Monday, September 16, 2024
Home » Πόσα θα κερδίσει η Κύπρος με το καλώδιο – Αποκαλύπτουμε τη μελέτη

Πόσα θα κερδίσει η Κύπρος με το καλώδιο – Αποκαλύπτουμε τη μελέτη

0 comments

Οικονομικά οφέλη που θα κυμαίνονται μεταξύ €7,2 δισ. και €8 δισ. για περίοδο 25 χρόνων, θα προκύψουν για την Κύπρο λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea lnterconnector.

Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης ανάλυσης κόστους –οφέλους που διενήργησε ο ΑΔΜΗΕκαι την παράδωσε στο υπουργείο Ενέργειας και από χθες βρίσκεται στα χέρια των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Ήδη για τη μελέτη έχουν προκηρυχθεί προσφορές για να εξευρεθεί διεθνής οίκος για να την αξιολογήσει.

Η μελέτη κόστους –οφέλους με ημερομηνία Ιούλιος του 2024, την οποία αποκαλύπτει ο «Φ» εξετάζει συγκεκριμένα σενάρια για την εξέλιξη του ηλεκτρικού συστήματος της Κύπρου, μετά από διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες αρχές δηλαδή το υπουργείο Ενέργειας και ΔΣΜΚ. Δηλαδή, εξετάστηκε κατά πόσο η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί τη βέλτιστη λύση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου.

Παράλληλα έχει μελετηθεί και η εναλλακτική λύση της απομονωμένης ανάπτυξης του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με παρόμοια επίπεδα διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και με την εγκατάσταση σημαντικά αυξημένων δυνατοτήτων αποθήκευσης ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα με το πρώτο σενάριο, διαπιστώθηκε πως θα υπάρξουν καθαρά κοινωνικοοικονομικά οφέλη τα οποία μπορούν να φθάσουν τα €7,2 δισ.

Με το δεύτερο σενάριο τα αντίστοιχα οφέλη θα αυξηθούν στα €8 δισ. Όπως κατάδειξε η μελέτη και με τα δύο σενάρια τα οφέλη από την ηλεκτρική διασύνδεση είναι υπερδιπλάσια από τα οφέλη που επιτυγχάνονται με την ανάπτυξη ενός απομονωμένου συστήματος ακόμη και μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό οικοσύστημα της χώρας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου –Ελλάδας σύμφωνα με την ανάλυση της μελέτης θα συνδέσει αποτελεσματικά την Κύπρο με τις ηπειρωτικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τερματίζοντας την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου (σήμερα η Κύπρος είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν είναι διασυνδεδεμένο με άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέλη).

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η μελέτη, θα ενισχύσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του εφοδιασμού της συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο ενώ θα είναι και σε θέση να υποστηρίξει την αύξηση της ζήτησης για την κάλυψη των αναγκών για νέες ηλεκτρικές χρήσεις (ηλεκτροκίνηση, παραγωγή υδρογόνο και συνθετικών καυσίμων).

Επιπρόσθετα, η ηλεκτρική διασύνδεση θα συμβάλει αποτελεσματικά στην υλοποίηση φιλόδοξων στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι δεν μπορούν ρεαλιστικά να επιτευχθούν σε μεμονωμένη περίπτωση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πλήρη απεξάρτηση του ενεργειακού συστήματος της Κύπρου από τον άνθρακα σε βάθος χρόνου.

Στη μελέτη αναφέρονται και πως θα υπάρξουν και ευρύτερα γεωπολιτικά οφέλη, καθώς το έργο θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ενίσχυση της γεωπολιτικής στρατηγικής συμμαχίας της Κύπρου και της Ελλάδας με χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικότερα με το Ισραήλ.

Τέλος, σημειώνεται πως το έργο μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στα σχέδια διασύνδεσης της Τουρκίας με τα κατεχόμενα.

Ο ΑΔΜΗΕ να αναλάβει την ευθύνη

Κατά την χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, το υπουργείο Ενέργειας στήριξε την ΡΑΕΚ για το «ενδέχεται» και τον τουρκικό κίνδυνο . Όπως είπε, ως έχουν τα πράγματα, το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας βαραίνει τον Φορέα Υλοποίησης και ότι στηρίζει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο όπως καθορίστηκε από την ΡΑΕΚ . Υπέδειξε, πως το ρίσκο είναι στον νέο φορέα υλοποίησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕΚ, Ανδρέας Πουλλικκάς είπε ότι το θέμα του γεωπολιτικού ρίσκου δεν είναι ρυθμιστικό. «Από τη στιγμή που το κράτος αποδεχθεί ότι είναι γεωπολιτικό ρίσκο, θα το λάβει υπόψη η ΡΑΕΚ όταν πάρει απόφαση.

Παρατήρησε ότι η λέξη «ενδέχεται» είναι πολύ σημαντική διότι δεν προκαθορίζει την απόφαση της ΡΑΕΚ» τόνισε. Αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ σε σχέση με τα έξι σημεία αλλαγής του ρυθμιστικού πλαισίου κατά τα οποία αποδέχθηκε τα τέσσερα.

Άλλα το ΥΠΟΙΚ άλλα το Υπ. Ενέργειας

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διαφάνηκε πως υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ενέργειας ως προς τις αποφάσεις για το έργο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή υπέδειξε πως δεν μπορούν να καθοριστούν σε αυτή τη φάση οι επιπτώσεις στην οικονομία από την εκτέλεση του έργου, καθότι εκκρεμούν μελέτες που δεν έχουν ολοκληρωθεί ή αξιολογηθεί και δεν υπάρχουν τελικές ρυθμιστικές αποφάσεις.

Όπως είπε, δεν γνωρίζουν τη συμφωνία του ΑΔΜΗΕ με τους οργανισμούς που θα χρηματοδοτήσουν το έργο και δεν ξέρουν τη μετοχική δομή της εταιρείας που θα λειτουργήσει ως φορέας υλοποίησης. Είπε ακόμα πως είναι εξαιρετικά ουσιώδες να αξιολογηθεί η όποια επίπτωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης στην κυπριακή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε πως η ηλεκτρική διασύνδεση είναι έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ. Τόνισε πως δεν υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία με το υπουργείο Οικονομικών και ότι σύντομα θα διευκρινιστούν πολλές πτυχές γύρω από την υλοποίηση της διασύνδεσης.

Πηγή: philenews.com

You may also like

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More