Διυπουργική επιτροπή για την επίσπευση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης ανακοίνωσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων καθολικής κοινωνικής ασφάλισης στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συγκεκριμένα ο Προέδρος της δημοκρατίας σημείωσε πως η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επικεντρώνεται στη βελτίωση της επάρκειας των συντάξεων και στον εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών και των εσωτερικών διαδικασιών.
Τόνισε πως η αξιοποίηση των ενισχυτικών ασφαλιστικών πυλώνων περιλαμβάνει την επέκταση της συμμετοχής σε Ταμεία Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών και την προώθηση της επιπρόσθετης δυνατότητας για ιδιωτική ασφάλιση.
Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην ανάπτυξη ασφαλιστικής κουλτούρας για τον έγκαιρο συνταξιοδοτικό προγραμματισμό, στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας για περιορισμό της δημιουργίας ασφαλιστικών κενών και, στην ενίσχυση της επάρκειας των μισθών για την καταβολή επαρκέστερων ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης ανάφερε πως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εργάζεται μεθοδικά προς αυτή την κατεύθυνση, πάντοτε με την καθοδήγηση και την υποστήριξη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Είπε πως ο ΔΟΕ διαθέτει την αναγκαία τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη για τη συναξιολόγηση όλων των δεδομένων, την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, αλλά και τη διαμόρφωση εμπεριστατωμένων εισηγήσεων.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, τα σχετικά νομοσχέδια θα υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο το 2025 και ακολούθως θα κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι στην Ημερήσια Διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η σύστασησχετικής Διυπουργικής Επιτροπήςγια τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, υπό την ευθύνη και προεδρία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας, της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και του Επιτρόπου του Πολίτη.
Σημείωσε πως η Διυπουργική Επιτροπή θα συνδράμει ουσιαστικά στον αναγκαίο ενδοκυβερνητικό συντονισμό για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα δραστηριοποιηθεί αμέσως προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης τόνισε ότι την ίδια στιγμή, «το επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί εμπεριστατωμένος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, θα γίνει πολιτικός διάλογος με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και, φυσικά, δημόσιος διάλογος με τους πολίτες. Μια ολιστική και ολοκληρωμένη συζήτηση των προκλήσεων, των δυνατότητων και των προοπτικών μέσα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος για τη λήψη των κατάλληλων, των σωστών αποφάσεων προς όφελος των πολιτών».
Τέλος είπε ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στην Κύπροαποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, είναι στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, είναι στις υποσχέσεις που δώσαμε στον κυπριακό λαό και φυσικά θα ανταποκριθούμε, ενώ αναμφίβολα, είναι κοινωνική αναγκαιότητα που προϋποθέτει συλλογικότητα και υπευθυνότητα».
Πηγή: philenews.com