«Ένας στόχος που θέσαμε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν όπως το χαρτοφυλάκιο τηςΝαυτιλίας πάει σε ελληνικά χέρια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον χαιρετισμό του στο Δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα και εξέφρασε τη χαρά του για τον διορισμό του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και για το διορισμό του Κύπριου Επιτρόπου, του Κώστα Καδή, ο οποίος θα ασχολείται πέραν από την αλιεία με τους ωκεανούς.
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε πολυεπίπεδη και πολυσήμαντη τη συνεισφορά των πλοιοκτητών σημειώνοντας ότι αναδεικνύει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ναυτιλίας
«Η ναυτιλίααγγίζει οριζόντια όλους τους τομείς πολιτικής. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε, πρώτα και πάνω από όλα, να την προσεγγίσουμε μέσα από το στόχο μας να διαδραματίσουμε ένα γεωπολιτικό ρόλο ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε τον οποιοδήποτε γεωπολιτικό ρόλο χωρίς η Ευρώπη να είναι πρωταγωνιστής στη Ναυτιλία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι ένθερμος θιασώτης της στενής συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και τα οφέλη που, όπως είπε, δύναται να προκύψουν μέσα από μια ειλικρινή, εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία και σχέση, με γνώμονα πάντοτε την ενίσχυση, ανάμεσα σε πολλά άλλα, της ανταγωνιστικότητας και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Χαρακτήρισε, δε, τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά στην κυπριακή ναυτιλία «το πιο πετυχημένο μοντέλο που έχουμε στην Κύπρο», λέγοντας πως «από κοινού εργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».
Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδηςαναφέρθηκε στη στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος και για τις δύο χώρες, αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης. «Η συνεργασία αυτή έχει πλέον θεσμοθετηθεί σε όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, […] Όσον αφορά στη ναυτιλία, μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε ήταν η προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η προβολή και προώθηση της ναυτικής εκπαίδευσης, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών, καθώς και η δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας», κατέληξε,
ΚΥΠΕ
Πηγή: philenews.com