Ισως καμία φράση δεν αποτυπώνει καλύτερα τις μεταβαλλόμενες απόψεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις δύο μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου από τον τίτλο μιας έκθεσης του S&P του 2023: «Η Κίνα επιβραδύνεται, η Ινδία αναπτύσσεται». Ενώ η Κίνα αντιμετωπίζει μια οικονομική επιβράδυνση, η Ινδία φαίνεται να ευδοκιμεί. Το ινδικό χρηματιστήριο ανθεί. Επιπλέον, καθώς οι δυτικές εταιρείες εξέρχονται από την Κίνα, η Ινδία αναδεικνύεται ως ηγετική εναλλακτική λύση. Με ετήσια ανάπτυξη 7%-8%, αναμένεται ευρέως να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Θα μπορούσε όμως η Ινδία να ξεπεράσει πραγματικά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, όπως προβλέπουν ορισμένοι; Ή μήπως η οικονομική της άνθηση είναι υπερβολική;
Ενώ η Ινδία επωφελείται σίγουρα από την κλιμακούμενη αντιπαλότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, αυτό το γεωπολιτικό πλεονέκτημα αντισταθμίζεται από τις προστατευτικές πολιτικές της. Σύμφωνα με τα World Tariff Profiles 2022 του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, τα εμπόδια στο εμπόριο είναι αισθητά υψηλότερα στην Ινδία από ό,τι στην Κίνα. Τα εμπόδια στις άμεσες ξένες επενδύσεις είναι επίσης πιο σοβαρά στην Ινδία. Για αυτούς τους λόγους, πολλές από τις δυτικές εταιρείες που εξέρχονται από την κινεζική αγορά ενδέχεται να ευνοούν χώρες πιο φιλικές προς τους επενδυτές, όπως το Βιετνάμ και το Μπανγκλαντές.
Το κρίσιμο είναι ότι τα επίπεδα διαφθοράς είναι επίμονα υψηλότερα στην Ινδία από ό,τι στην Κίνα. Το 2023, η Ινδία κατέλαβε την 93η θέση στον σχετικό δείκτη (από 180 χώρες), ενώ η Κίνα την 76η.
Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση. Η εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων κατά της διαφθοράς είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Ινδία πρέπει να επενδύσει σε καλύτερες υποδομές, να βελτιώσει τα εκπαιδευτικά πρότυπα και να ενδυναμώσει τις γυναίκες να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό.
Το να τα πετύχει όλα αυτά δεν θα είναι εύκολο. Αλλά χωρίς πρόοδο σε αυτούς τους τομείς, η Ινδία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην εκστρατεία διαφήμισής της που προωθεί και να γίνει η επόμενη οικονομική υπερδύναμη του κόσμου.
Ο Σανγκ Γιν Ουέι είναι πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας. Είναι καθηγητής οικονομικών στο Columbia Business School και στο School of International and Public Affairs του Columbia University