Την πόρτα για φτηνό εργατικό δυναμικό, μέσω παράνομης εργοδότησης, ίσως να άνοιξε η κυβέρνηση με την απόφαση της να επιτρέψει την εισδοχή φοιτητών και φοιτητριών από τρίτες χώρες, στηρίζοντας, παράλληλα, οικονομικά τους ιδιοκτήτες 21 ιδιωτικών σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι για τους φοιτητές τρίτων χωρών είχε προκύψει έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, ο οποίος ουσιαστικά με όρους που έθεσε, απαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό την κάθοδο ξένων φοιτητών στις συγκεκριμένες σχολές. Η απόφαση του τότε υπουργού σχετιζόταν με την πεποίθηση του ότι φοιτητές τρίτων χωρών κατέρχονταν στην Κύπρο με σκοπό να σπουδάσουν και αντί αυτού μετατρέπονταν (στη συνέχεια) σε αιτητές πολιτικού ασύλου, με παράλληλη διοχέτευσή τους στην αγορά εργασίας, όπου τύγχαναν εκμετάλλευσης.
Η απαγόρευση είχε επιτευχθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το έτος 2020, με διαφοροποίηση της διαδικασίας παραχώρησης άδειας εισόδου/ θεώρησης, σε υποψήφιους φοιτητές από τρίτες χώρες.
Τότε,παράγοντες ιδιωτικών σχολών είχαν ισχυριστεί, πως πίσω από την απόφαση κρυβόταν προσπάθεια «κλοπής» φοιτητών κολεγίων και διοχέτευσή τους σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Όταν προέκυψε το θέμα, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξη του στον «Φ», είχε αναφέρει πως ένας από τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στη διαφοροποίηση της πολιτικής που ακολουθείτο στην κάθοδο ξένων φοιτητών αφορούσε το γεγονός ότι επιτρεπόταν στα κολέγια να ανανεώνουν τους φοιτητές τους τρεις φορές τον χρόνο.
Όπως εξηγούσε τότε ο κ. Νουρής, ένας ιδιοκτήτης κολεγίου 500 θέσεων τις κάλυπτε μετά από σχετική έγκριση, αλλά παρατηρείτο το φαινόμενο, περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα να εγκαταλείπουν το κολέγιο για παράδειγμα 200 αλλοδαποί φοιτητές, οι οποίοι μετατρέπονταν σε αιτητές πολιτικού ασύλου. Περί τον Φεβρουάριο, κολέγια ζητούσαν να επιτραπεί η κάθοδος π.χ. 200 φοιτητών (αναλόγως του κολεγίου και αναλόγως των φοιτητών που τα εγκατέλειψαν) ώστε να καλύψουν τις κενωθείσες θέσεις. Δινόταν έγκριση για δεύτερη φορά και ακολουθούσε ο Απρίλιος με νέα αιτήματα και νέες εγκρίσεις. Πολλοί από τους αλλοδαπούς που εγκατέλειψαν τα κολέγια, πέραν του ότι υπέβαλλαν αίτηση για πολιτικό άσυλο, χρησιμοποιούνταν σαν φτηνά εργατικά χέρια.
Με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, το Υπουργικό Συμβούλιο έθεσε ως κριτήριο για είσοδο αλλοδαπών στην Κύπρο με σκοπό τη φοίτησή τους σε κολέγια, να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, στην οποίαν διδάσκονται τα μαθήματα και να είναι κάτοχοι GCE κ.λπ.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως, χρόνια πριν, όταν ήταν υπουργός Παιδείας ο Κώστας Καδής είχαν διενεργηθεί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε επτά ιδιωτικές σχολές και είχαν προκύψει τα εξής:
– Στον μη προγραμματισμένο έλεγχο που διενεργήθηκε σε αίθουσα κολεγίου βρέθηκε ένας φοιτητής από τους συνολικά 24 που αντιστοιχούσε σε 4%.
– Στον προγραμματισμένο έλεγχο που διενεργήθηκε στο ίδιο κολέγιο βρέθηκαν στην τάξη 39 από τους 41 φοιτητές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 95%. Στην ίδια σχολή, στην επόμενη επιθεώρηση, βρέθηκαν 39 από τους 40 μαθητές, δηλαδή ποσοστό 98%.
Στην έκθεση του υπουργού Παιδείας αναφέρονταν και τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιθεώρησης του Απριλίου του 2015, υπήρξαν οι ακόλουθες παρατηρήσεις από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης: (α) Σε σχολή όταν το κλιμάκιο εισήλθε στην τάξη δεν υπήρχε ούτε ένας φοιτητής. Η καθηγήτρια σημείωσε όμως στο απουσιολόγιο πέντε φοιτητές με τη δικαιολογία ότι ήταν στην τάξη και έφυγαν. (β) Σε σχολή ενώ στα στοιχεία λειτουργίας δηλώνονται πέντε μαθήματα, τη συγκεκριμένη ημέρα ο διευθυντής της σχολής δήλωσε ότι εκείνη την ώρα δεν λάμβαναν χώρα άλλα μαθήματα πέραν των δύο τμημάτων τα οποία επιθεωρήθηκαν. Για τις σχετικές διαπιστώσεις είχε ενημερωθεί με έκθεση (ημερομηνίας 21 Ιουλίου 2015) και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Με την κατάσταση που επικρατούσε στις ιδιωτικές σχολές ασχολήθηκε και η Ελεγκτική Υπηρεσίαστην έκθεση της που αφορούσε το έτος 2015.
Θεωρητικά, τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση θα ισχύσουν για μια χρονιά, κάτι το οποίο απομένει να αποδειχθεί στην πράξη.
Πηγή: philenews.com