Ουδείς αμφισβητεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις εδραιώθηκαν και στον τόπο μας, καθώς κερδίζουν ολοένα περισσότερη από την πίτα των τουριστικών αφίξεων.
Ως αποτέλεσμα, οι ξενοδόχοι θέτουν σειρά ζητημάτων γύρω από το θέμα, όπως ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δέχονται από τέτοια καταλύματα, καθώς μεταξύ άλλων δεν καταβάλλουν –όπως υποτίθεται θα έπρεπε– τέλη διανυκτέρευσης στις τοπικές Αρχές.
Πέραν των προβλημάτων των ξενοδόχων, είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα καταλύματα που ενοικιάζονται για λίγες μέρες σε ξένους, κατά κύριο λόγο, επισκέπτες, ασκούν πιέσεις και στις τιμές ενοικίων στις χώρες και περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Είναι για αυτές τις πιέσεις που εδώ και λίγο καιρό κάποιοι ξένοι δήμοι ή και τουριστικές περιοχές του εξωτερικού λαμβάνουν μέτρα, είτε για περιορισμό του φαινομένου των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, είτε ακόμα και για πλήρη απαγόρευσή τους σε ξένους, δίχως κάποιος να γνωρίζει κατά πόσο τα μέτρα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα ή αν θα αντέξουν εφόσον αντιμετωπιστούν δικαστικά.
Εισηγήσεις για λήψη μέτρων υπάρχουν και στη χώρα μας, κυρίως από πλευράς ξενοδόχων, που ζητούν χρονικούς περιορισμούς για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, προτείνοντας μάλιστα σε συγκεκριμένες περιοχές να απαγορεύονται τελείως.
Οι απαγορεύσεις και τα περιοριστικά μέτρα, όμως, δεν νομίζω να ανακόψουν την τάση των τελευταίων χρόνων, η οποία είναι δημοφιλής, όχι μόνο ανά το παγκόσμιο, αλλά και μεταξύ των κατοίκων Κύπρου, τόσο όταν επισκέπτονται το εξωτερικό, όσο και όταν εξορμούν στην ενδοχώρα.
Η καλύτερη ρύθμιση, όμως, ίσως επιβάλλεται, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε σχετικά πρόσφατα φαίνεται να μην έχει φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ενδεικτικό τούτου είναι το γεγονός πως, παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις του Υφυπουργείου Τουρισμού, ώστε όσοι διαθέτουν υποστατικά για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων να εγγραφούν στο μητρώο αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, εντούτοις σε αυτό δεν έχουν γραφτεί ούτε τα μισά εξ όσων διαφημίζονται ψηφιακά.
Έτσι, οι ξενοδόχοι δικαιούνται να παραπονιούνται για αθέμιτο ανταγωνισμό, ο οποίος όμως θα συνεχιστεί ακόμη και εάν το σύνολο των καταλυμάτων που διατίθενται για βραχυπρόθεσμη μίσθωση εγγραφεί στο μητρώο του Υφυπουργείου Τουρισμού, καθώς αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα και την καταβολή από τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα του τέλους διανυκτέρευσης στις τοπικές Αρχές, παρότι αυτό προβλέπεται στη νομοθεσία.
Καθώς ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για τον αριθμό των συγκεκριμένων καταλυμάτων, ποιος ελέγχει σήμερα την καταβολή ή όχι του τέλους αυτού;
Μέχρι, λοιπόν, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο μητρώο για όσους προσφέρουν καταλύματα για βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι όποιες συζητήσεις και εισηγήσεις για μέτρα και για περιορισμούς είναι μάλλον εμπρόθεσμες. Εντούτοις, η προθεσμία εκτός απροόπτου λήγει σύντομα, καθώς τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα, όπως και τα ξενοδοχεία, θα κληθούν πέραν του τέλους διανυκτέρευσης προς τις τοπικές Αρχές να καταβάλλουν και προς το κράτος πράσινο τέλος διαμονής – εφόσον φυσικά προχωρήσει κάποτε η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση βάσει των όσων έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ποιοι θα είναι οι πράσινοι φόροι.
Οι τελευταίοι ενδέχεται φυσικά όχι μόνο να αλλάξουν, αλλά και να καθυστερήσουν περισσότερο.
Πηγή: philenews.com