάς πραγματοποίησε την επίθεσή της στο Ισραήλ. Η Σουζάν Βιεγκαντ (Susanne Wiegand), επικεφαλής της έδρεύουσας στη Βαυαρια εταιρείας που κατασκευάζει κιβώτια ταχυτήτων, ρουλεμάν ολίσθησης και κιβωτια ταχυτήτων για άρματα μάχης και φρεγάτες, δήλωσε στους Financial Times ότι αν οι αγορές «γνώριζαν ότι 48 ώρες αργότερα η Χαμάς θα επιτεθεί στο Ισραήλ», η εισαγωγή της Renk δεν θα είχε αποσυρθεί.
Η Σουζάν Βιεγκαντ πρόσθεσε ότι η επίθεση της Χαμάς υπογράμμισε την αίσθηση της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας μεταξύ των Γερμανών επενδυτών, μιας χώρας που υπήρξε σταθερός υποστηρικτής του Ισραήλ μετά τον ρόλο της στο Ολοκαύτωμα.
Το 2008 η τότε καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διατύπωσε την ιδέα ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί Staatsräson ( Λόγος του κράτους ) της Γερμανίας, ή το εθνικό της συμφέρον, μια δέσμευση που κληρονόμησε ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς.
«Αν συγκρίνω το ενδιαφέρον των γερμανικών θεσμικών επενδυτών και ταμείων στο roadshow του Σεπτεμβρίου [2023] με αυτό που είδα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, ήταν πολύ διαφορετικό», δήλωσε η επικεφαλής της Renk , προσθέτοντας ότι οι κεφαλαιαγορές προσαρμόζονται σε μια «νέα παγκόσμια τάξη, όχι μόνο σε ένα μεμονωμένο γεγονός της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας».
Οι γεωοπολιτικές εντάσεις «πυροδοτούν» τις παραγγελίες
Ο μεγαλομέτοχος της Renk, ο όμιλος ιδιωτικών κεφαλαίων Triton, εισήγαγε πριν από δύο εβδομάδες το 30% των μετοχών της Renk στο χρηματιστήριο, αποτιμώντας την εταιρεία σε 1,5 δισ. ευρώ.
Η KNDS – η κοινοπραξία μεταξύ της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann και της γαλλικής Nexter που αναπτύσσει ένα μελλοντικό σύστημα αρμάτων μάχης – αγόρασε μετοχές αξίας 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με την Σ.Βιεγκαντ, δείχνει ότι οι ανάδοχοι αμυντικών έργων προσπαθούν να καταστήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους πιο ανθεκτικές.
Οι παγκόσμιοι εργολάβοι αμυντικών συστημάτων έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εντάσεων σε όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει αυξήσει τις παραγγελίες από τις κυβερνήσεις.
Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις ευρωπαϊκές δαπάνες να αυξάνονται σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την εποχή του ψυχρού πολέμου, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ISS).
Η Γερμανία το ίδιο έτος ανακοίνωσε μια ιστορική αντιστροφή της ειρηνιστικής πολιτικής που ακολουθούσε η χώρα επί δεκαετίες και δεσμεύτηκε να διαθέσει 100 δισ. ευρώ σε ένα ειδικό ταμείο στρατιωτικής αναβάθμισης.
Η Σ.Βιεγκαντ δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι η ισχυρή ροή στρατιωτικών παραγγελιών από τα ευρωπαϊκά κράτη θα εξασθενήσει σύντομα, επειδή οι χώρες θα χρειαστούν χρόνια για να αναπληρώσουν τα επίπεδα των αποθεμάτων τους μετά την αποστολή στήριξης στην Ουκρανία.
«Το κενό στον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα σε ένα ή δύο χρόνια, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει στην Ουκρανία», δήλωσε η ίδια.
Πηγή: ΟΤ