Friday, November 15, 2024
Home » Πότε και ποιους δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο»

Πότε και ποιους δεν συμφέρει το «φορολογικό διαζύγιο»

0 comments

Ασύμφορο μπορεί να αποδειχθεί το «φορολογικό διαζύγιο» για τα ζευγάρια. Οι παγίδες που κρύβει η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι πιθανόν να φέρουν στους φορολογουμένους μπλεξίματα με την Εφορία αλλά και έξτρα φόρους.

Τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν διαφορετικούς δρόμους για την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι από φέτος το φορολογικό «διαζύγιο» είναι μόνιμο. Συγκεκριμένα όσοι δηλώσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024 στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ότι θα υποβάλλουν φέτος χωριστή φορολογική δήλωση δεν θα χρειαστεί τα επόμενα έτη να δηλώσουν ξανά τη συγκεκριμένη επιλογή τους. Θα επισκεφτούν ξανά την πλατφόρμα μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους, όταν δηλαδή θα αποφασίσουν να υποβάλουν ξανά κοινή φορολογική δήλωση.

Σε περίπτωση που κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει το αίτημα υποβολής χωριστής δήλωσης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τότε υποχρεωτικά το ζευγάρι υποβάλλει φέτος κοινή φορολογική δήλωση.

Τι να προσέξετε

Πριν από το «φορολογικό διαζύγιο» οι σύζυγοι θα πρέπει να προσέξουν τα μυστικά και τις παγίδες:

  1. Τεκμήρια. Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες κ.ά.) και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων καθενός από τους συζύγους, καθώς βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά, ενώ για τη δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη δήλωση του άλλου συζύγου.
  2. Αποδείξεις. Δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, οπότε αν κάποιος έχει έλλειμμα αποδείξεων θα βρεθεί αντιμέτωπος με την επιβολή του πέναλτι 22% επί του ποσού που θα λείπει από το όριο του 30%.
  3. Επιδόματα. Για τη χορήγηση των επιδομάτων λαμβάνεται υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και όχι το ατομικό που θα δηλώσει ο κάθε σύζυγος στη φορολογική του δήλωση.
  4. Κατοικία. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης αντίστοιχα.
  5. Φορολογική ενημερότητα. Οπως και στη κοινή φορο-δήλωση έτσι και στη χωριστή δήλωση δεν μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More