Home » «Πόθεν Έσχες»: Προσπαθούν να προλάβουν τυχόν διεθνή διασυρμό της Κύπρου – Η εισήγηση που χτύπησε «καμπανάκι»

«Πόθεν Έσχες»: Προσπαθούν να προλάβουν τυχόν διεθνή διασυρμό της Κύπρου – Η εισήγηση που χτύπησε «καμπανάκι»

0 comment

«Πόθεν Έσχες»: Προσπαθούν να προλάβουν τυχόν διεθνή διασυρμό της Κύπρου – Η εισήγηση που χτύπησε «καμπανάκι»

Της Ραφαέλλας Σταυρινού

Παρέμβαση στη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή σε σχέση με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πόθεν έσχες αξιωματούχων του κράτους, κάνει η Προεδρία. Καμπανάκι φαίνεται να χτύπησε η εισήγηση που ακούστηκε από τον Έφορο Φορολογίας κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών για δημοσιοποίηση ενός μόνο αριθμού, αντί για αναλυτική περιουσιακή κατάσταση, με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική να στέλνει επιστολή προς τους βουλευτές παραθέτοντας τις σχετικές συστάσεις της Greco και σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή συμμόρφωση με αυτές, για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θάνατος Κύπριου φοιτητή: «Πενθούμε τον απρόσμενο χαμό του συμφοιτητή μας…

Σχόλιο Σωτήρη Παρούτη: Επιβάλλεται δίκαιη και συνετή διαχείριση των δημόσιων…

Πολύ σοβαρό τροχαίο – Λευκωσία: Δεν αντιλήφθηκε τη σύγκρουση ο…

– Eπανασχεδιασμός των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων για παροχή αναλυτικότερης πληροφόρησης.

– Hλεκτρονική υποβολή για σκοπούς αυτοματοποιημένης επεξεργασίας και επαλήθευσης.

– Eπέκταση της υποχρέωσης «πόθεν έσχες» σε όλα τα άτομα που τους έχουν ανατεθεί ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα.

– Aναθεώρηση της συχνότητας της υποχρέωσης αποκάλυψης.

– Διασφάλιση ουσιαστικών επαληθεύσεων οικονομικών δηλώσεων.

Η πορεία που θα ακολουθήσουν οι δύο προτάσεις νόμου αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Τετάρτη, οπόταν και θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών.

«Αυτό ήταν μια σκέψη που μάλλον ίσως και να παρεξηγήθηκε που ακούστηκε από τον Έφορο Φορολογίας και έχοντας κατά νου ο Έφορος Φορολογίας το συνταγματικό κώλυμα, την απόφαση δικαστηρίου που δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση αναλυτικής κατάστασης της υπόλοιπης οικογένειας, γι` αυτό μίλησε για καθαρή περιουσιακή θέση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, Δημήτρης Δημητρίου.

Με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής να ετοιμάζονται να ξεδιπλώσουν τις θέσεις τους με απώτερο σκοπό τη διασφάλιση της διαφάνειας.

«Θεωρώ πως το πάντρεμα των δύο, δηλαδή η αναλυτική κατάσταση της περιουσίας του ΠΕΠ μαζί με τη δημοσιοποίηση της καθαρής περιουσιακής θέσης του συνόλου της οικογένειας, θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε επίπεδο διαφάνειας. Αλλά και θα προσθέσουμε στους αξιωματούχους που θα έχουν αυτή την υποχρέωση κι όλους όσοι σήμερα είναι εκτός», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

«To Προεδρικό θα κληθεί να αποδείξει αν εννοούν τα περί διαφάνειας όταν θα κληθεί ο Πρόεδρος να υπογράψει για τον Εισαγγελέα και τον Βοηθό του την υποβολή του Πόθεν Έσχες, υπενθυμίζοντας τους ότι με βάση το Σύνταγμα είναι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι και όχι δικαστές! Τα περί αξιοπρέπειας τους που επικαλούνται στην επιστολή τους είναι απαράδεκτο επιχείρημα και προσβλητικό για τους υπόλοιπους από εμάς!», λέει μέσω ανάρτησής της στο Χ (Twitter) η Βουλέυτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σημειώνοντας πως η δήλωση κεφαλαιουχικής κατάστασης θα πρέπει να ελέγχεται από τον Έφορο Φορολογίας.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More