Saturday, November 23, 2024
Home » Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Υπεύθυνη αλλά όχι δεδομένη η στάση μας για κρατικό προϋπολογισμό

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Υπεύθυνη αλλά όχι δεδομένη η στάση μας για κρατικό προϋπολογισμό

0 comments

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Υπεύθυνη αλλά όχι δεδομένη η στάση μας για κρατικό προϋπολογισμό

Την υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 από τον ΔΗΣΥ ανακοίνωσε η Πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου υποδεικνύοντας ότι ο ΔΗΣΥ δεν επιλέγει να αφήσει τη χώρα χωρίς δημόσια οικονομικά αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «καταστροφικό και ανεύθυνο» αλλά χαράζει μια «πορεία ευθύνης και συλλογικότητας», εντοπίζοντας και προσπαθώντας να αλλάξει τα κακώς έχοντα, αναγνωρίζοντας και διορθώνοντας λάθη ή παραλείψεις.

Μιλώντας τη Δευτέρα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, η κ. Δημητρίου ξεκαθάρισε την ίδια στιγμή πως αυτή η υπεύθυνη στάση του ΔΗΣΥ θα πρέπει να θεωρείται και δεδομένη και πως «δεν μπορεί τα όποια κρίσιμα ζητήματα να επαφίονται στην υπευθυνότητα και πατριωτισμό της αντιπολίτευσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΡΑ: Ασφυκτιούν οι δανειολήπτες

ΒΙΝΤΕΟ: Πόσοι Κύπριοι είναι άστεγοι ανά επαρχία – Επίσημα στοιχεία

Ίδρυση του Συνδέσμου Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Stanford στην Κύπρο

Στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως η Βουλή έχει ενώπιον της προς εξέταση τον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω «καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων» που επιτάσσουν ως κορυφαία προτεραιότητα την οικονομική σταθερότητα της χώρας μας, μέσα από μια συνετή και συνεπή δημοσιονομική πολιτική, όπως είπε. «Μια σταθερή δημοσιονομική πολιτική» που, όπως πρόσθεσε, «δεν υπήρξε ποτέ δεδομένη αλλά αντιθέτως βιώσαμε τις αρνητικές έως καταστροφικές συνέπειες λανθασμένων ή καταστροφικών οικονομικών προσεγγίσεων και είναι με θυσίες και συγκεκριμένη στόχευση που φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ενώπιον μας πλεονασματικούς πλέον προϋπολογισμούς».

«Μπροστά λοιπόν στην έκρυθμη κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν χωράνε ούτε ακροβατισμοί ούτε και πειραματισμοί» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής πολιτικής σε όλους τους τομείς.

Καλούμαστε, ανέφερε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, να ψηφίσουμε τις βασικές κατευθύνσεις της οικονομικής πολιτικής του κυβερνητικού προγράμματος.

Εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα έχουν ενσωματωθεί οι πλείστες «φιλόδοξες δράσεις», οι οποίες, όπως είπε, τροχοδρομήθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι «ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν διαπνέεται από κάτι νέο, κάποιο καινούριο έργο, ένα ηγετικό όραμα για τον τόπο και νέες προοπτικές για τους πολίτες».

Αντιθέτως, είπε, «είδαμε να υπάρχει δυσκαμψία και αναβλητικότητα από πλευράς Κυβέρνησης να επαναφέρει τα μέτρα επιδότησης στο ρεύμα και στα καύσιμα, κωφεύοντας στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις μας, ότι η αναστολή τους θα έφερνε με μαθηματική ακρίβεια την αναζωπύρωση του πληθωρισμού».

Και συνέχισε λέγοντας ότι το ίδιο σκηνικό δυστυχώς επαναλαμβάνεται και στο θέμα της αύξησης των ανελαστικών δαπανών, δεσμεύοντας για αρκετά χρόνια τα δημόσια οικονομικά.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε για πολλοστή φορά, όπως σημείωσε, έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση του κρατικού μισθολογίου κατά 14% σε ένα μόλις χρόνο αλλά και για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο που προκύπτει από τη διόγκωση των μόνιμων ανελαστικών δαπανών του κράτους, «με την αποδέσμευση ρεκόρ των 2.400 θέσεων σε εννέα μόλις μήνες και σε μια περίοδο που οι εξωγενείς παράγοντες κάθε άλλο παρά προβλέψιμοι μπορούν να χαρακτηριστούν».

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το 2024, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε μια σειρά από κοστολογημένες διορθωτικές εισηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση με μοναδική εξαίρεση το πολύ σημαντικό έργο της δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, το οποίο ενώ αρχικά είχε παγοποιηθεί μετά και από πιέσεις του ΔΗΣΥ συμπεριλήφθηκε εν τέλει στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας.

Και υπενθύμισε πως σημαντικότερες βελτιώσεις, καθώς και οι προτάσεις πολιτικής που πρότεινε ο ΔΗΣΥ για το 2024 αφορούν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή ειδικού σχεδίου για τη στήριξη των συνοδών ασθενών στο εξωτερικό, την προώθηση της φορολογίας επί του οικογενειακού εισοδήματος έτσι ώστε όλες οι οικογένειες της μεσαίας τάξης που εργάζονται και οι δύο σύζυγοι, να απολαμβάνουν συνολικό αφορολόγητο εισόδημα 39000 ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους 350 ευρώ, τη διεύρυνση, βελτίωση και απλοποίηση των διαδικασιών για το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», την απόδοση του τέλους 0,4% που ψήφισε η Βουλή στη διάθεση του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, και την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης εντός του 2024 για τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων και αξιοποίηση του μέχρι σήμερα αποθεματικού του που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε και στα όσα αφορούν την πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα “Cyprus confidential”, υποδεικνύοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα και αν υπάρχει οτιδήποτε παράνομο και επιλήψιμο να ληφθούν τα κατάλληλα νομικά μέτρα και να αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές τον ρόλο τους. «Πλήρης διαφάνεια, καμία σκοτεινή πτυχή, όλα στο φως» είπε, υποδεικνύοντας ωστόσο την ίδια στιγμή πως «δεν μπορεί η εικόνα αυτή που κάποιοι επιτηδευμένα προσπαθούν να συντηρήσουν για άλλους λόγους να συνεχίσει να πριονίζει την αξιοπιστία της χώρας μας».

