Friday, September 20, 2024
Home » Πτώση των εξαγωγών ενδυμάτων και προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας το 2023

Πτώση των εξαγωγών ενδυμάτων και προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας το 2023

0 comments

Μια κακή χρονιά για τον κλάδο της ελληνικής ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας ήταν το 2023, καθώς οι συνολικές εξαγωγές παρουσίασαν σημαντική πτώση σε σχέση με το 2022 της τάξεως του 22,8%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) σημαντική ήταν η μείωση των εξαγωγών τόσο προς τις ευρωπαϊκές αγορές που απορροφούν σχεδόν τα οκτώ στα δέκα προϊόντα του κλάδου όσο και προς τρίτες χώρες αφού οι πωλήσεις από 2,353 δισ. ευρώ το 2022 έπεσαν στα 1,817 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Στο σύνολο του κλάδου τη μεγαλύτερη απώλεια παρουσίασαν οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα όπως το βάμβακι κατά 33,4%, με τις εξαγωγές προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσα σε έναν χρόνο να μειώνονται στο μισό. Oι εξαγωγές ενδυμάτων ανήλθαν σε 859 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 22,5% με τη μεγαλύτερη πτώση να παρουσιάζουν και πάλι οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι εξαγωγές άλλων προϊόντων της κλωστοϋφαντουργίας όπως υφάσματα, νήματα κ.λπ. ανήλθαν σε 509 εκατ. σημειώνοντας μείωση 10,9%. Το 80% της αξίας εξαγωγών ενδυμάτων κατευθύνεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την κλωστοϋφαντουργία ανέρχεται σε 71% και για τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα όπως το βαμβάκι σε 8,5%.

Προβληματισμός

Η φετινή πτώση δημιουργεί έντονο προβληματισμό καθώς οι εξαγωγές με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας που είχαν δημιουργηθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα κατέγραφαν συνεχή αύξηση. Για τους ανθρώπους της αγοράς η μείωση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της κατανάλωσης ενδυμάτων λόγω του πληθωρισμού και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων στις περισσότερες αγορές των ελληνικών προϊόντων, αλλά και λόγω των αλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά. Την ίδια ώρα, μείωση εμφάνισαν και οι εισαγωγές προς την Ελλάδα κατά 9,2%.

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More