Thursday, July 11, 2024
Home » Προσγείωση στο ΧΑ παρά την απογείωση του Ελ. Βενιζέλος

Προσγείωση στο ΧΑ παρά την απογείωση του Ελ. Βενιζέλος

0 comment

Μπορεί η «απογείωση» του Ελ. Βενιζέλος, απόρροια της ισχυρής ζήτησης θεσμικών χαρτοφυλακίων, να οδήγησε σε κέρδη 11,71% την εν λόγω μετοχή, προσγείωσε ωστόσο ύστερα από έξι ανοδικές συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο (-0,47%) αφού οι διαχειριστές για πάρουν θέσεις στον ΔΑΑ πούλησαν αντίστοιχα θέσεις σε τράπεζες και άλλα blue chips, με την αγορά να πιέζεται ακόμη και από τις κατηγορίες της Κομισιόν για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων από τη ΔΕΗ (-3,84%, με συναλλαγές 40,35 εκατ. ευρώ) για την περίοδο 2013 έως το 2019.

Η υπόθεση αφορά περίοδο πριν από τον επανασχεδιασμό της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού και πολύ πριν από τον μετασχηματισμό της σε μια μοντέρνα και βιώσιμη εταιρεία ενέργειας, αναφέρει η ΔΕΗ, σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή, προασπίζοντας όμως και τα δικαιώματά της. Στην αγορά εκτιμάται πως η «γνώμη» της Κομισιόν απέχει πολύ από το να αποτελεί καταδίκη, με τις διαδικασίες να κρατούν πολλά χρόνια, όπου η ΔΕH θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει τις αναφορές αυτές.

Η αξία των συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 232,08 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90,13 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη μετοχή του ΔΑΑ που έφτασε αρχικά να κερδίζει ως 16,59%, όντας η μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας των τελευταίων 18 χρόνων, που αναμένεται να εισαχθεί και στους δείκτες του FTSE Russell, ενώ με ποσοστό ευρείας διασποράς (Free Float) 19% εισέρχεται από την προσεχή Δευτέρα και στον ΓΔ που ΧΑ.

Για τον CEO της ΕΧΑΕ Γ. Κοντόπουλο, πρόκειται για μια εισαγωγή κομβικής σημασίας, στέλνοντας παράλληλα ένα εμφατικό μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της χώρας μας, ενώ ήταν και η πρώτη δημόσια προσφορά που διενεργήθηκε εφέτος στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ Ι. Παράσχης, που κήρυξε την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης χτυπώντας το παραδοσιακό καμπανάκι, έκανε λόγο για μια δημόσια προσφορά-ορόσημο. Η εν λόγω εισαγωγή με την οποία το Δημόσιο εισέπραξε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ 785 εκατ. ευρώ αποτελεί επιτυχία για το αεροδρόμιο, το Χρηματιστήριο και την οικονομία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας και τις κινήσεις ενίσχυσης συνολικά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, ενώ ο υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ισχυρή ζήτηση αντικατοπτρίζει την αναπτυξιακή δυναμική του αεροδρομίου, που στοχεύει στη δυνατότητα υποδοχής 50 εκατ. επιβατών ετησίως έως το 2046. Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον αποδεικνύει ότι η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, παρατήρησε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτης, ενώ η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου σημείωσε μεταξύ άλλων πως η εισαγωγή του ΔΑΑ αποτελεί ορόσημο για το Χρηματιστήριο, ενισχύοντας και το κύρος και την εμβέλεια της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Παράμετροι

Ως ευκαιρία αξίας (Value Opportunity) για το 2024 από τον κόσμο των αναδυόμενων αγορών συνεχίζει να χαρακτηρίζει το ελληνικό χρηματιστήριο η Global X, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ETFs (Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια – ΔΑΚ), διαθέτοντας μάλιστα το ETF, Global X MSCI Greece ETF (GREK) που επενδύει στην εγχώρια αγορά. Εκτιμά δε ότι οι ελληνικές μετοχές εμφανίζουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανόδου, ακόμα και μετά τα περσινά κέρδη κατά 49% του δείκτη MSCI Greece, με τους αναλυτές της Global X να παραμένουν θετικοί για το επενδυτικό story της Ελλάδας.

TaNea.gr

You may also like

Leave a Comment

Our Page contains news reposts. We are not responsible for any inaccuracy in the content

Copyright © All rights reserved Faros On Air 

Designed and Developed with 🧡 by eAdvertise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More