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η Αννίτα Δημητρίου σημείωσε μεταξύ άλλων πως «κινούμαστε δυστυχώς στον ρυθμό που επιτάσσει η Άγκυρα», η οποία με ενορχηστρωμένες προσπάθειες και ως επί τω πλείστο ανενόχλητη, επιλέγει τον χρόνο και τη φύση της κάθε νέας πρόκλησης, προς εξυπηρέτηση των πάγιων και καλά μελετημένων διχοτομικών της σχεδίων.

Και υπέδειξε πως «χρειάζεται να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων έστω και τώρα, που όπως όλα δείχνουν, βρισκόμαστε στο παρά πέντε μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό με τον διορισμό απεσταλμένης από τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Η κ. Δημητρίου είπε πως η ίδια δεν ισχυρίζεται ότι αυτή θα είναι η τελευταία ή προτελευταία ευκαιρία, υπέδειξε όμως πως ως τέτοια θα πρέπει να την προσεγγίσουμε, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου από εκεί που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου για λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταναστευτικό

Για το Μεταναστευτικό είπε πως πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί όχι μόνο τους Κύπριους πολίτες μετά το Κυπριακό αλλά και κάθε Ευρωπαίο πολίτη που ανησυχεί για μια έκρυθμη κατάσταση, μη ελεγχόμενη από πλευράς ΕΕ, με απουσία κοινής ευρωπαϊκής γραμμής αντιμετώπισης με ίσο επιμερισμό ευθύνης στα κράτη μέλη.

Υπέδειξε ότι το Μεταναστευτικό «χρειάζεται αντιμετώπιση και χειρισμό χθες όχι απολυταρχικές, φασιστικές προσεγγίσεις που παραπέμπουν σε εποχές σωβινισμού και άκρατου ρεβανσισμού με ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα» και επανέλαβε τις προτάσεις του ΔΗΣΥ προς αντιμετώπιση του προβλήματος οι οποίες προνοούν άμεση επαναξιολόγηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, Ενιαίο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης, ίσο επιμερισμό ευθύνης και άμεση αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης εισόδου, συνομολόγηση συμφωνίας ΕΕ με Αφρική για συστηματική επανεισδοχή μεταναστών, προαναχωρησιακά κέντρα εξέτασης στις χώρες προέλευσης, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και πράσινης γραμμής, ταχύτερη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων, άμεση επαναξιολόγηση του καθεστώτος προσωρινής προστασίας Σύριων από ασφαλείς περιοχές, κλειστές δομές φιλοξενίας για όσους η αίτηση τους απορρίπτεται, άμεση αναχώρηση όσων η αίτηση τους απορρίπτεται με συμφωνίες επαναπατρισμού με τρίτες χώρες, ειδικές ομάδες ελέγχου για εντοπισμό φαινομένων παράνομης εργοδότησης και ασφαλές καταφύγιο και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε κάθε πραγματικό πρόσφυγα.

Ενέργεια

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους ενέργειας σημειώνοντας πως παρά τις αρχικές προσδοκίες και εντυπώσεις για ένα νέο φιλόδοξο πλάνο, οι διαπιστώσεις στην πράξη απέχουν από αυτή την προοπτική.

«Ειδικά στα έργα που αφορούν τη δική μας ΑΟΖ όπου προκύπτουν διλήμματα και μεγάλες προκλήσεις θέτοντας εν αμφιβόλω και στρατηγικές συμφωνίες, παρουσιάζονται αμφιταλαντεύσεις» είπε, προσθέτοντας πως αυτό προκύπτει και από τη διαχείριση του θέματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», η οποία δυστυχώς με τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν πάει από αναβολή σε αναβολή.

Σημείωσε ωστόσο ότι προχωρά το έργο για την έλευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, καθώς και η τελική μελέτη για το EuroAsia Interconnector, «γεωστρατηγικά έργα πολύ σημαντικά για τον τόπο μας», υποδεικνύοντας την ίδια στιγμή πως θα πρέπει επιτέλους «να θέσουμε συλλογικά ένα φιλόδοξο στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Καταλήγοντας η κ. Δημητρίου επανέλαβε ότι ο ΔΗΣΥ έχει επιμέρους διαφωνίες και διαφορετικές ίσως προτεραιότητες, σταθμίζει ωστόσο ότι πρόκειται για έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό που προβλέπει μείωση του δημόσιου χρέους και ενσωματώνει όλες τις δράσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και επιλέγει να στηρίξει τη σταθερότητα και όχι την αποσταθεροποίηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μεγιστοποιείστε την ευελιξία στην επικοινωνία της επιχείρησής σας, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της, με προγράμματα κινητής μέσα από το ολοκληρωμένο Σχέδιο Business Start


Ακολουθήστε το omegalive.com.cy
στο Google News

Omega Live

You may also like

Add Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More