Friday, September 20, 2024
Home » Πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Great Sea Interconnector

Πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον Great Sea Interconnector

0 comments

Σε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στον φορέα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ Great Sea Interconnector αναμένεται να προχωρήσει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Το έργο, που επιδοτείται κατά το 1/3 με χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, συνιστά μια μοναδική ιστορική ευκαιρία να διασυνδεθεί η Κύπρος – το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ – στο Ευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Σύστημα. Στον φορέα υλοποίησης του έργου συμμετέχει μέχρι στιγμής μόνο ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ήδη έχει διαθέσει 130 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση προτεραιότητα του GSI είναι η υλοποίηση του τμήματος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ενώ ενδιαφέρον και εμπιστευτική συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2023.

Εμπόδια

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες το project έχει συναντήσει διάφορα εμπόδια σε ό,τι αφορά την υλοποίησή του, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτά εγείρονται από την κυπριακή πλευρά. Μάλιστα, με ενημερωτικό του σημείωμα ο ΑΔΜΗΕ απαντά και στις τελευταίες δηλώσεις του κύπριου υπουργού Ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, επισημαίνοντας ότι «παρέλαβε την επιδότηση των 657 εκατομμυρίων ευρώ επισήμως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2023 και στη συνέχεια διέθεσε το επικαιροποιημένο business plan, το οποίο ειχε εγκαίρως καταρτίσει, σε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές». Το εν λόγω business plan, σύμφωνα με την ενημέρωση, «δεν αποτελεί ελαφρά επικαιροποίηση παλαιότερης εκδοχής, όπως ατυχώς αναφέρεται, αλλά καταρτίστηκε εξαρχής με τις πλέον επικαιροποιημένες παραδοχές από εταιρεία των Big Four».

Γιώργος Φωκιανός

TaNea.gr

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More