Στην επιβολή προστίμου-μαμούθ,συνολικού ύψους 41,756 εκατ. ευρώ, κατόπιν συμβιβασμού στις τράπεζες Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Αttica Bank και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, λόγω υψηλής προμήθειας στιςαναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ όταν γίνονται απόκάρτες άλλης τράπεζας, επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Επίσης, η Επιτροπή, η οποία προχώρησε στην έρευνα ύστερα απόκαταγγελία, υποχρέωσε τις τράπεζες να μειώσουν τις χρεώσεις αυτές κατά 30% από 1ης Ιανουαρίου. Οι μειωμένες τιμές θα ισχύσουν για τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για έως δύο επιπλέον έτη και με δυνατότητα επιβολής προστίμου σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Επιπλέον, στην απόφαση της Επιτροπής γίνεται αναφορά και σε άρνηση εισδοχής της εταιρείας Viva Υπηρεσίες Πληρωμών ως μέλους στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2019, αλλά και σε παρεμπόδιση συμμετοχής της Viva στο σύστημα DIAS Credit Transfer ως έμμεσο μέλος μέχρι τα μέσα του 2018.
Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι τα εξής:
- Τράπεζα Πειραιώς: 12.993.482,86 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: 9.978.799,18 ευρώ
- Alpha Bank: 9.110.682,91 ευρώ
- Eurobank: 7.976.790,63 ευρώ
- Attica Bank: 143.181,65 ευρώ
- Ελληνική Ενωση Τραπεζών: 1.553.242,87 ευρώ.
Μειώσεις
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει επίσης τις τράπεζες να μειώσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ύψος της προμήθειας ανά συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα, ύστερα από σχετική κοστολόγηση, ως ακολούθως: Τράπεζα Πειραιώς: έως 2 ευρώ (από το ισχύον ποσό των 3 ευρώ), Εθνική Τράπεζα: έως 1,90 ευρώ (από 2,60 ευρώ), Alpha Bank: έως 1,80 ευρώ (από 2,50 ευρώ), Eurobank: έως 1,80 ευρώ (από 2,50 ευρώ), Attica Bank: έως 1,50 ευρώ (από 2 ευρώ).
Στην απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ο οποίος δήλωσε ότι «η επιβολή των προστίμων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της πολιτείας μέσω κάθε θεσμικού βραχίονά της για συνεχείς ελέγχους με σκοπό την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και οι παρεμβάσεις θα είναι άμεσες και αποτελεσματικές όπου αυτό κρίνεται επιβεβλημένο».
Από την πλευρά τους, οιτράπεζες αναφέρουν ότι ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορά μια περίοδο (2018-2019), όταν οι τράπεζες λειτουργούσαν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, με κόκκινα δάνεια μεγάλου ύψους και ισχυρές πιέσεις από τις εποπτικές Αρχές, εντός και εκτός Ελλάδας, να διαφοροποιήσουν τις πηγές εσόδων τους γιατί τα έσοδα από τόκους έβαιναν μειούμενα.
Επιπλέον, οι χρεώσεις αυτές αφορούν το μοντέλο DAF (Direct Access Fee), στο οποίο μετέπεσαν εκείνη την περίοδο οι ελληνικές τράπεζες. Η Επιτροπή δεν έκρινε παράνομη την επιβολή της προμήθειας αυτής, αλλά εστίασε στις πληροφορίες που ανταλλάχθηκαν κατά το στάδιο σχεδιασμού της τεχνικής υλοποίησης της μετάβασης σε DAF. Οι τράπεζες αναφέρουν ότι στην απόφαση της Επιτροπής σημειώνεται ότι στην παράβαση αυτή δεν υπήρχε ούτε σχεδιασμός ούτε πρόθεση από τις ελληνικές τράπεζες να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό.